onsdag 8 januari 2014

FILM: Percy Jackson - Poseidons son dyker upp igen!


Percy Jackson: Sea of Monsters

 


 

Det grekiska arvet finns kvar. Det syns i arkitekturen (titta t.ex. på Vita Huset), dramaturgin, Hollywood filmerna … det märks i allt från Star Wars till Harry Potter. Men mest av allt märks det i Percy Jackson.

 

I Percy Jackson filmerna - och böckerna av Rick  Riordan (själv historielärare) - understryks att de grekiska gudarna är kvar - och de får fortfarande barn med människor, barn som blir hjältar - eller skurkar.


Percy Jackson har liksom Harry Potter
sin egen "Hermione" och sin egen "Ron"
som stöttar i vått och torrt. Här mest vått ...
 

Percy jackson flankeras liksom Harry Potter av en supersmart tjej (Annabeth - dotter till visdomsgudinnan Athena) och en rolig kille (Grover - en satyr som ofta hamnar i trubbel) men det är ingen tvekan om vem i trion som är hjälten - Perseus “Percy“ Jackson, son till Poseidon. Det är bara det att percy börjar tvivla på sig själv. Är han egentligen så duktig som alla tror? Var det bara en lyckträff att han överlevde sitt hjälteuppdrag i förra filmen? . Annabeth och Grover gör allt för att uppmuntra Percy, men faktum är att alla, även Grover och Annabeth, måste erkänna att Clarisse, krigsgudens dotter, är den som vinner allt när de tävlar i halvblodslägret.

 

Percys självförtroende har nått botten - hans pappa pratar aldrig med honom och han tycker att han är allmänt värdelös och inte bra på någonting alls - när han presenteras för en ny bror. En cyklop. I de traditionella sagorna - och filmerna - är cykloper alltid monster. Men Monsters Inc och Monsters University har gjort en hel del för att få cykloper att anses som gulliga och snälla. Percys bror är inte liten och grön som Mike Wazowski, men han är väldigt snäll och välvillig och på gränsen till barnsligt naiv. Percy har ingen tillit kvar, brodern tror att allt kommer att ordna sig. Trots att omgivningen oftast ser på honom som ett monster.

 

 

Percy, Annabeth, Grover och Percys nyfunne  bror ger sig ut till Monstrens hav - det ställe som vanliga människor kallar Bermuda tringeln - för att hitta det gyllene skinnet, för att rädda sitt hem från förstörelse - och även hela världen från att gå under. För Luke, skurken från första filmen, är tillbaka. Han är son till Hermes och arg på gudarna och på hela världen. Han planerar att få tillbaka Kronos, den värste av titanerna, för han kan göra slut på de grekiska gudarna. Men för att klara av sin plan behöver Luke det gyllene skinnet …

 

En spännande kapplöpning börjar!

 

Percy Jackson - Sea of Monsters är en rolig och dramatisk familjefilm med mycket värme och humor. Med lite tur är detta inte den sista filmen i Percy Jackson serien! Det är inte ofta man har så mysigt med monster och mytologi!
 
 
Fakta:Titel: Percy Jackson: Sea of Monsters

Svensk titel: Percy Jackson 2: Monsterhavet

Regi: Thor Freudenthal
 
 
Medverkande: Logan Lerman, Alexandra Daddario, Douglas Smith, Jake Abel, Stanley Tucci m.fl.

2013, USA

Extramaterial: Tillbaka till halvblodslägret, Allt är vad du ser

DVD, Fox-Paramount
 
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.