onsdag 6 mars 2019

FILM: Captain Marvel - Vem är Jag? är den stora frågan i superhjältevärlden


Goose - Captain Marvels katt - har nio liv!

Regi :Anna Boden och Ryan Fleck
Titel: Captain Marvel
Medverkande: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Annette Bening, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Clark Gregg, Gemma Chan m.fl.
Land: USA, 2019
Distribution: Walt Disney Studios


Captain Marvel. Carol Danvers. Vers. Kärt barn har många namn. När historien börjar heter huvudpersonen kort och gott Vers och hennes minne sträcker sig bara sex år tillbaka i tiden. Det krävs ingen stor deckarkompetens för att räkna ut att Vers är en förkortning av namnet Carol Danvers, och att resten av filmen kommer att bli en identitetsdeckare till origin story, där huvudpersonen letar efter svaret på den där stora frågan som ställs i så många stora filmer och böcker genom historien: Vem är Jag?

Det ligger måhända nära till hands att jämföra Captain Marvel med andra superhjältetjejer, men den hon (och även filmen) faktiskt har mest gemensamt med är Wolverine och hans origin story. Vem är jag innerst inne och vem var jag innan jag blev ett manipulerat paket med superkrafter?

Den som har sett trailern kanske väntar sig en jordbunden film, men filmen är snarare en ny Guardians of the Galaxy. Denna gång med 1990-tals soundtrack. En hel del handling utspelar sig i yttre rymden och ett gigantiskt krig pågår mellan de goda och de onda, så allt är som sagt som vanligt i sci-fi världen. (Star Wars - Skrull Wars - same old, same old ...)

Vers blöder blått blod ur näsan och hon ligger skadad på marken och har en mardröm. Eller är det en sanndröm, ett minne, ett omen? I drömmen finns en mystisk kvinna som verkar betydelsefull (spelad av Annette Bening). Efter drömmen är det dags för hårdträning tillsammans med en utomjordisk militär ledare vid namn Yon-Rogg (spelad av Jude Law).

Vers spelas så klart av filmen postergirl Brie Larsson. Redan i inledningen av filmen har man alltså sett tre stycken BAFTA-, Golden Globe och Oscarsvinnare. Captain Marvel må utspela sig i yttre rymden, men var Marvel än förlägger sin handling så drar de till sig de tyngsta namnen. I handlingen pågår ett rymdkrig mellan de goda (Kree) och de onda (Skrulls) och Vers är så klart en Kree. Tror hon.
Hennes uppdrag är att Rädda menige Ryan, förlåt, att frita en spion, men allt går fel och hon separeras från sitt folk och hamnar ensam på planeten Jorden.

Året är 1995. Vers träffar agenterna Fury och Coulson (Samuel L. Jackson och Clark Gregg är inte speciellt övertygande som digitalt föryngrade agenter, de ser mest fåniga ut).

Nirvana, Salt 'N Pepa, No Doubt ... alla stora 1990-tals hits och kända grupper kläms in i filmen (förutom Spice Girls, som inte slog igenom i USA förrän 1997) och Pinar Toprak har skrivit resten av filmmusiken, bland annat Carol Danvers tema, som ska gå att känna igen bara på två toner ... ungefär som Spielbergs Hajen, fast mer positivt.

Dessutom serveras en massa mer eller mindre obligatorisk 1990-tals nostalgi, som Blockbusters videouthyrning, CD-Rom skivor, sökmotorn AltaVista och de där penntrollen som fått en egen film med Justin Timberlake sjungandes i huvudrollen.

Vers börjar allt oftare få flashbacks till ett tidigare liv --- hon minns bitvis sin barndom och sin Top-Gun-träning som hon genomgick för att bli stridspilot.

Vers må ha fått utomjordisk superträning för att behärska sina superkrafter, men det är mänskliga egenskaper som krävs för att hon ska kunna nå sin fulla potential. Och för att hon ska bli det halvt mänskliga och halvt utomjordiska supervapen som kan krossa Thanos?

Främsta invändningen mot filmen är att den i mångt och mycket är en språngbräda för nästa film, en aptitretare inför Avengers: Endgame, snarare än en film som är avsedd att stå för sig själv.

Sedan finns det massor av logiska luckor i filmen och en hel del saker som är totalt oförklarliga.

Som att en av Vers utomjordiska kollegor kallar Jorden för "a shithole" när Jorden ser betydligt bättre ut än någonting annat vi ser under hela filmen. Och att Carol Danvers inte har blivit tilldelad någon av filmens roligaste repliker. Så tjejer kan sparka rumpa, men de kan inte vara roliga eller leverera one-liners? Skurkarna är standardskurkar, spelade av folk som brukar spela standardskurkar.

De onda Skrulls, med Ben Mendelsohn i spetsen (han kör med både amerikansk och australiensisk accent underfilmens gång) följer efter Vers till Jorden, och Skrulls kan liksom Mystique i X-men eller Tom Cruise i Mission Impossible se ut som precis vem som helst.

Så vem i hela världen --- eller vem hela universum --- kan Vers egentligen lita på? Men filmens stora fråga är så klart om Vers vågar lita på sig själv och släppa fram sin mänskliga sida.

En superhjälteblockbuster har alltid samma ingredienser med --- mer eller mindre --- det som är mest notabelt här är att Captain Marvel filmen saknar en kärlekshistoria av något slag. Romances (och bromances) brukar annars ge tacksamt bränsle (och en hel del komplikationer) till  olika matinéäventyr. Ant-Man och the Wasp har förmodligen den bästa och mest jämställda kärlekshistorien i MCU --- men det mest rörande hitintills har däremot varit att se Scarlet Witch och Vision försöka överleva som ett par, när de hotas av Thanos stensamlarmani --- och den roligaste MCU överraskningen var att se Spider-Man helt ovetandes förälska sig i superskurkens dotter. Vissa Romeo och Julia historier slutar inte dödligt --- men det behöver inte betyda att de får varandra på slutet. 

Det är en kvalificerad gissning att filmen Captain Marvel kommer att bli en stor favorit bland alla kattvänner. Den här katten kan verkligen putta ner Alien-katten från tronen som charmigaste katt någonsin i en sci-fi film! I serierna hade ju Carol Danvers en katt som hette Chewie (han hade fått sitt namn efter Star Wars karaktären Chewbacca) men i filmen heter katten Goose --- en solklar  Top Gun referens (tänk Nick "Goose" Bradshaw). Goose spelas förresten av fyra olika katter i filmen, Reggie, Archie, Rizzo och Gonzo. 

Stan Lee, som var med och skapade den allra första Captain Marvel, finns med i filmen som en tågpassagerare.

Alla Marvel-fans kan ju rutinen vid det här laget, sitt kvar och så får ni en extra godbit som tack för ert tålamod, efter att filmen är slut!

Chris Evans, Scarlett Johansson, Mark Ruffalo och Don Cheadle levererar en fin aptitretare i rollerna som Steve Rogers, Natasha Romanoff, Bruce Banner och James Rhodes --- och påminner om att det är Avengers: Endgame som gäller nästa gång. Och då kommer Carol Danvers att vara med i Avengers gänget. På tiden! Det är ju egentligen det som vi har väntat på.

BG


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.