måndag 11 november 2024

Fråga Lund intar Göteborg ... med mer eller mindre omöjliga frågor


Från Lund till Västkusten ... and it all started with a big bang!
Visst påminner det här härliga gänget om komedigruppen i Big Bang Theory som alltid samlas i soffan för att dryfta fysikens lagar, senaste nytt i rymden ...


Att förklara det oförklarbara

I rymden liksom på jorden finns oändligt mycket att lära. Alla kan inte kunna allt och därför är det så viktigt att det finns de som kan förklara ur sitt perspektiv och expertområde. Hur förklarar man det som i många fall kan verka oförklarbart? Här samtalar några av dem som försöker sig på just detta. Medverkande är Gabriella Stenberg Wieser, forskare i rymdfysik, Jessica Abbott, evolutionär biolog, och läkaren Henrik Widegren. Tillsammans syns de vanligtvis i det folkbildande tv-programmet Fråga Lund. Programledare: Thomas von Heijne, journalist.

Roligast: Gabriellas bryderi med en fråga om påslakan i första Fråga Lund avsnittet ... 
Vanligaste fråga till redaktionen: Var Gabriella köpt sin jättesnygga kattmönstrade outfit ... 

Thomas von Heijne är född 1959, och har just ”fyllt pension” efter 34 år på Sveriges Televisions nyheter. Under många år hade Thomas vetenskap och teknik som viktigaste ämnen, och särskilt då rymdforskning och -teknik. Det har bland annat medfört bevakning av svenska astronauter och rad intressanta projekt med rymdsonder. Före SVT arbetade Thomas för japanska NHK i Tokyo under tre år sent 1980-tal. Gick ut Journalisthögskolan i Stockholm 1983.

Henrik Widegren är överläkare på Skånes Universitetssjukhus i Lund, öron-näsa-halsläkare, och foniater (röstläkare). Han sitter sedan 2016 med i panelen i SVT:s program Fråga Lund. Han skriver även krönikor i Dagens Medicin, föreläser, samt skriver och sjunger låtar om medicin, sjukvård och vetenskap under mottot: ”Det finns tusen sånger om kärlek men ingen om tolvfingertarmen”. Senaste åren har Henrik turnerat med populärvetenskapliga föreställningar om medicin, hälsa, åldrande, humor och historia. Henrik har aldrig varit i rymden, men hoppas på att få åka dit. Samt att komma hem igen.

Jessica Abbott är docent och lektor i evolutionär genetik på Lunds Universitet. Hon disputerade 2006, och sedan mer än 10 år tillbaka handlar hennes forskning om utvecklingen av könsskillnader och könskromosomer. Hon använder experimentell evolution på bananflugor och plattmaskar för att bättre förstå hur olika selektionstryck mellan könen bidrar till könskromosomers utveckling. Sedan 2016 har hon haft liv i rymden som ett vetenskapligt sidointresse, sedan hon medverkade i projektet ”En mångfald av liv” på Pufendorfinstitutet i Lund. Hon är även känd från Fråga Lund.

Gabriella Stenberg Wieser är docent i rymdfysik. Hon arbetar som forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. I sin forskning använder hon satellitmätningar för att studera hur solvinden växelverkar med rymdmiljön kring Venus och kring kometer. Frågan är hur de joner som finns i planetens och kometernas övre atmosfärer accelereras till högre energier och om vågor i rymdplasmat kan spela en viktig roll. Gabriella jobbar också med testkörning och planering av mätningar för ett av instrumentpaketen på rymdsonden JUICE som startade sin resa till Jupiter förra våren.

Arrangör: Rymdstyrelsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.