torsdag 27 februari 2014

101 Dalmatiner - en efterlängtad, prickig återkomst!

  
The Hundred and One DalmatiansThe Hundred and One Dalmatians
Dodie Smith
The Hundred and One Dalmatians
Egmont New Edition

Dodie Smith, Jacqueline Wilson etc.
Paws and Whiskers
Doubleday Children's Books

Walt Disney
Pongo och de 101 dalmatinerna
101 Dalmatians
Walt Disney Studios Home Entertainment

Den 25 januari 1961 skrevs historia. Då hade den animerade film som skulle spela in mest pengar premiär: 101 Dalmatians. Eller Pongo och de 101 dalmatinervalparna, som den kallas på svenska. Egentligen är den svenska titeln felaktig, för det finns “bara” 99 dalmatinervalpar i filmen. Den engelska titeln 101 Dalmatians syftar på att det blir 101 dalmatiner totalt: 99 dalmatinervalpar som räddas från Cruella De Vil, plus de två vuxna dalmatinerna, Pongo och Perdita. 15 av valparna är deras egna, men de beslutar sig för att ta med sig alla 99 valparna hem till London, till det lilla huset vid Regents Park.

Eftersom 101 Dalmatians blev en sådan stor succé på bio 1961, har filmen även gått upp fler gånger på bio: 1969, 1979, 1975 och 1991. Nu, år 2014, är det dags för den nya dalmatinerutgåvan på DVD, fullmatad med nytt extramaterial och med superb bildkvalitet. Man kan riktigt räkna alla prickarna på alla de 99 dalmatinervalparna - om man har lust. För det blir över 3 miljoner prickar!
Dalmatinersuccén började egentligen redan 1956. Det var då Dodie Smiths populära barnbok kom ut i bokhandeln. Hon älskade hundar, Regents Park var hennes favoritpark att promenera i (samma park som Pongo och Perdita och deras människor promenerar i, i filmen) och hon hade flera dalmatinerhundar. Hennes första dalmatinerhund hette Pongo. Senare hade hon ett par dalmatinerhundar, Buzz och Fly, som fick 15 valpar - precis som Pongo och Perdita i filmen. Liksom i filmen trodde man att valp nummer 13 var död - ända tills Dodies man gjorde precis som Roger gör i filmen - masserar den med en handduk för att få igång andningen.Den valpen heter Lucky i filmen och fläckarna på ryggen bildar en hästsko - för att understryka vilken lyckosam valp Lucky är!
pawspawsMen alla valparna har otur när de blir kidnappade av Cruella de Vils hejdukar och hållna som fångar i Hell Hall. Totalt hålls 99 valpar fångna där - och de ska bli pälsar till Cruella.
Valparna räddas faktiskt av en modig katt, som håller valparna vid liv tills Pongo och Perdita kommer fram och de alla kan fly till säkerhet. Katten heter i filmen Sergeant Tibs och är en han. I boken är Tibs en hon - och har graden löjtnant. I vilket fall som helst är Tibs en mycket modig tabby katt och det är ett genidrag att låta en katt rädda en hel hög hundvalpar! 101 Dalmatiner är rena rama julafton för alla hundälskare, men även kattälskarna får sitt.
Cruella De Vil är fortfarande en av de mest skrämmande Disney häxorna, till och med hennes bil ser ondskefull ut! Medan hundarna är de allra charmigaste hjältarna! Det är svårt att tänka sig men det är faktiskt samma skådespelerska som gör rösten till Cruella som gjorde rösten till Askungen. Två diametralt olika arketyper -elak häxa och snäll prinsessa - gjorda av samma person.

En rolig detalj i filmen är hundarnas halsband - tjejvalparna har blått som Perdita och pojkvalparna har rött som Pongo. Förr var rött - och därmed även rosa (en variant av rött) en macho färg, en färg för soldater, husarer, män i röda ridjackor, adelspojkar som poserade på porträtt - och pojkhundar som hade fina halsband. Medan blått var en färg för tjejer. Kolla bara på gamla porträtt och räkna alla blåa klänningar … och blå halsband! Idag har det svängt och rött och rosa är tjejigt medan blått är för killar. Men genom att utmana dagens ideal (med ett “varför ska tjejer ha rött och rosa, de blir ju bara mesiga av de färgerna!”)kommer man helt enkelt bara tillbaka till ett ännu äldre ideal.

99 valpar med över 3 miljoner prickar99 valpar med över 3 miljoner prickarEn annan rolig detalj för hundälskare är att kolla in alla de olika hundraserna i filmen. Speciellt i inledningsscenerna där Pongo jämför hundar och deras ägare. Och visst finns Lady från Lady och Lufsen med och hjälper till med Skymningsskallet! Liksom skotten Jock, den busiga Peg och bullterriern Bull. Det tog tre och ett halvt år att få 101 Dalmatians klar. För en människa hade det tagit 186 år att rita klart filmen, men tack och lov är det många som jobbar med en Disney film!
Dodie Smith hade interåd att behålla alla sina 15 dalmatinervalpar. Men när Disneyfilmen skulle ha premiär köpte hon en ny dalmatiner för att fira. Vad fick den för namn? Disney, så klart!

Än idag är 101 Dalmatians en av de bästa hundböckerna och hundfilmerna som finns! Och Dodie Smiths bok är utvald till den nya djurantologin Paws and Whiskers. Nya generationer kommer att hitta fram till Dodie Smith och de prickiga valparna!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.