lördag 15 februari 2014

Aja baja vita soffan!!!

“ljust och fräscht” som satirisk bilderbok

Mickan Schiller har också skrivit böckerna Inte röra, Inte störa och Hysch hysch.Mickan Schiller har också skrivit böckerna Inte röra, Inte störa och Hysch hysch.Mickan Schiller
Aja baja vita soffanText och bild: Josephine Bornebusch
Bonnier Carlsèn
Aja baja vita soffan handlar om en busig, vit soffa som ständigt ställer till det för sig och därför behöver förmanas: ”Aja baja vita soffan!”. Soffan struntar i förmaningarna, och kladdar ner sig med jordgubbssylt och chips och jordnötssmör och barnens kritor och rymmer till slut till Myrorna för att få komma till ett nytt, roligare hem där soffan slipper vara så fin och vit hela tiden.
Det här är inte alls sant. Aja baja vita soffan är “En uppfostringsbok för de allra yngsta” med bilder på allt de inte får röra och kladda ner. Kanske man kan använda boken på hundar också?
Mickan Schillers motto är att barn får på tok för mycket frihet och dessutom är de alldeles för kladdiga. Därför behövs en uppfostringsbok så de små glinen får lära sig allt de ska undvika i hemmet: den vita soffan, den vita äkta mattan, den fina vita designerfåtöljen, den vita dyra lampan och framför allt mammas vita dyra designerhandväska. Som förmodligen kostar mer än resten av illustrationerna i boken.
Eftersom hela boken är vit och alla illustrationerna är vita är det svårt att motstå en impuls att använda boken som målarbok och kladda ner alla bilderna med små tassavtryck, dalmatinerfläckar eller regnbågsränder. Så att den stackars soffan äntligen får komma ut ur garderoben.
Mickan Schiller är - som bekant - en fiktiv karaktär i TV4:s humorserie Solsidan och text och bild är i själva verket gjorda av skådespelerskan Josephine Bornebusch, som också spelar Mickan Schiller i serien.
Frågan är hur svenska barnboksförfattare och illustratörer ska ta detta: redan inkräktar alla möjliga kändisar på deras område (alla kan ju skriva en barnbok) ska nu också alla påhittade kändisar skriva en serie barnböcker?
Aja baja vita soffan är i alla fall en riktigt rolig bok, som fungerar bra som målarbok för de alla minsta, som gnagbok för hunden eller varför inte (det allra bästa alternativet): som presentbok till vuxna som gillar Solsidan och Schyfferts och Lindströms Ljust och fräscht.
Hoppas att framtida barnboksforskare förstår att detta är satir och att de stackars barnen egentligen inte hade det så tokigt på 2000-talet, även om 1970-talet var mycket kladdvänligare med sina murriga mönster i brunt och orange. För det är egentligen inte så roligt eller så “fräscht” med “ljust och fräscht“.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.