torsdag 7 mars 2019

FILM: Goosebumps - Mysrysligt kul med Jack Black och R.L. Stine!


Jack Black som författaren R.L. Stine.

Regissör:  Rob Letterman
Titel: Goosebumps
Manus: Darren Lemke, baserat på Goosebumps böckerna av R. L. Stine
Medverkande:Jack Black, Dylan Minnette,  Odeya Rush,  Amy Ryan,  Ryan Lee,  Jillian Bell, R. L. Stine m fl.
Land: USA
Distribution: Sony Pictures
Aktuell: På DVD, BD och VOD
Tips: Se den som uppladdning inför Goosebumps 2!

Goosebumps betyder gåshud. Det kan man få när något är rysligt bra! Det här är mysrysligt kul med barnboksvärldens svar på Stephen King!

Författaren R.L. Stine hittade en skrivmaskin på vinden och skrev sin första “bok”  när han var nio år gammal. Historien förtäljer inte om det var en magisk skrivmaskin, som den i filmen Goosebumps, men försäljningssuccén av R.L. Stines böcker måste ha något med magi att göra! R.L. Stine är barnboksvärldens Stephen King --- fast mycket, mycket roligare. R.L. Stine har fattat galoppen att skräck och skratt har ungefär samma funktioner: överraska din läsare, som förtjust drar efter andan och skriker och / eller skrattar till.

Oväntade skojiga vändningar

Skämt bygger på en oväntad vändning och en överraskning. Skrämsel bygger på en oväntad vändning och en överraskning. De kan gärna kombineras i samma scen! Dessutom ska hjälten lära sig något viktigt om livet och berättelsen ska ha en bra “twist” (amerikanska för det som de gamla grekerna kallade peripeti). Du ska inte kunna räkna ut hur det ska gå på sida ett. Får du bara vad historien utlovar i början, och inte mer, blir du besviken. De populära Goosebumps böckerna har sålt över 400 miljoner exemplar i hela världen.

Vilken bok ska filmas först? - Alla!

Böckerna är korta och relativt lättlästa och de mixar skräck och humor på ett lyckat sätt. Rykten florerade länge om vilken bok i serien som skulle bli film. Svaret blev: Hela serien! Det är lite som om man skulle köra alla Astrid Lindgren böckerna i en mixer på en och samma gång, eftersom det inte finns tillräckligt med action i en bok. Men med en bra ramhistoria kan konceptet faktiskt fungera. 

Jack Black spelar i filmen Goosebumps en fiktiv version av R.L. Stine. Inne i hans originalmanuskript lever monsterna på riktigt (eftersom de skrivits på en magisk skrivmaskin!) och därför är alla manuskriptböckerna låsta. Filmens hjälte Zach Cooper är en helt vanlig kille, spelad av Dylan Minnette, som flyttar till en håla på landet, eftersom hans mamma blivit rektor för stadens lilla high school.

Se upp för The Girl Next Door!

Han blir direkt kär i Hannah, bokstavligen “the girl next door”, spelad av Odeya Rush. Bara ett problem: hennes pappa, den excentriske författaren, vill inte att hon träffar kompisar. Speciellt inte den nye killen, som är alldeles för nyfiken. På grund av ett missförstånd tror Zach att Hannah är i fara, bryter sig in med hjälp av sin nye vän från high school, Champ, och tillsammans lyckas de med det ödesdigra misstaget att öppna ett par av R.L. Stines magiska manuskript. Medan de tre ungdomarna jagar den förskräcklige snömannen över den lilla stadens isrink och försöker få tillbaka honom in i manuskriptet till The Abominable Snowman of Pasadena sitter Slappy från The Night of the Living Dummy hemma i huset och planerar sin hämnd. Han har inte gillat att vara inlåst. Hemkomsten till huset blir allt annat än lugn och fridfull.

Vad symboliserar en trädgårdstomte?

Slappy flyr i bilen från The Haunted Car medan trion med ungdomar och R.L Stine attackeras av trädgårdstomtarna från Revenge of the Lawn Gnomes. Trädgårdstomtar har en lång historia. De lär ha fötts i Tyskland innan Tyskland blev Tyskland, och regissören Ken Loach använde dem som en symbol för småborgerlighet och att spreja tomtarna blåa var en upprorshandling. Dessa trädgårdstomtar skulle Loach aldrig kommit åt med sprejfärg! De är välstrukturerade som en armé och gulliga och mordiska på en och samma gång, och absolut omöjliga att förstöra.

Bättre fly än illa fäkta

Protagonisterna i Goosebumps räknar snabbt ut att det är bättre att fly än att illa fäkta. De inser att de måste ta sig till high school, där det ikväll är dans, för att få tag på den magiska skrivmaskinen som finns i en utställningsmonter. R.L. Stine måste så snabbt som möjligt skriva ett nytt magiskt manuskript som de kan stänga in alla monsterna i. Givetvis vill monsterna inte bli instängda på nytt. Brent Green från My Best Friend Is Invisible och den jättelika bönsyrsan från A Shocker on Shock Street attackerar huvudpersonernas bil och när de gömmer sig i en övergiven supermarket attackeras de av huvudrollsinnehavaren från Werewolf of Fever Swamp.

Genvägar kan vara senvägar ...

En genväg genom en gravgård innebär en attack från gastarna från Attack of the Graveyard Ghouls --- men det mest omtumlande för Zach är att upptäcka att Hannah blir skimrande blå i månsken, ungefär som ett spöke… ja, faktiskt precis som ett spöke! Hannah är också en Goosebumps karaktär, “the girl next door” är i själva verket huvudpersonen från The Ghost Next Door. Hannah verkar inte veta om att hon inte är “riktig” --- R.L. Stine berättar att han skapat henne och uppfostrat henne som sin dotter för att slippa vara ensam. Mitt i all action alltså en rörande Pinocchio-historia. Förutom att Pinocchio visste att han var gjord av trä. 

Ständigt "Sweet sixteen"

I filmens klimax, då alla monster ska försvinna in i R.L. Stines nyskrivna manuskript, inser Zach att detta innebär att Hannah också kommer att försvinna.

Hon är okej med det, hon har vetat hur det ligger till hela tiden --- eftersom varenda födelsedag var hennes sextonde och hon aldrig blev äldre --- men Zach vill inte släppa taget.

Filmens epilog visar hur  R.L. Stine tar ett tillfälligt jobb som skolans engelsklärare, och under lektionen avslöjar han att varje bra berättelse ska bestå av tre delar: “The beginning, the middle … and the twist!” Redan de gamla grekerna kunde det där med peripeti!

Det är oftast det man saknar i svenska skräck böcker --- man får vad sida ett lovar, inte mer, men vad man vill ha är “the twist”. 

En extra twist

I en extra twist kommer Hannah tillbaka --- hon har liksom Pinocchio blivit riktig på riktigt, och kommer nu att växa upp --- och R.L. Stine skymtar i en cameoroll där han spelar den nye dramaläraren Mr Black. 

Ja, har Jack Black fått låna R.L. Stines namn i filmen kan ju R.L. Stine få Jack Blacks namn … Rätt ska vara rätt!

Goosebumps filmen har varit omtalad sedan 1998 och det är kul att se att den äntligen blev av --- och att filmen även fick en maffig Halloween-uppföljare, även denna gång med Jack Black i rollen som bästsäljarförfattare, men med nya ungdomar i huvudrollerna.

Även om filmen Goosebumps inte är precis som böckerna är filmen en kul och livlig hyllning till en av världens mest populära bokserier.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.