fredag 10 januari 2014

FILM: R.I.P.D. - inte mycket vila
Ingen rast och ingen ro ...
Jeff Bridges och Ryan Reynolds spelar två poliser som arbetar på “Rest In Peace Department” (R.I.P.D.), en styrka som utgörs av de bästa poliserna som världen någonsin skådat. Deras uppdrag: att skydda människosläktet från monstruösa varelser som lyckats med konststycket att förklä sig till vanliga människor.

R.I.P.D. är som en blandning av Life on Mars (och Ashes to Ashes) och en zombiefilm.

Life on Mars: duktig polis faller i koma (eller dör efter självmord?) och jobbar vidare med nya kollegor och löser svåra brott.

Zombiefilm: här är det monster som jagas, man behöver inte "klura" och tänkta en massa som i Life on Mars. Monsterna dör bara om de skjuts i huvudet. Då omvandlas de till svart rök och "går vidare".

Felet med hjältarna är att de redan är döda (utan att ha blivit monster) och de kan i stort sett inte dö - eller gå vidare. De ramlar från höghus, körs över av bussar och bilar och fortsätter som vanligt. Det gör att filmen blir en smula långtråkig, även om den är humoristiskt gjord och Bridges och Reynolds smågnabbas som ett klassiskt "bromance" par. Ett omaka par. Bridges är filmens "Gene" - han tycker att det gamla sättet var bättre. Han dog på 1800-talet då han jobbade som sheriff och sköts till döds av sin partner. Reynolds spelar den nye killen - som dog för en tre-fyra dagar sedan. Skjuten i ansiktet av sin partner - filmens skurk, som spelas av Kevin Bacon

Filmen har också en romance intrig, Reynolds karaktär försöker att kontakta sin fru - alltså den fru han hade när han levde. Men det går inte speciellt bra, och scenerna påminner en del om de i "Ghost". Minus Whoopie Goldberg.

Slutligen blir det en mix av alla möjliga genrer, humor, action, skräck, serietidningsfilm, romance, bromance och westernparodi. Det enda R.I.P.D. inte har är just "rest".


Fakta:

Titel: R.I.P.D.

Regi: Robert Schwentke

Medverkande: Ryan Reynolds, Jeff Bridges, Kevin Bacon m.fl.

USA, 2013

DVD, Universal Sony Pictures Home Entertainment


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.