söndag 10 november 2024

FILM: Twisters - en frejdig katastrof-remake med Glen som inte är från Göteborg

 


Betyg: 4

Är det någon som har missat att år 2024 är ett stort år för uppföljare till och uppdateringar av gamla filmer? Som Twisters, en westernosande Americana film med ett countrysoundtrack som inte går av för hackor ..

Twisters är en reboot av 1996 års Twister. Den här är bättre. Mer action. Som vilda västern med tornados. Filmen är ju inte logisk dock ... en vetenskapsperson skrev att han hade räknat på det och man skulle behöva ett ton av det där blöjgrejset för att det skulle fungera för att tämja och oskadliggöra en tornado. Proportionerna är inte rimliga för att det skulle vara vettigt att ens försöka ... och se om det skulle kunna gå att genomföra i verkligheten. Men bara det faktum att vetenskapspersoner och forskare bemödar sig om att analysera och räkna på vad som är fel i en blockbusterpopcornfilm innebär att den är rätt så bra och i alla fall lite trovärdig ... För ingen har brytt sig om att räkna på allt som inte skulle fungera i verkligheten i Fast & Furious eller Meg eller Independence Day ... Och kan man verkligen flyga med sin lilla cykel bara för att man har en fulsöt liten utomjording som kallas E.T. i cykelkorgen?

Ett sommar full av högt flygande popcorn

1984 var ett stort blockbusterår för nya filmer som alla skulle bli franchises - Ghostbusters, Beverly Hills Cop och Karate Kid spelade in multum med dollar och placerade sig överst på biotoppen. Alla dessa har fått eller får uppföljare i år. Samma år kom även Terminator som inte får en uppföljare i år. Schwarzenegger kanske har nog att göra med politiken i USA numera. Nu är frågan: Finns det något år som kan överträffa 1984 när det gäller folkkära popcornsfyrverkerier på bio ....? Nej, inte egentligen. Men 1996 kan vara en bubblare på listan ... Även denna sommar var full av blockbusterfilmer som gav klirr i kassorna.

Tom Cruise & Co lanserade den första Mission: Impossible regisserad av ingen mindre än Brian de Palma, Will Smith fajtades mot rymdvarelser i Independence Day, Cage och Connery samsades i The Rock ... och så var det katastroffilmen Twister, där Helen Hunt jagar tornados i Oklahoma tillsammans med bland andra Bill Paxton och Philip Seymour Hoffman.

Mest inkomstbringande katastroffilm 1996  

Twister blev en av 1996 års mest inkomstbringande filmer, tvåa efter Independence Day, och för att fira att denna film fyller jämnt ... alltså 28 år ... har man nu gjort en reboot med Daisy Edgar-Jones och Glen Powell. Ja, det finns folk utanför Göteborgsområdet som heter Glen, oavsett vad Anders Lundin försöker lära amerika-svenskarna i Allt om Sverige. Den här Glen är en tvättäkta cowboy, komplett med vit cowboyhjältehatt och vita, nypolerade tänder. Karaktären han spelar har gått från att rida tjurar på rodeos till att driva en populär youtubekanal där han och hans polare jagar tornados ... till exempel för att skjuta upp fyrverkerier i dem och filma det och få en massa likes. Vad är det för fel på att bara ta foton på sin kaffekopp och få likes ...? Sociala medier ställer allt högre krav på actionpackat content, tydligen. Kärlek börjar med bråk och efter en del gnabbande så hamnar de tornadojagande rivalerna på samma sida.

Mer av allt ... utom logik

Den nya filmen om tornadosäsongen heter Twisters ... med ett plural-s på slutet. Det ska vara större, det ska vara maffigare, det ska vara mer av allt ... men ... Det är dock inte mycket mer av varan logik.

Om en tornado jagar dig, är det logiskt att ställa bilen, hoppa ut ur den och springa? Gänget hade kunnat köra till det där relativt säkra stället under bron istället för att lämna bilen och sprinta.

Alla små portabla scanners som de ställer ut är så löjligt små och flimsiga att det inte är någon överraskning att tornados tar dem med sig. Och så är forskningen som bortblåst. Bokstavligen. Kan inte någon komma på idén att förankra löjligt dyra scanners i marken? Eller att åtminstone göra dem tyngre och med mindre vindfångarmotstånd?

Har de ingen räddningstjänst i Oklahoma?

Flera gånger avbryts viktig forskning för att man måste hjälpa folk i nöd i drabbade små städer någonstans på vischan i Oklahoma. Huvudpersonerna gör oumbärliga saker, som att langa gamla dammiga fotoalbum till de drabbade, eller att dela ut vattenflaskor till dem, så att de inte ska bli dehydrerade där de siter bland bråtet. Eller så ska man leta upp var det finns skyddsrum för att visa folk vart de ska gå. Seriöst, har de boende i ett katastrofområde inye själva koll på sina källare och skyddsrum? Har de ingen räddningstjänst i hela delstaten? Eller någon röda korset liknande organisation som delar ut vattenflaskor? Med så mycket förhalning är det inte konstigt att forskningen aldrig blir klar.

Statisterna intar biografen

I tredje akten avbryter man forskningen för att hjälpa alla stackars statister till en biograf, eftersom en biograf är en byggnad utan fönster. Det visar sig att biografen är ett fuskbygge som till stora delar blåser bort (det hade aldrig hänt Bergakungen i Göteborg som är insprängd i berget ...) under tiden som projektorn fortfarande visar ett gammalt retrospektiv av Frankenstein från 1931. It's alive!

En av forskarna fattar till sist att de inte borde avbrutit forskningen och hon kör iväg själv till tornadon för att släppa upp tunnor med sånt som finns i blöjor för att tämja och oskadliggöra tornadon.

Skulle det inte varit en bra idé att göra detta direkt, istället för att ta omvägen runt bion? Forskarna gjorde ändå ingen nytta där. Och bara en i teamet verkar veta hur en hävstång fungerar och att man ska använda en hävstång istället för att slita med bara händerna.

Vidsträckta prärielandskap under regntunga skyar

Katastroffilmer är dock inte kända för att vara speciellt logiska.  Och allt filmas här med snyggt foto, gediget kameraarbete och 35 mm film som ger en speciellt känsla av den vidsträckta prärien i westernlandskapet, många gånger filmat på plats i Oklahoma under molntunga, dramatiska skyar. Daisy Edgar-Jones visar återigen att hon är en av sin generations hetaste skådespelare, och hennes karaktär tycks ha fått sin styrka och sitt jävlaranamma från en tuff mamma som själv driver en gård ute på vischan. Mitt i tornadolandskapet. Äpplet faller inte långt från päronträdet.

Westernfilmen lever

Det finns också en sidohistoria om att inte använda folks personliga katastrofer för egen vinnings skull. En liten moralkaka att knapra på till vattenflaskan som ska hindra dig från att bli dehydrerad när alla vindkraftsverken blåser omkull och strömmen bryts. It's alive. Jo, iden bakom Twister lever fortfarande.
Och westergenren och westermyten lever också, komplett med panoreringar över vida prärielandskap och cowboyhjälten i vit hatt och stackars småfolk i små byar som behöver beskydd från hot och förtryck - vare sig de kommer i kostymnisseform eller i tornadoform.

Kul att veta ...

Kul att veta 1: Så väl kritiker som publik klagade på att det sakades en filmkyss mellan de två tjusiga huvudrollsinnehavarna. Man väntar i två timmar ... och så blir det ingen puss! Fy tusan! Vems fel är det? We blame Steven Spielberg. Spielberg med sitt Amblin Entertainment (bolaget med E.T. loggan) stod  som producent och han strök kyssen i slutscenen, eftersom tjejen inte är ute efter att jaga kärlek, hon är ute efter att jaga - och tämja - tornados.
Kul att veta 2: Utgåvan är laddad med massor av extramaterial. Bakom kulisserna, featurettes, kommentatorsspår, analyser ... och en hel dag med Glen Powell, som stolt visar upp sin nya hundvalp. Glen är alltså inte tillräckligt söt i sin vita cowboyhatt, han måste dessutom bjuda på en sockerchock i form av en liten vit hundvalp ...
Kul att veta 3: Filmen är inspelad på plats i Oklahoma. Och inspelningen drabbades av verkligt "dåligt väder". Bland annat så blåste hela den uppbyggda marknaden bort innan man hann filma den. Det var bara att bygga upp marknaden en gång till ... och sedan blåsa bort den artificiellt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.