Titel: Currymamman
Ledstjärnan är att det ska vara enkelt att laga, ingredienserna ska gå att få tag på i vanliga affärer och resultatet ska ha autentisk indisk smak.
Boken har mycket bra avdelningar om till exempel bröd respektive grönsaker. Grönsaker kan så klart skapa en hel måltid, brödet är pricken över i:et för vilken måltid som helst. Andra favoriter i boken är de lite lyxigare kycklingrecepten - för alla "man ska unna sig tillfällen" och för speciella fester - och den fina indiska pumpagrytan känns som perfekt höst-och-vintermat.
Spiskummin, kryddnejlika, kardemumma, bockhornsklöver och chili är några av kryddorna som används i indisk mat, de är starka och man ska inte överdosera. Även Malin som gillar stark mat nöjer sig med en eller två kryddnejlikor, men kardemumma kan man vara lite mer generös med.
The Big Five som man ska ha hemma för indisk matlagning är: spiskummin, chilipulver, gurkmeja, garam masala och mald koriander. De snygga och praktiska kryddbehållarna "masala dabba" finns i alla indiska kök (och de har plats till många fler än fem kryddor ...)
Vill du börja med något enkelt som är billigt, gott och lätt att lyckas med ... så välj linsgrytan, som går att variera nästan hur mycket som helst och som går snabbt att laga m ed röda linser. Komplementera med någon grönsak från grönsakskapitlet, med bröd från brödkapitlet ... eller ris. Då är du hemma. I Malins Indien ...
Uppbyggnaden av boken är som en thali, en måltid som består av flera rätter på en tallrik. Ungefär som ett svenskt smörgåsbord i tallriksform med lite av varje. En vanlig thali kan vara ris eller bröd, linssoppa, wokad grönsaksrätt, såsig gryta, yoghurt eller raita, pickles och chutney, ibland efterrätt. Man ska kombinera färg, textur och smak för att få till den ultimat upplevelsen. Och som Malin förklarar - visst är det starkt ibland, men det är därför man har bröd och yoghurt till, för att mildra lite av styrkan.
Antal sidor: 176
Utgivningsdatum: 2024-08-30
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113129396
Världens sämsta indier, Curry med korre och Världens bästa curry ... Malin Mendel har i SVT fixat till en gedigen lista av guidningar till det indiska köket (ofta med ett kokt ägg och lite salt i handväskan för säkerhets skull ...) och nu är hon aktuell med sin femte kokbok som heter Currymamman - och här blir det Curry nam nam och även nam nam med mycket annat än curry.
Världens sämsta indier, Curry med korre och Världens bästa curry ... Malin Mendel har i SVT fixat till en gedigen lista av guidningar till det indiska köket (ofta med ett kokt ägg och lite salt i handväskan för säkerhets skull ...) och nu är hon aktuell med sin femte kokbok som heter Currymamman - och här blir det Curry nam nam och även nam nam med mycket annat än curry.
Ledstjärnan är att det ska vara enkelt att laga, ingredienserna ska gå att få tag på i vanliga affärer och resultatet ska ha autentisk indisk smak.
Vårt dagliga bröd ... och pippi på mycket grönt
Boken har mycket bra avdelningar om till exempel bröd respektive grönsaker. Grönsaker kan så klart skapa en hel måltid, brödet är pricken över i:et för vilken måltid som helst. Andra favoriter i boken är de lite lyxigare kycklingrecepten - för alla "man ska unna sig tillfällen" och för speciella fester - och den fina indiska pumpagrytan känns som perfekt höst-och-vintermat.
Malin har inte glömt dryckerna - ett helt kapitel finns för allt gott-att-dricka. Och givetvis finns här minnen och berättelser och tips om kryddor och frågor-och-svar mellan recepten.
Nu till den vanligaste frågan för nybörjare på indisk mat. Måste man ha alla kryddor? Nej, det måste man inte.
The Big Five i din masala dabba
The Big Five i din masala dabba
Spiskummin, kryddnejlika, kardemumma, bockhornsklöver och chili är några av kryddorna som används i indisk mat, de är starka och man ska inte överdosera. Även Malin som gillar stark mat nöjer sig med en eller två kryddnejlikor, men kardemumma kan man vara lite mer generös med.
The Big Five som man ska ha hemma för indisk matlagning är: spiskummin, chilipulver, gurkmeja, garam masala och mald koriander. De snygga och praktiska kryddbehållarna "masala dabba" finns i alla indiska kök (och de har plats till många fler än fem kryddor ...)
Enkelt, billigt, gott, lätt att lyckas med ...
Vill du börja med något enkelt som är billigt, gott och lätt att lyckas med ... så välj linsgrytan, som går att variera nästan hur mycket som helst och som går snabbt att laga m ed röda linser. Komplementera med någon grönsak från grönsakskapitlet, med bröd från brödkapitlet ... eller ris. Då är du hemma. I Malins Indien ...
Uppbyggd som thali
Uppbyggnaden av boken är som en thali, en måltid som består av flera rätter på en tallrik. Ungefär som ett svenskt smörgåsbord i tallriksform med lite av varje. En vanlig thali kan vara ris eller bröd, linssoppa, wokad grönsaksrätt, såsig gryta, yoghurt eller raita, pickles och chutney, ibland efterrätt. Man ska kombinera färg, textur och smak för att få till den ultimat upplevelsen. Och som Malin förklarar - visst är det starkt ibland, men det är därför man har bröd och yoghurt till, för att mildra lite av styrkan.
Bästa knep
Boken bygger på Malins egen matlagning hemma, men även på indiska restaurangkockars bästa knep. Från hur man lyckas med festmat som lamm och kyckling till enklare och billigare vegetariska rätter.
Boken bygger på Malins egen matlagning hemma, men även på indiska restaurangkockars bästa knep. Från hur man lyckas med festmat som lamm och kyckling till enklare och billigare vegetariska rätter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.