torsdag 13 februari 2014

Nocturne - Recept på drömmar


 

Isols oemotståndliga recept på självlysande drömmar

En tråkig  dröm är en bortslösad nattEn tråkig dröm är en bortslösad nattIsol
Nocturne - Recept på drömmar
Översättning: Annakarin Thorburn
Originaltitel: Nocturno
Alfabeta
Det kommer ut en kokbok om dagen. Många lovar bättre liv, lyckligare liv, hälsosammare liv, energirikare liv och framför allt: hur man ska spara tid med snabba recept som bara tar femton minuter, eller en halvtimme, om man riktigt vill slösa med tiden.
Nocturne är en receptbok där alla recepten tar fem minuter. Alla recepten är recept på drömmar. Alltså inte sådana som bakas med antingen hjorthornssalt eller bakpulver, utan riktiga drömmar, sådana som man har när man sover.
Isol (Marisol Misenta) är multikonstnär från Argentina och 2013 års pristagare av litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, och hon kan verkligen konsten att utmana de gängse ramarna. Bra barnböcker ska ju inte ha ramar!
Nocturne är så mycket mer än en bok, det är ett installationskonstverk som passar lika bra i vardagsrummet som på nattduksbordet.
Att tillaga en dröm tar fem minuter. Man håller den utvalda drömmen under en stark lampa och släcker sedan ljuset, och så framträder en helt annan bild än den man tidigare betraktat. Den nya bilden ombildar inte bara den gamla bilden, den är också självlysande i mörkret.
-Barn som inte vill gå och lägga sig, barn som har sömnsvårigheter, barn som har mardrömmar, de blir hjälpta av en sån här bok, förklarade Isol när hon besökte Sverige och hade med sig originalet på spanska och visade upp.
-Jag har fått tackbrev från barn och föräldrar som säger att nu har sänggåendet blivit något att se fram emot, och från barn som säger att nu har de inte mardrömmar längre.
En liten pojke skrev till Isol och sa att den om den hemliga rumskompisen var hans favoritdröm!
Det hemska kommer ut ur en liten skrubb och blir till ett vänligt monster som man kan gosa med i sängen.
Boken har blivit en natt-favorit som kan konkurrera ut nattlampan i Argentina. Äntligen kommer den nu ut även i Sverige!
Många av drömmarna är smått surrealistiska, som den om drömmen om dörren som inte får öppnas. Den första bilden föreställer ett tomt rum och en dörr i golvet. Lys på bilden, släck lampan, så för du se vad som händer i den andra bilden, när en liten flicka går fram och öppnar den förbjudna dörren: Se där, en fe med kattnos och morrhår och kaninöron och en magisk stav med stjärna i toppen kommer fram.! Passa på att önska dig något så kanske hon trollar fram det ur sin hatt ….
Den varma mysiga drömmen handlar om två kaniner, som efter att mörkret har släckts skaffar en hel familj i de självlysande små tunnlarna under jord.
I drömmen om att växa vattnar en flicka några frön och sedan hamnar hon vips i toppen av ett träd och kan blicka ut över världen …
I drömmen under vattnet dyker en pojke ner till en sjöjungfru.
Slutligen kan man göra sin egen dröm och få den att lysa i mörkret. Sidan går att använda om och om igen.
Bokens sidor lyser i mörkret, men innehåller bara giftfria färger.
Isols motto är att “En tråkig dröm är en bortslösad natt.” Det blir inga fler tråkiga nätter med Nocturne.
Bland alla drömmarna finns även drömmen om den långtråkiga boken. Den drömmen handlar i alla fall inte om den här boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.