måndag 29 juni 2015

FILM: Jönssonligan - Den perfekta stöten

Den perfekta Blåsningen imitationen!

Jönssonligan - Den perfekta stöten är nära nog en perfekt stötfilm. Eller heistmovie, som det kallas internationellt. Manusförfattarna och regissören har noga studerat den brittiska serien Hustle (Svindlarna) som i sin tur studerat den Oscarsbelönade klassikern The Sting (Blåsningen) ...

Och handlingen följer samma mall. Här ska bästa möjliga team sättas samman. En invecklad blåsning presenteras och på slutet avslöjas det att även publiken blivit blåst, för den egentligen stöten var något annat än det som presenterades.

Men allt det här är egentligen bara ramhandling, ett slags McGuffin, för det roliga är ju hur medlemmarna i Jönssonligan uppdaterats.

Charles Ingvar Jönsson kallas inte längre Stickan, han har inte glasögon, och den omoderna gubbkepsen, den har fått en egen background story, precis som hela ligans samlande. Kepsen tillhörde egentligen Charles mördade farbror och ett hämndtema har lagts till den perfekta stöten (precis som i många avsnitt av Hustle).

Vanheden är fortfarande elegant, på gränsen till snobbig, och bra på att flirta. Dynamit Harry älskar fortfarande när det blir en stor jävla smäll. Charles vill fortfarande ha allt tajmat och klar in i minsta detalj. Här får vi också veta varför: improviserar man, kan man förlora sin familj.

Tillägget till de tre klassiska karaktärerna är en kassaskåpsexpert, Rocky. Hon har fått en del av den gamle Charles personlighet, han som var expert på Franz Jäger.

Om man ska vara kritisk mot den nya filmen: folk blir mördade (albeit off camera) vilket de aldrig blev i de gamla filmerna, eller för den delen i lilla Jönssonligan, man struntar i att alla redan kände varandra i skolan, skurken är som en karikatyr på en elak häxa, och är det inte konstigt att ett helt stort östeuropeiskt nätverk som håller på med pengatvätt bara har två svenska medlemmar? Har man stuckit med 500 miljoner av maffians pengar kan man  inte lita på att man ska överleva. Inte i en Jönssonligan värld där folk blir mördade för en liten dator.

Annars är det här en fräsch och cool uppdatering på ett varumärke som man trodde var stendött. Och alla de nya skådespelarna gör sina rollprestationer med den äran.

Det här är en av de få "Blåsningen" imitationer där den enda kvinnliga medlemmen får vara smart och fingerfärdig istället för att vara den i gänget som har jobbet att vara snygg. Det jobbet har redan gått till Vanheden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.