söndag 16 februari 2014

RECENSION: Kom!

Nalle sätter sig på tvären

Kom! Är en härligt bilderbok att rekommendera för både små och stora barn!Kom! Är en härligt bilderbok att rekommendera för både små och stora barn!Anna-Clara Tidholm
Kom!
Alfabeta
Alla har väl aviga dagar då inget är kul. I Kom! Av Anna-Clara Tidholm sätter sig Nalle på tvären hela tiden. Han vill inte komma. Han vill inte göra någonting som berättaren föreslår. Han vill inte busa med ankorna, för då blir man blöt, han vill inte leka och springa omkring med de andra nallarna, för då blir man trött. Han vill inte blåsa ballonger och panga, för då får man ont i munnen. Och i öronen.
Nalle vill verkligen inte göra någonting som berättaren föreslår. Inte ens hälsa på kaninerna!
Nalle har sitt eget pyssel på gång. Han jobbar med en sak, en ganska viktig sak och tar på sig den där minen som barn har när de “jobbar”.
Sedan är Nalle klar med sitt pyssel och färdig att gå och fiska. Berättaren får följa med.
Inbjudan från Nalle är kort. Han säger bara “Kom!”
Kom! är en fullträff av Anna-Clara Tidholm som gjort både text och bild. Allt är så perfekt klurigt och underfundigt och lekfullt … Barnet får vara “vuxen” och truga med nallen som får vara “barnet” i ett litet hushållsdrama som påminner en smula om situationen i Nalle Puh böckerna, men även om förhållandet mellan Pettson och Findus. Men där är det katten som får truga med gubben för att få gå ut och fiska, medan gubben bara vill sura …
Illustrationerna av Tidholm är originella, färgglada och ändå enkla och lekfulla, så att ett lekfullt barn kan tänka att så där kan man nog rita … om man övar en stund! Rummet med Nalle i är härligt rörigt och roligt med en mängd olika perspektiv och fullt av prylar i mjuka färger. I en hörna står en burk kritor på ett vitt bord. En inbjudan till “Kom! Ska vi klottra?” Varför inte?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.