tisdag 9 juni 2015

FILM: Big Hero 6 - Osannolika hjältar i årets bästa familjefilm!


Bästa animerade film på Oscarsgalan 2015!

En stor hjälte!
Hiro Hamada är ett fjortonårigt geni som hellre bygger små robotar och vinner pengar på olagliga robotfighter, än pluggar. Hans storebror Tadashi vill att Hiro ska börja på teknologiuniversitetet. Hiro själv är måttligt intresserad, men efter ett besök i "nörd-labbet" ändrar Hiro sig. Det är ju riktigt coolt! Han träffar Tadashis kompisar och ser vad de bygger, men mest imponerad är Hiro av Baymax, Tadashis sjukskötare robot.

Samma dag som Hiro blir antagen till universitetet med sitt ansökningsprov - små microbots som kan bygga eller transportera det mesta, genom en persons tankekraft - dör Tadashi i en tragisk olycka. Samtidigt blir Hiros microbots stulna. Nu kontrolleras de av en superskurk i kabukimask!

Hiro och Baymax måste rädda världen och till sin hjälp får han Tadashis bästa vänner.
Adrenalinjunkien Go Go Tomago, kontrollfreaket Wasabi, kemifantasten Honey Lemon och ... Fred.
Skolans maskot, som visar sig vara superrik och bo i ett palats, fullt av hemligheter.

Med ett antal högteknologiska "uppgraderingar" förvandlas Baymax och Hiro och deras nya vänner till ett annorlunda superhjältegäng som får namnet Big Hero 6. 

Fred, som älskar serier, är i sjunde himlen och kommenterar hela tiden att "detta är en origin-story" elelr "här har vi en super-skurk!" och "det här är ju en hämnar-story!" och är allmänt lycklig över sin nya ödlekostym.

Honey Lemon vill tro det bästa om alla, även superskurken (Vi vet ju inte säkert att han tänker döda opss!) Go Go blir snabbare än någonsin och Wasabi får nytta av sin känsla för kontroll och precision.

Baymax är skeptisk och undrar hur karate och förmågan att flyga ska göra honom till en bättre sjukskötare.

"Du vill väl hålla mig frisk?" kontrar Hiro.

Big Hero 6 fungerar på så många plan. Det är en historia om sorg och saknad. Det är en historia om annorlunda vänskap. Det är en historia om en robot som utvecklas, precis som Hiro också utvecklas.
Och så är det en superhjältehistoria. En "origin-story" som Fred skulle ha sagt och även en hämnd historia, men en historia som visar att hämnd aldrig är bra. Både Hiro och superskurken är nämligen ute efter hämnd. Ingen av dem får det. För det är fel sak att vilja ha.


Big Hero 6 är en hisroia som fungerar för hela familjen, action med både hjärta och hjärna.

Big Hero 6 är Oscar-belönad för Bästa animerade långfilm 2015 och i denna utgåva får man även
Bästa animerade kortfilm 2015, Mums (Feast). En helt oemotståndlig historia om en liten hund och hans kärlek till mat! Men när husse hittar en flickvän som bara serverar grönsaker sätts kärleken på stora prov... Helt enkelt två briljanta filmer i en förpackning!

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.