måndag 15 juni 2015

FILM: Paddington - den marmeladälskande björnens första långfilm!

Paddington pratar både svenska och engelska!

Snälla - Ta hand om den här björnen!

Så lyder texten som står på en lapp kring Paddingtons hals.
Det är precis vad de brittiska filmskaparna bakom Paddington filmen (samma team som ligger bakom Harry Potter filmerna) ansträngt sig för att göra ...

Paddington har vuxit upp i mörkaste Peru. Moster Lucy träffade en gång en engelsk upptäcksresande och när björnarnas hem förstörs av en jordbävning flyttar Lucy in på ett äldreboende för pensionerade björnar, medan Paddington ger sig ut i världen på äventyr. Han ska till London och få det varma möte som upptäcksresanden pratade om för fyrtio år sedan!

Men London har förändrats - ingen ser den övergivna björnen som sitter på Paddington station, inte förrän Mrs Brown (Sally Hawkins), som varit på utflykt med sin familj, böjer sig ner och pratar med honom.

Mr Brown (Hugh Bonneville) är inte så nöjd med att ha en björn boende hos sig och börjar direkt kalkylera på skaderisken. Innan han hinner höja försäkringspremien har Paddington förstört badrummet ...

Paddington fortsätter sitt sökande efter upptäcksredanden Montgommery Clyde, med hjälp av ledtrådar som han och Mr Brown (utklädd till städerska) har hittat genom att bryta sig in i geografiska förbundets arkiv.

Vad Paddington inte vete är att Clydes dotter, Millicent Clyde, jobbat på Natual History museum med att stoppa upp sällsynta djur. Hennes dröm är att få tag på ett exemplar av de där björnarna hennes far hittade i Peru ...

Paddington är en serie snälla och trevliga barnböcker, där Paddington genom sin välvilja hittar på hyss (ungefär som i Just William serien, som i Sverige fick sin motsvarighet i Emil böckerna) och de tidigare animerade kortfilmerna är likadana. Trygga som Alfons Åberg filmerna, allt ordnar sig med en kopp choklad och en marmeladsmörgås. Till och med Herr Curry är vänlig innerst inne, han är bara lite snål av sig. Nu förvandlas Paddington plötsligt till 101 dalmatinervalpar där Paddington förföljs av Cruella de Vil (spelad av en Glenn Close blonderad Nicole Kidman - men hon ser absolut inte ut att vara över 40 och hon gick i skolan när hennes far var i Peru?!). Familjen Brown ska på ett amerikanskt familjehurtigt sätt alla samarbeta för att rädda björnen, och givetvis är det Mr Brown som får bevisa sitt värde som familjefar genom att vara den stora hjälten.

En del av charmen med Paddington böckerna är att de vuxna höll sig i bakgrunden. Barnen hade frihet. De gick till och med på internatskola och slapp sina föräldrar stora delar av året. Var och en skötte sig själv och man slapp amerikanska demonstationer av sötsliskig affektion. Alla vet ju att de gillar varandra, alltså kan alla sköta sitt.

En av de roligaste scenerna från böckerna finns däremot kvar --- Paddington som åker rulltrappa, här uppgraderad med en chiuhauha. Och står det i instruktionerna att man måste bära en hund, ja då är det väl bara att leta upp en hund att bära?

Paddington i original har en utmärkt röst av Ben Whitshaw (nye Q i Bondfilmerna). Först fick Colin Firth (Mr Darcy) jobbet --- men man insåg att han var för gammal för rollen. Paddington är en ung nalle. Och hela filmen animerades om för att passa Ben Whishaws ansikte. Han gör en fantastisk rollprestation som Paddington och tyvärr kunde man inte uppleva det på bio, där Paddington bara visades med svensk dubbning.

I den utmärkta DVD och Blu ray utgåvan som utkommer idag så får man BÅDE den engelska och den svenska versionen, med alla textningar, både engelska och alla nordiska språk.

Missa inte att lägga Paddington till din samling med de bästa familjefilmerna!

Ta väl hand om den här björnen!


Regi: Paul King
Titel: Paddington
Medverkande: Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters, Nicole Kidman m.fl.
England, 2014
SF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.