måndag 29 juni 2015

FILM: Words and Pictures - Binoche och Owen utmanar varandra

Juliette Binoche och Clive Owen
utmanar varandra i denna komedi!
Juliette Binoche och Clive Owen är fina tillsammans i denna romantiska komedi om mogna människor. Eller snarare: omogna människor i vad som brukar kallas mogen ålder.

Hon är konstnär och bildlärare. Han är --- eller snarare var -- en gång en framgångsrik författare. Idag är han bara engelsklärare.

Hon är ny på skolan, eleverna väntar med hänförelse på den kända konstnären som av någon anledning ska undervisa istället för att stanna hemma och måla mästerverk … och hon lär dem att bilder är sanna, medan ord ljuger.

En intrigerande kille säger på en engelsklektion att nya bildläraren sagt att bilder är viktigare än ord.

Engelskläraren förklarar krig.

Vad kommer att vinna? Bilden eller Ordet?

Samtidigt står det klart att det finns en ögonblicklig attraktion mellan de båda kombattanterna. Men båda har sina problem. Hon lider av sjukdom, ett slags reumatism, som gör det svårt at gå, röra sig … till och med att måla. Hon lider mest av att inte kunna måla som hon vill.

Han lider av alkoholism och spriten har sedan länge tagit död på hans skrivarförmåga. Dessutom vill många på skolan få honom sparkad.

Det råkar just vara bildlärarens ord som räddar hans jobb --- i en av filmens många ironier.

Det finns fördelar och nackdelar med Words and Pictures.

Fördelen är att Juleitte Binoche är alldeles ljuvlig, och ja, hon kan måla på riktigt och har målat alla de vackra konstverken som är med i filmen.

Fördel också att göra romantiskt komedi med folk som ser ut att vara över fjorton, inte något man är bortskämt med i amerikanska produktioner.

Nackdelen är att Clive Owens karaktär är ganska dryg och har långa krångliga ord för sig som han ska göra utläggningar om var de kommer ifrån ... Det gör inte att man som tittare känner för att rösta på Ordet. Man önskar mest att han skulle hålla käft så man fick njuta av vackra Juliette och hennes vackra bilder i lugn och ro.

Film gör trots allt ”Pictures” bäst.

Om filmbilder inte kan tala för sig själva utan att klistra på en massa övertydliga ord så …


Regi: Fred Schepisi
Titel: Words and Pictures
Medverkande: Clive Owen, Juliette Binoche, Valerie Tian, Navid Negahban, Bruce Davison
Amy Brenneman, Adam DiMarco, Josh Settuba, Janet Kidder, Christian Scheider, Keegan Connor Tracy, Andrew McIlroy, Harrison MacDonald, Willem Jacobson, Tanaya Beatty
USA, 2014
Universal Sony Pictures Home Entertainment
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.