måndag 4 mars 2019

FILM: The Spy Who Dumped Me - Totalt o-rolig komedi med McKinnon och Kunis


Justin Theroux spelar spionen som dumpar Mila Kunis.

Regi: Susanna Fogel
Titel: The Spy Who Dumped Me
Medverkande: Mila Kunis, Kate McKinnon, Justin Theroux, Sam Heughan, Gillian Anderson m.fl.
Land: USA, 2018
Distribution: Nordisk Film
Premiär på DVD, BD och VOD idag (4 mars)


Bleka och dåliga filmer får oss att uppskatta de som faktiskt lyckas. Varför ska man se medioker och icke rolig action film när man kan välja något helt briljant Mission: Impossible - Fallout ? Som också har mycket bättre kvinnoroller!

The Spy Who Dumped Me är en kompisaction av gammaldags sort, med ett lätt omaka par. En hjälte (Mila Kunis) och en pladdrigt knasig kompis (Kate McKinnon). De delar bostad i Los Angeles och pratar om allt med varandra. Kunis spelar Audrey, vars pojkvän vi får följa i upptakten växelvis med att vi ser väninnorna undra varför han inte svarar på sms.

Jo, han är CIA-man som jagas av skurkar i Vilnius, Lettland. Vi ser, men Audrey vet inte. Hon blir snart indragen när många vill hitta honom och ett Viktigt USB-minne. Det blir våld direkt i Los Angeles och sedan fortsätter blodbadet i Wien och Prag. Det är många som dör i den här cyniska jakten på skratt och skrik.

The Spy Who Dumped Me har problem att blanda dräpande roligheter med dräpandet.  Tunn intrig, och mest av allt tomt buller.

Lite som att koka soppa på en spik och att låta spiken skramla runt i en tom tunna.

Två personer som är så långt från hjältar man kan tänka sig tvingas in i situationer där de utvecklas och blir stentuffa. Har sett det så många gånger förr och så mycket bättre.

Filmen har så många missar för att jag riktigt ska orka med den. Ett exempel: en rysk lönnmördare som är en karikatyr av alla ryska lönnmördare står på ett tak för att mörda Audrey och Morgan. Allt hon vet är att hon ska mörda två fjantiga amerikanskor. Vad får hon se genom kikaren? Hur många fjantiga amerikanskor som helst. En bit in i filmen visar det sig att hennes uppdrag var att fånga in dem, inte att döda dem. Ändå säger uppdragsgivarna tydligt till henne att hon ska döda dem. De är rejäla missar då filmen klipps ihop när sådana fel är med.

För att göra filmen ännu mer misslyckad dyker Gillian Anderson upp, en favoritskådespelare för många av oss sedan Arkiv X. Men nu i en roll som inte ens Gillian Anderson kan göra något vettigt av.

Vem ska se filmen?

Folk som verkligen gillar Kate McKinnon i Ghostbusters och står ut med hennes pladdrande.

Folk som är bdredda att genomlida vad som helst för att se Mila Kunis botoxade och orörliga ansikte under tjocka lager av smink. (Rolig är hon aldrig).

Folk som tycker att Sam Hearne i Outlander är det snyggaste som finns. Fast han har inte kilt på sig här. Han spelar MI 6 agent och sådan har tydligen smoking som standardutstyrsel.

För att göra allt ännu sämre: detta ska tydligen vara någon slags feministisk action. Men de båda korkade amerikanskorna måste ju räddas MI 6 agenten! Hela tiden! Gång på gång!

Han går verklien fram som en James Bond korsat med en killer-bot.

Och så största magplasket av dem alla: Finns hela EN snygg välutbildad färgad kille i filmen (har gått på Harvard) och han är så klart skurken.

Funderar på att kalla det Venom-komplexet. Det är i alla fall en totalt "toxic" representation. Och inte på ett giftigt kul sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.