Författare: Grynet Molvig
Antal sidor: 285
Grynet Molvig var med i Stjärnorna på slottet som sändes januari 2022 och Marika Carlsson och Per Andersson spelade rollerna av superfans som bara ville ha mer "mata mig Grynet" och fler anekdoter, medan David Lagercrantz frågade ut henne om förhållandet med Frank Andersson och Carola reflekterade över hur svårt det varit för dem båda att slå igenom i så ung ålder. För alla som likt Per Andersson utbrister "mata mig Grynet" så finns nu Grynet Molvigs memoarer utgivna. Hennes karriär har varat i över sjuttio år och hon arbetar fortfarande. Boken avslutas med en lång rad spännande projekt på Stockholms olika teatrar.
Grynet slog igenom när hon var tolv år. Eller kanske redan när hon var två ...? Då fick hon sitt första "gage", en chokladkaka, som hon gav till sin familj. Och på den vägen fortsatte det. Grynet drog in gage och gav till sin familj.
Så småningom hamnade hon i Sverige och skickade hem pengar till Norge. Hennes man och son valde Norge. Grynet hade sin karriär i Sverige.
En del av biografin påminner om den som Marcus & Martinus har skrivit - att i Norge var de för alltid barnstjärnor, i Sverige kunde de bli något annat.
Grynet kunde bli något annat i Sverige, utvidga sin repertoar, i Norge hade hon fastnat i ett fack.
Hasse & Tage, Povel, Monica Z, Bodil Malmsten och många andra kndisar från forna tiders svensk underhållning passerar revy.
En av de senaste fotona är från en föreställning som hon gör tillsammans med Andreas T. Olsson. Han är ett av de mest spännande namnen i nutida svensk underhållning, speciellt på scenområdet, och han manus har en unik prägel. Men om honom står det intet i texten. Ska folk behöva vara hädangångna och "geniförklarade" för att bli omnämnda?
Vad som är roligt och vad som är trendigt går i vågor. För mina päron var de här gamla "genierna" totalt ointressanta. De vet inte vem Grynet är heller. Men nutida komiker, som Per Andersson, tycks återupptäcka dem. Och Magnus Uggla gör på sitt sätt Povel-inspirerade-framträdanden med kludd-roliga texter. Vem är kung i baren nu? Vem är kung i baren i morgon?
Boken hoppar mellan nutid och coronakris till forntid ... decennium för decennium. Vad Grynet tänker på nu, vad hon tänkte på då. Det styckar upp ett naturligt flow i berättandet, och så intressant är inte ett par år i nutiden, med coronan och skrivandet, att det ska få ta upp i stort sett lika mycket plats som flera decennier av musik-film- och nöjeshistoria.
Vad som är sämst och tråkigast med biografin är hur Grynet ondgör sig över att vara eller ha varit en dålig mamma. Samtidigt läser man biografier av män som någon gång kommer hem och ser en match med ungen ... och de slår sig för bröstet över att de har varit "närvarande". Mer närvarande än deras egna fäder. The game is rigged. Och hur schysst var det av Grynets man att ta deras gemensamma unge till ett annat land? Hur långt var det att åka för att gå på matchen? Och även om hon gick på matchen var hon inte tillräckligt bra, för spelet är riggat ...
Det är dags att vara stolt över att mamma inte kom på skolavslutningen för att hon jobbade. Hon gjorde stor skillnad - någon annan stans. Och det är jag jkligt stolt över.
Hade jag varit förläggare hade jag gett Grynet en samtalspartner och försökt sätta in saker i ett sammanhang, vad hände i Sverige på den här tiden, vad hade man för trender ... och gått vidare förbi samma anekdoter som redan serverats i Stjärnorna på slottet. Andra biografier som släpps i år ... Marcus& Marinus, Erik Grönwall och Ludmila Engqvist har gjorts i samband med journalister som inge väjer för att ta upp mörka svåra krångliga samband - vare sig det gäller ESC mygel, Idol mygel eller dopingmygel. Det är då det bränner till på allvar. En samtalspartner kan också få fram fler intressanta minnen. Och... Jag hade också försökt hitta några synonymer till hisnande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.