torsdag 30 januari 2014

RECENSION: Vinna hela världen


 Jenny Berggren

- Vinna hela världen

Författare: Jenny Berggren
Titel: Vinna hela världen
Förlag: Libris förlag


Vinna hela världen är en intressant bok som handlar om att världsberömmelse och rikedom inte är allt i världen.

Jenny Berggren ska ta studenten när gruppen Ace of Base börjar ta fart. Wheel of Fortune, All that she wants, Happy Nation, The Sign … Hitsingel följer på hitsingel.Snart flyger Jenny över hela världen för att sjunga, fotograferas, svara på frågor, sjunga, bli fotograferad igen. Hon känner att hon håller på att tappa fotfästet. Hon skulle ju plugga till lärare, hon hade till och med skrivit in sig på utbildningen, det där med att sjunga var ju bara en hobby … Framgången ser vacker ut, men har ett högt pris. Det är inte alltid de största sakerna som är de roligaste.


Man ska kunna hitta lyckan i det lilla också. Som att vara hemma i Göteborg och ha picnic vid ån som rinner ut vid en sopåtervinningsstation och äta vattenmelon och kasta smörgås.

En del av boken handlar om Jennys barndom, en del om karriären med Ace of Base och en del om det kristna livet som kretsar kring Åh stiftgård.

Av allt Jenny varit med om och alla platser hon rest till är det Åh som blivit viktigast för henne. Den inledande barndomsberättelsen handlar om att ligga i en våningssäng – det finns tre i familjens rum på kursgården. De är fem personer i familjen – Jenny, två äldre syskon och mamma och pappa. Det är tredje året i rad de är på Åh stiftgård och en familj vars barn Jenny brukar leka med är inte där. De har nämligen en nyfödd bebis och kunde inte resa med den. I ett av bokens sista kapitel gifter sig Jenny med den nyfödda bebisen - fem-sex års åldersskillnad är ingenting när de väl är vuxna. Och nu har de två barn tillsammans som följer med på det musikaliska turnerandet, både det Jenny har med sin man och det som hon har med det återförenade Ace of Base. Det går alltså att åka jorden runt och komma tillbaks där man började och hitta allt man vill ha på hemmaplan. På så sätt liknar boken Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar men det tar mycket längre än 80 dagar för Jenny att resa jorden runt med Ace of Base. Det är åratal med jetlag. Kontraktet på fem plattor (en vartannat år) innebär tio år med flygresor och hotellrum och intervjuer i olika länder.

“Hemma” är och förblir Göteborg. Och Ace of Base är tillsammans med ABBA och Roxette ett av de tre svenska band som sålt mest - och Ace of Base har det debutalbum som sålt bäst, alla kategorier, inte bara av alla svenska band utan av alla band i världen.

Jenny är noga med att detta är hennes historia så om de andra vill skriva sin version får de göra det - och man får inte veta allt om Ace of Base, bara Jennys intryck. Man får till exempel inte veta vart systern Linn tar vägen eller varför hon inte är med på Ace of Base återförening. Allt som är “andras historier” lämnas utanför.

Jenny är inte bara sångerska, låtförfattare och internationell popstjärna - hon är också föreläsare. När hon föreläser om boken tar barndomen en hel del plats, en lycklig barndom ända tills hon ska börja skolan och utsätts för utfrysning och mobbing i tre år (hela lågstadiet) och först i fyran är det en lärare som tar tag i det och inför ett prissystem som gör att barnen lär sig vilket sätt som är acceptabelt att ha mot sina medmänniskor.

Tyvärr finns denna del inte med i boken - mobbingen finns med men inte lösningen och läraren som genomförde den. Synd, för det behövs att vuxna tar sitt ansvar och inte bara lägger över allt ansvar på barnen i ett slags flugornas herre syndrom.

På det hela taget är det en inspirerande bok att läsa om ett vanligt liv som blev ovanligt och fullt av motsägelser. Men om man tror att detta är den definitiva Ace of Base boken så tänk om. Den är inte skriven än.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.