lördag 22 februari 2014

Lady Fiona Carnarvon: Lady Almina och verklighetens Downton Abbey

Den åttonde grevinnan av Carnarvon

100% bra bok100% bra bokLady Fiona Carnarvon
Lady Almina och verklighetens Downton Abbey
Översättare: Cecilia Falk
Originaltitel: Lady Almina and the real Downton Abbey
Massolit Förlag
Downton Abbey finns med i Guinness Rekordbok som det bästa TV-dramat någonsin. Inget drama har någonsin blivit så överöst med olika priser och så hyllat och älskat av recensenter och TV-tittare.
Men det finns en verklighet bakom fiktionen, den som inspirerade Julian Fellowes till att skriva serien till en början. När han fick förslaget att skriva en TV-serie som utspelade sig i samma miljö som den i Gosford Park, filmen som gav Julian Fellowes en Oscar för bästa filmmanus, var den första reaktionen att det var ju redan gjort. Gosford Park kom, sågs och segrade - var historia. Men nyckeln till det som blev Downton Abbey var karaktären Lady Cora Crawley (som spelas av Elizabeth McGovern). Den rika amerikanskan som gifter sig med en fattig engelsk ädling och räddar Downton Abbey från ruinens brant. Den verkliga lady Cora Crawley heter Lady Almina Wombwell. Almina var en vacker och förmögen arvtagerska, utomäktenskaplig dotter till bankiren Alfred Rothchild. Genom giftermål med den femte earlen av Carnavorn blev hon Lady Almina, grevinna av Carnarvon på Highclere Castle.
Highclere Castle är förresten den andra huvudpersonen i sagan - för det är där Downton Abbey spelas in, och som hörs på namnet är det huset själv som är huvudperson.
Lady Fiona Carnavon, den som idag bor på verklighetens Downton Abbey och driver företaget som är Highclere Castle, har gjort omfattande research om Lady Almina och gått igenom dagböcker, brev och fotografier och målat upp ett fantastiskt komplext porträtt av både ett människoliv och en tidsepok.
Lady Almina var med om många omvälvande händelser. En av dem var första världskriget och hennes initiativ att öppna sitt hem för sårade soldater blev mycket omtalat och omskrivet - och låg som grund för intrigerna i säsong två av Downton Abbey. I familjehistorien får läsaren även veta hur det gick till när Lady Alminas man upptäckte Tutankhamons grav 1922.
Men till syvende och sist är detta en historia om att vara egenföretagare och ansvarig för massor av anställda och ett stort hus med stora egendomar.
Eller som Lady Fiona Carnarvon säger när folk frågar henne hur det är att bo på verklighetens Downton Abbey idag - du bor ju på ett slott!
- Jag tänker inte på att jag bor på ett slott, säger hon. Jag tänker på att jag driver ett företag som måste gå runt. Jag tänker på att jag har ett stort hus med läckande tak, dåliga rör och massor av räkningar!
Det är så långt från sagoslott man kan komma!
Belinda Graham
Lady Fiona Carnarvon, den åttonde Countess av Carnarvon, gifte sig med den nuvarande Earlen av Carnarvon 1999. Hon är författare och revisor och har studerat engelska och tyska vid University of St. Andrews. År 2001 tog hon tillsammans med sin make över Highclere Castle där stora delar av TV-serien Downton Abbey spelas in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.