onsdag 15 januari 2014

Emperor - en sann historia om krig och försoning
Emperor - en sann historia om krig och försoning

 

“Vi är inte här för att ockupera, vi är här för att befria!”

 

De orden kunde ha sagts nyligen av vilken amerikan som helst när det gäller nästan vilken konflikt som helst. Men året är nu 1945 och platsen är Japan. Filmen i vilken repliken yttras är Emperor.

 

Emperor hade kunnat kallas en krigsfilm. Vi följer amerikanska soldater, klädda som soldater som pratar och resonerar och försöker överleva i ett främmande land. Men krigsscenerna är över på ungefär en minut. De flesta scenerna utspelar sig efter den amerikanska “segern” över Japan - krigsbilderna över atombomberna och deras verkningar är inte vackra. Japanerna må ha bombat Pearl harbour först men Pearl harbour var inte ett hem för miljontals civila. Några av scenerna utspelar sig före.

Matthew Fox spelar en amerikan, Bonner Fellers, som blir förälskad i en japansk tjej år 1932. Hon är utbytesstudent i USA. Deras förhållande varar tills 1940 - sedan får inte amerikaner vara kvar i Japan längre.

 

Eftersom Bonner Fellers anses vara en expert på Japan får han ha hand om utredningen om kejsaren ska ställas som ansvarig för krigsbrott eller inte. Han har tio dagar på sig att lösa fallet. Och han är i ett land där folk hellre begår självmord än tas till fånga av främmande makter. Att närma sig japaner som vet något är alltså lättare sagt än gjort.

 

Japan har än idag en kejsare. Kejsaren som “räddas” i filmen kommer att vara med om att modernisera japan, han blir den förste kejsaren som avsäger sig sin gudomlighet - och han lever ända tills 1989. Inte som gud, men som japans störste kändis.

 

Trots att man vet “hur det går” - detta är ju trots allt en film som handlar om verklig historia - är det spännande som en riktig deckare och man håller tummarna för att Bonner ska hinna få  ihop alla pusselbitar och lösa fallet innan det är för sent.

 

Tommy Lee Jones spelar den överordnade, general Douglas MacArthur, som drömmer om att bli president. Han ska bara “rädda Japan” först. Han blir aldrig president. Men han är med om att rädda Japan. Och den japanske kejsaren.

 

Det här är inte en krigsfilm - det är en försoningsfilm.

 

En väldigt sällsynt genre.

 

 

Fakta:
 
 
Titel: Emperor


Regi: Peter Webber

 

Medverkande: Matthew Fox, Tommy Lee Jones m.fl.

 

USA, 2013

 

DVD, Walt Disney Studios Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.