fredag 26 juni 2015

FILM/TV: Mr Selfridge - tre säsonger med shopping och förförelse!

Shopping, Seduction and Mr Selfridge. Så presenterade Lindy Woodhed Selfridges i sin bok, och arvet förvaltas väl av de många duktiga manusförfattarna. Mr Selfridge handlar inte bara om ett berömt varuhus, det handlar om en man och hans vision och vad han är beredd att göra för den.

Minns ni hur det började?
När säsong ett hade premiär var manusförfattarna och producenterna noga att framhålla att vi inte bara skulle få följa Mr Selfridge, spelad av Jeremy Piven, vi skulle också få följa fyra starka kvinnor, som alla spelade en stor roll i serien.

På affischerna och omslagen flankeras Selfrige/Piven av de fyra kvinnorna.

"The Shopgirl, The Lady, The Wife, The Mistress."

Vackra arketyper inom brittiskt kostymdrama.

När säsong tre inleds finns bara en av de fyra kvar - Loftus  Agnes, "The Shopgirl". Hon har gjort en makalös karriär inom Selfridges och har hand om de vackra skyltfönstrena som alla talar om. Dessutom har hon gift sig med den snygge fransmannen Henri Leclaire.

Sedan förra säsongen slutade har Lady Mae skilt sig från Lord Loxley (med Mr Selfridges hjälp) och flyttat till Paris och lyckligt gift om sig. Vi ser alltså inte röken av en av Harry Selfridges äldsta vänner. Rose Selfridge har dött och serien inleds med hennes begravning - innan man snart går vidare till den äldsta dotterns bröllop.
Lady Mae, Agnes, Henri och Rose
flankerar Harry Selfridge i säsong två.

Året är nu 1919. Alla kan inte glömma kriget. Krigsminnen från Verdun plågar Henri och efter tre episoder står det klart att även Agnes kommer att lämna serien. Henri behöver ett lugnt liv på landet och inte ett stressigt liv i London.

In kommer en ny fransman och ställer till rabalder på Selfridges. Han är yngre än Henri och snarare jämnårig med Mr Selfridges son.

Säsong tre: Harry Selfridge är här närmast
flankerad av sina döttrar.
 Svärson/svärmor och två
anställda gör bilden komplett.
 
Harry Selfridge saknar sin fru Rose och hennes bortgång har gjort honom sårbar. Han gör upprepade kostsamma misstag i sin affärsverksamhet och hans gamle fiende Lord Loxley planerar en comeback.

Harrys två äldsta döttrar har hunnit bli vuxna (och spelas av nya skådepspelerskor) och när Rosalie gifter sig med en rysk aristokrat kommer nya intriger in i familjen. Zoe Wannamaker är rysligt rolig som Princessan Marie, en intrigant och luspank svärmor och tillika rysk prinsessa, som spenderar som om Harry Selfridge vore hennes personliga bank.

Mr. Crabb,  en av seriens roligaste karaktärer, håller på att få magsår. Att vara anställd för att se efter Selfridges pengar är inte ett lätt jobb.

Harry träffar också en ny kärlek, Nancy Webb, som verkar kunna bli nästa Mrs. Selfridge. Men är hon verkligen den hon utger sig att vara?

Mr Selfridge är kort sakt så bra som bara ett brittiskt drama med duktiga skådespelare OCH smarta manusförfattare kan bli.

Tempot är snabbare än någonsin i säsong tre, och intrigerna tätnar snabbare än krutröken vid Verdun!

Mr Selfridge är en starkt beroendeframkallande serie!
Medan Mr Selfridge i serien gör en del missöyckade affärssatsningar, verkar Jeremy Piven, som spelar Harry Selfridge, ha gjort helt rätt som satsat på en karriär i England - och på att bli seriens producent.

Den tredje säsongen slutar med en cliffhanger vid spelborden. Kommer Harry Selfridge att förlora allt?

En fjärde säsong är utlovad!Titel: Mr Selfridge Säsong 3
Medverkande: Ron Cook,  Amy Beth Hayes,  Tom Goodman-Hill,  Trystan Gravelle,
Jeremy Piven,  Amanda Abbington,  Samuel West,  Malcolm Rennie,  Aisling Loftus,
Grégory Fitoussi,  Calum Callaghan,  Kika Markham m.fl.
England, 2014
Universal Sony Pictures Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.