torsdag 23 januari 2014

Askungen - en saga med guldkant!

 

 

Askunge med guldkant!

Titel: Askungen

Författare: Charles Perrault och Charlotte Gastaut

Illustrationer: Charlotte Gastaut

Förlag: Rabén och Sjögren

 

 

Askungen är en saga som finns i många versioner. Det här är Charlottes Gastauts version av den franska versionen av Askungen, så som Charles Perrault berättade den.

 

Det typiska för den franska versionen är den roll som “the fairy godmother” spelar. Vad som hjälper Askungen är inte att hon är snäll, snygg eller smart, vad som hjälper är att hennes gudmor råkar vara en fe som kan trolla.

 

Pumpan blir en vagn, 6 råttor i en råttfälla blir till 6 ståtliga grå hästar och en extra råtta blir en kusk med stiliga mustascher som han tvinnar.

 

Vad som är typiskt för bilderna i denna version är överdådet av guld - det riktigt glittrar från varje sida, ungefär som på vackra födelsedagskort.

 

Slutet blir lyckligt för alla i denna version av Askungen. Alla blir vänner och alla gifter sig rikt - och får liv med guldkant.
 
 
Om författarna:
 
Charlotte Gastaut, som debuterade med Fannys fantastiska resa, är en spännande och självständig illustratör som skapar nya världar med sina bilder. Förra året kom hennes iscensättning av Tummelisa, och nu har hon gjort en bilderbok av den klassiska sagan om Askungen. Bilderna är orientaliskt inspirerade med sirliga detaljer i guld och överraskande bildlösningar. Sagan blir i den här versionen helt förtrollande!
 

Charles Perrault, 1628-1703, föddes i en fransk överklassfamilj och utbildade sig till advokat. Hans håg stod dock till det skrivna ordet, och vid 43 års ålder blev han invald i Franska akademien. Perrault deltog i flera litterära fejder på sin tid, men mest berömd är han för sina sagor - Gåsmors sagor - en samling innehållande en mängd kända sagor, en av dem Askungen.

Läs mer om Askungen här!

http://tidningenkulturvinden.blogspot.se/2013/12/askungen-fran-kung-lear-till-mossens.html


 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.