torsdag 20 februari 2014

FLYGPLAN

Flygplan - de nya lokomotiven i fablernas värld
 
Flygplan som DVDFilm Flygplan som DVDFilm Thomas the Tank Engine, barnboksklassikern av Reverend W. Awdry är sinnebilden av “the underdog” som vinner, ett litet lokomotiv som klarar allt, trots att omgivningen inte tror det om honom. Han drömmer om egna vagnar, om att få köra passagerare, och så småningom får han en egen linje. Genom flit, mod och hårt arbete.
Reverend W. Awdry skapade en hel serie klassiska tågböcker och medan det genom århundradena varit vanligt med förmänskligade djur i fablernas värld var dessa fabler med tåg i huvudrollerna något relativt nytt – även om det inte var nytt att förmänskliga leksaker.
Det hade fungerat i Nalle Puh! Och Reverend Awdry hade också en son som hette Christopher – men denne Christophers älsklingsleksak var ett tåg, inte en nalle, och de flesta barn ”förmänskligar” sina leksaker och ger dem en själ. Vad Christopher gillade, gillade även andra barn, och tågsuccén gick som på räls.
Men varför stanna vid att förmänskliga tåg? Varför inte också bilar (de ser ju redan ut som om de har ansikten) och flygplan?
Den nya världssuccén Flygplan började faktiskt som en film om tåg. Men snart tar flygplanen över historien som handlar om ett race runt hela världen där en underdog ställer upp: Dusty Crophopper, flygplansvärldens motsvarighet till Thomas the Tank Engine. Han vill vara med och tävla med de stora flygplanen och inte nöja sig med att bespruta grödor hela livet. Trots att han är höjdrädd.
Liksom Thomas är Dusty flitig, modig och arbetar hårt och har ett gott hjärta och hjälper alla som behöver hans hjälp.
Dusty får i amerikansk tradition, en mentor, en tränare – Skipper Riley; ett stridsflygplan som varit med om andra världskriget. Klay Hall, manusförfattare och flygplansfantast, baserade denna karaktär på ”granddad”, som varit pilot och flugit just dessa stridsflygplan, Chance Vought F4U Corsair.
Fablernas djurvärld omfattar idag även fordonens värld - den huvudperson som i folksagan behövde hjälpa alla, för att visa sin värdighet, finns kvar.
Musikalen Starlight Express av Andrew Lloyd Webber handlar just om tåg – han hade också växt upp med Thomas the Tank Engine.
Det lilla ångloket i Starlight Express drömmer om att slå alla de stora tuffa tågen - men när han måste välja mellan att vinna och att hjälpa någon från att krascha, väljer han att hjälpa.
barnboksklassikern av Reverend W. Awdrybarnboksklassikern av Reverend W. AwdryDusty Crophopper i Flygplan väljer gång på gång att hjälpa andra, hellre än att avancera sina egna positioner i jorden runt racet. Men i slutändan behöver han inte välja mellan att hjälpa och att vinna - han kan få allt. Den amerikanska drömmen slår in - “the underdog” vinner. Det finns tåg med i världen i Flygplan - Dusty är nära att kollidera med ett när han flyger genom en tunnel.
Presidenterna i Mount Rushmore ser i flygplansvärlden ut som tåg, medan frihetsgudinnan är en gaffeltruck och måsarna är små segelflygplan och korna är traktorer.
När Dusty kommer till Indien får han veta att traktorerna är heliga för att “we believe that we will someday be recycled as tractors”.
Recycling fungerar. Att förlägga Starlight Express till luften och låta Thomas the Tank Engines alterego vinna är ett smart drag. Och att folksagans regler, att den som hjälper andra får till slut sin belöning, fortfarande gäller i denna nya fablernas värld, det känns betryggande.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.