torsdag 23 januari 2014

Lennart Hellsing - en nationalskatt att sjunga med i!


Titel: Herr Gurka, Krakel Spektakel och alla de andra

Författare: Lennart Hellsing

Förlag: Rabén & Sjögren

Illustratörer: Emma Adbåge, Axel Scheffler, Charlotte Ramel, Fibben Hald, Stig Lindberg, Poul Ströyer

 
 

 
 
Lennart Hellsing är en nationalskatt när det gäller visor för barn och unga.
Boken kan liknas vid en Diversehandel: “Slå bara upp bokens pärmar och knalla in!” som det så vitsigt står i förordet.
Liksom i en diversehandel finns det något för alla smaker: dansande gurkor, sockerbetor, rädisor och bananer som filosoferar. Korvskinnen kan man göra en trekantig hatt utav. Lemonad och lakritspipor står på menyn, liksom semlor - året runt - och nybakad äppelpaj. Allt inramat av gardiner att hänga och svänga i …
Lennart Hellsing har tidigare ingått i böcker med alla möjliga visor i, men låtarna kommer mer till sin rätt när det bara är Hellsing-visor i hela boken. Här finns 50 stycken i urval och ackompanjemang av paret Johanna Hellsing och Klas Widén.
Lennart Hellsing är född 1919 i Västanfors i Bergslagen där hans pappa hade en lanthandel. Han växte upp med sånger av Alice Tegner och Felix Körling och sjöng i gosskör på Operan. Han förnyade den svenska barnvisan i samaberte med Knut Brodin och Hellsing har själv fem barn med frun Yvonne Lombard och dessutom flera barnbarn …
Illustrationerna i boken är ett nöje i sig, och det är kul och positivt att inte en illustratör gjort alla låtarna för det är mycket roligt att se olika stilar ackompanjera de olika visorna. Luffarvisan är t.ex. illustrerad i vemodiga färger av Tord Nygren och en ensam uggla flyger genom bilden. Färgerna finns i drömmen om den goda maten (som luffarna inte har). Axel Sheffler har gjort de söta katterna som har picnic. Och där en är GRÅ (…du ska stå!)
Annabell Olsson (en folkmelodi från England) har en drömskt akvarell med mycket blått och grönt av Fibben Hald.
Liksom visorna varierar till innehåll och ton varierar också illustrationerna i färg, ton och stämning och stil.
Det bästa är så klart att detta är en karaokebok - och det är lätt att byta batterier på den, så man kan i teorin sjunga Lennart Hellsing sånger i all evighet! För mycket “sväng” kan man aldrig få!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.