onsdag 22 januari 2014

RECENSION: Det lilla huset i Stora skogenDet var en gång en liten flicka som bodde i Stora skogen i en grå timmerstuga. Det fanns inga andra hus. Det fanns inga vägar. Det fanns inga människor. Det fanns bara träd och vilda djur. Men inne i det lilla huset hos far och mor och systrarna var det varmt och tryggt.

Den lilla flickan hette Laura och det här är den första av böckerna om henne.

Laura Ingalls Wilders böcker om nybyggarlivet i Amerika i slutet av 1800-talet har älskats av generationer. Mest känd är hennes andra bok, Det lilla huset på prärien, som har fått namnge hela serien.

Nu finns första boken i nyutgåva på Raben & Sjögren förlag.

Omslaget, sättningen, trycket ... allt är gjort för att förhöja en redan härlig läsupplevelse. På framsidan syns Lauras gunga, och en uggla som spelar en stor roll i en av Lauras pappas berättelser. Det timrade huset finns också med, och på baksidan av boken finns en måne som påminner om en ost!

Det enda som inte finns med i berättelserna är möjligen penséer, allt annat finns med.

Det här är en tid där barnen får rena, vita förkläden men inga skor. Man ska inte slita i onödan på skorna - eller kläderna. Därav förklädena.

Varje dag är vikt åt arbete. Lauras leksak är en majskolv som heter Susan. Men Susan kan ju inte hjälpa att hon bara är en majskolv, så hon blir älskad ändå!

Avsnittet som behandlar julen är fullt av snö, kyla och julstämning - och lilla Laura, fem år, får en trasdocka! Lyckan är komplett!

Alla får vantar och godis, nötter, frukt ... Det är det som är julklapparna.

Tillvaron går ut på att överleva och på att skaffa mat och att hamstra mat till den långa vintern. Jakt och fiske är en viktig del av att överleva och att bevara bytet.

Wilders böcker har oftast beskrivits som "nostalgi" men det märks inte när man läser, det är ett hårt liv Wilder beskriver där kampen för överlevnad pågår dagligen.

Det är inte utan att man börjar jämföra med årets bästsäljare i England idag, där huvudpersonens pappa inte ägnar sig åt jakt och fiske utan åt att få alla att bli veganer för att ge ett mindre "footprint" på jorden. Samtidigt har de bil, TV, DVD-spelare, mobiltelefoner, dataspel, smink, hårsprej, hårfärg, smycken, massor av prylar och MASSOR av godis och "custard doughnuts" och de FLYGER till Malawi och sedan reser de till Paris ...

Pappan som jagar och fiskar och INTE är vegan i Det lilla huset ... gör faktiskt ett mycket mindre "footprint".

Någonstans på vägen har självhushåll ersatts med självgodhet.

Och barnböcker har blivit oerhört sentimentala.

Det lilla huset ... är befriande osentimental. Och än idag är det många människor som har det så här: all energi går åt till att leta mat och till att överleva.

Man kan glömma lyxen att "välja" mat och att åka till Malawi.

Fakta:
Titel: Det lilla huset i stora skogen
Författare: Laura Ingalls Wilder
Serie: Lilla huset på prärien (del 1)
Förlag: Rabén & Sjögren
Översättare: Jadwiga P Westrup, Britt G Hallqvist
Originaltitel: Little House in the Big Woods


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.