torsdag 30 januari 2014

RECENSION: Beautiful Creatures Bok 3

           
Beautiful Creatures Bok 3
-     Det högsta priset, det största offret
Författare: Kami Garcia och Margaret Stohl
Titel: Beautiful Creatures Bok 3 – Det högsta priset det största offret
Serie: Beautiful Creatures (del 3)
Originaltitel: Beautiful Chaos
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Bokförlaget Semic
Ethan Wate har lyckats rädda sin flickvän, besvärjaren Lena, från att bli tagen av mörkrets häxmakter både i bok ett och bok två i Beautiful Creatures serien.
 
Men i bok tre är det Ethan Wate själv som är hotad i alla drömmarna han har. Och att ha räddat Lena från att bli mörk har sitt pris: hela naturen är i uppror i den lilla amerikanska sydstatsstaden Gatlin. Inget är som det brukar, allt är tvärtom. I trädgårdarna dör det mesta, gräshoppor härjar hejvilt och i skolan är skolmaten god. Allt är tecken på att apokalypsen kommer och som vanligt innehåller Beautiful Creaturesen hel del humor.
Nu, i bok tre, är Lenas besvärjar-kusin, sirenen Ridley, plötsligt en vanlig tjej, och hon hatar att vara vanlig, dödlig människa. Hon är van vid att vara övernaturlig och att ha makt, och hon gör vad som helst för att få tillbaka den.
Link, före detta pojkvän till Ridley, och alltid bäste vän till Ethan, har också genomgått en förvandling: från vanlig människa till övernaturligt väsen. Link har blivit en incubus, en vampyr som livnär sig på människors drömmar istället för på blod. Han saknar att äta vanlig mat, förutom skolmaten, men älskar sina nya superkrafter. Men det är inte alltid som superkrafterna hjälper - när Ethan ber honom tjuvlyssna på ett par häxor i New Orleans har han inte mycket att rapportera. Visst, han har hört allt med sin nya superhörsel. Men han förstår fortfarande inte franska.
Ethan, Lena, Link, Ridley och nytillskottet Liv – en smart ung bibliotekarie från England – fortsätter att förändras och utvecklas i bok tre i Beautiful Creaturesserien. Medan Ethan och Lena är det gamla trogna paret som alltid ställer upp för varandra, är Ridley och Link paret som alltid grälar, försonas och splittras igen.
Beautiful Creatures som serie är ett intressant porträtt av en småstad i södern, där alla bakar pajer, går i kyrkan, läser “godkända” böcker och reviderar historieskrivningen - och där alla vill vara “normala”. Utom Ridley, så klart.
Doppelgänger motivet har varit vanligt i skräck, deckare och fantasylitteratur ända sedan viktoriansk tid och hotet i Beautiful Createurs är faktiskt Ethan Wate själv - en annan Ethan Wate.
Liksom Sherlock Holmes brottas med sin nemesis, Professor Moriarty, och ramlar ner i Reichenbachfallen i Schweiz, så brottas Ethan med den andra Ethan. Fallet börjar redan i drömmen på sida ett och fullbordas i slutet av boken. Visst, Gatlin är inte det naturromantiska Schweiz och har inga vattenfall, men det finns ett vattentorn …
Beautiful Creatures bjuder inte bara på nytolkningar av amerikansk historia utan även på mycket humor och nytolkningar av myterna om vampyrer, häxor, dubbelgångare och andra övernaturliga väsen, samtidigt som det är en humoristisk high school parodi och en sann kärlekshistoria mellan två personer som får allt fler hinder att övervinna.
 

 

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.