tisdag 31 juli 2018

The Birgit Nilsson Experience!

 Bara rosor för Birgit!  Birgit Nilssons museum är fullt av rosor och spännande saker från en intensiv karriär och ett ovanligt liv. Birgit Nilsson 100 år firas med pompa och ståt och många konserter!

The Birgit Nilsson Experience! 
- Drömmen, sagan och verkligheten!


Att ha en dröm och att vara fången i en ofta grym och slitsam vardag är något som alla kan identifiera sig med. Att uppfylla sin lilla dröm och att sedan nå något ännu större --- som vida överträffar drömmarna! --- det är förståss få förunnat. Men det är det som gör en bra saga. Och det här är en sann saga! Sagan om Birgit Nilsson är som en verklig Askungesaga, där det är hennes egen talang, inte giftermålet med en prins, som gör att hennes liv förvandlas.

Är du ointresserad av musik, kan inget om opera, vet inte riktigt vem Birgit Nilsson är eller varför hon firas i år? Då är Birgit Nilsson upplevelsen något för dig! (Och om du verkligen älskar musik är Birgit Nilsson upplevelsen givetvis också något för dig!) Historien om bondflickan som blir något speciellt är också historien om ett land och ett klassamhälle som luckras upp och förändras.

Birgit Nilsson, född 1918, är en del av en den generation som skapar folkhems-Sverige. En generation som säger "nej, tack, jag vill inte ärva gården". En generation som vill något annat än att vara fast i samma slit som släkten som kommit och gått har sett i århundraden.

Så snyggt med vita rosor, bara bjälkar och kristallkronor!
Och så Birgit Nilssons kända scenkostymer i förgrunden.

När man går genom utställningen i det ultramoderna Birgit Nilsson museum och lyssnar på audioguiden är det svårt att låta bli att bita på naglarna --- herregud, vilken spännande story! Hur ska det gå för jäntan? Hon har bara gått ut sexan, och får inte gå i skolan längre, hon måste jobba på gården --- heltid! 

Hårt fysiskt arbete, sju dagar i veckan, hela tonårstiden --- vilken nybliven tonåring skulle stå ut med det idag? Ska lilla Birgit tvingas att gifta sig med en bonde, för att driva familjeföretaget vidare? Ska hon tvingas att ta över gården, eftersom hon är enda barnet? Gården har varit i släkten i generationer, det är ett stort ansvar som ligger på hennes unga axlar. Men om hon gör vad som förvändas av henne, hur ska det då gå med hennes sångardrömmar? För Birgits dröm var hela tiden att bli sångerska, hon till och med sjöng i sömnen som barn!

Birgit Nilsson gillade katter och hundar - och brevskrivning!

Något som ger en extra dimension till berättelsen är Birgit Nilssons egen röst. Det är den som berättar mycket av historien. Birgit Nilsson har ju varit där och sett allt och upplevt allt. Man får historien direkt och omedelbart, utan filter. Det är lite som med Astrid Lindgrens sagor, ingen läser dem så bra som hon själv, rösten är en så stor del av upplevelsen. Birgit Nilsson skrev själv ner sina upplevelser i succén La Nilsson. Och som Birgit Nilsson kan berätta! Vilken fin sagoberättarröst hon har! Vänskapen med drängen Otto är som en Emil-och-Alfred berättelse. Det är Otto som ger Birgit Nilsson hennes första lilla piano. Det är byggt av en cigarrlåda och innehåller en oktav. Birgit är fyra år gammal. Och hon börjar genast att komponera!

Birgits dröm var att bli sångerska, hon var ultramusikalisk, hade absolut gehör och sjöng innan hon kunde gå. Hon lärde sig inte bara barnvisor utan även drängens absolut inte barnvänliga slagdängor om förbjuden kärlek och fylleslag. Märk väl: Birgit drömde inte om att bli operasångerska. Bara sångerska. Operan kom mycket senare i livet. Birgit blev genom hela sin karriär lika "jordnära" och "vanlig" (stora komplimanger i Sverige) och rynkade aldrig på näsan åt olika musikgenrer. Andra operastjärnor ville inte sjunga lättare genrer, som musikal och operett. Birgit Nilsson påpekade nytert att alla pengar ser likadana ut. Och vad är det för fel med att göra folk glada med olika typer av musik?

Maskotapan följde med Birgit Nilsson över hela världen.

Bonddottern Birgit Nilsson gick från att rensa betor till att bli världens mest firade sångerska. Hennes 100-års jubileum uppmärksammas över hela världen - men hon är paradoxalt nog mer berömd utomlands än i Sverige. Där står det klart att Birgit Nilsson och Maria Callas står i en klass för sig --- de båda sopranerna som fortfarande har hängivna fans i stora skaror, runt hela jordklotet.

Men man behöver inte vara ett Birgit-Nilsson-fan för att uppskatta ett besök på hennes barndoms gård, som idag inrymmer ett vackert och modernt museum och ett mysigt stallkafé där Birgit Nilssons favoritmat serveras - allt är hembakat, lokalproducerat, närodlat och härodlat på Bjärehalvön. Och så kan man besöka boningshuset, Birgit Nilssons barndomshem.

Birgit Nilssons hem. Muren gjorde pappa Nils av fina stenar som han hittade.
Vi befinner oss på stenrik mark! Än idag kommer besökare som letar efter
speciella stenar, som de minns att de gett till Nils, när han gjorde muren!

Det känns som om Birgit Nilsson när som helst skulle kunna dyka upp och sätta igång med att göra läcker skånsk äggakaka i köket, eller bjuda på italiensk Aida-tårta i finrummet ... eller dra ut en spännande deckare från vännen Maria Lang från bokhyllan. Eller memoarer som hon fått från operavänner, som Placido Domingo och Maria Callas. Allt är som det ska vara!

Hemmet var Birgit Nilssons barndomshem, som gått i arv i generationer, här växte hon upp från och med två års ålder, då hennes pappa Nils Svensson fick ärva familjegården. Från badrumsfönstret kan man se gården där Birgit Nilsson föddes --- just idag skördas det på åkrarna. Levande lantbruk finns fortfarande. Men det mesta sköts idag av maskiner och är inte alls så jobbigt och slitsamt som när Birgit växte upp och var en "barnarbetare" som rensade betor i långa rader --- och gick upp tidigt för att mjölka kor.

Birgit (längst till vänster) rensar betor i långa rader.

Innan Birgit Nilsson åkte till Stockholm och kom in på Kungliga Musikhögskolan gjorde hon först arbetet på gården klart, och skötte mjölkningen, som var en av hennes dagliga sysslor.

Det här var en historia som speciellt uppskattades i Amerika och särskilt i New York där La Nilsson blev den mest firade sångerskan någonsin på The Metropolitan --- mycket mer än Maria Callas! (och La Nilsson tjänade fem gånger så mycket!). Taxichauffören som körde hem Birgit Nilssons blommor från premiären undrade om hon var den svenska bondflickan som först mjölkade tio kor och sedan åkte till huvudstaden och blev stjärna. Birgit bedyrade att så var fallet.

- Då är ni verkligen värd alla blommor! sa taxichauffören imponerat.

Det där är en markant attitydskillnad mot i Sverige. När Birgit kom till Stockholm fick hon höra att det inte är för bönder att bli sångare. Klassamhället var djupt cementerat och här skulle ingen lantlolla från Skåne komma till Stockholm och tro att hon skulle bli något! Det tog också en lång, lång, lång tid för Birgit Nilsson att bli stjärna över en natt.

Mamma Justina var också en  flitig brevskrivare. Hon syns på tavlan på väggen.
Detta var Justinas skrivbord. Justina var smart och musikalisk, och praktiskt taget
den enda  som uppmuntrade Birgits sångardrömmar. Pappa Nils var  mycket emot.
Tragiska och jobbiga händelser och motgångar kantade hennes väg, och folksjukdomen TBC-drabbade henne --- vem vill ha en sångerska med bara en fungerande lunga? Men mot alla odds blev hon frisk igen.

Rollen som Salome gjorde Birgit Nilsson känd, långt utanför de vanliga operakretsarna, och hela Sverige drabbades av Salome-feber. Birgit Nilsson var med både i TV och i radio.

Birgit Nilsson blev efter flera succéer i Stockholm en stor stjärna i hela världen och enormt älskad i Wien, Frankfurt, Bayreuth, Buenos Aires, New York, Chicago, San Francisco, Köpenhamn, London, Milano ... och likt många stjärnor tillbringade hon en hel del tid i skyn. Med att flyga mellan olika engagemang. Sammanlagt en och en halv månad per år, har någon räknat ut.

Sagan Birgit Nilsson är fascinerande --- och den kompletteras med möjligheterna att höra hennes egen sång, samtidigt som man till exempel betraktar de scenkostymer och de smycken som hon hade i sina berömda roller.

Birgit Nilssons hem - utsikt mot gaveln och Birgits sovrum till vänster.
Katten på vägen verkar hemmastadd! Nils mur syns till höger.

Boningshuset var Birgit Nilssons sommarhus, fram till 2006, och än idag ser det ut som ett levande
sommarhem, färdigt för semestern --- men det är ett museum och man får inte sitta i sofforna. Det struntade Birgit Nilssons 90-åriga kusiner i, när de var på besök på museet. När guiden och biografiförfattaren Mattias Enn försökte säga åt dem, påpekade de med bestämdhet:
- Vi är ju hemma hos Birgit nu!
De flyttade sig inte!

Visst kan man springa på vänner och bekantas bekanta till Birgit Nilsson på museet eller på gårdsplanen. En lokalbo som är där för kvällens konsert berättar att hon aldrig varit i boningshuset sedan det blev museum.

- Men jag har varit där inne flera gånger och tittat runt när jag köpte ägg där! Agda brukade släppa in folk! berättar hon stolt.

Agda var hushållerskan som tog hand om huset när Birgit inte var där. Och så klart att lokalbor var lite nyfikna på hur "världsstjärnan" hade det i sitt enkla sommarhem.

Sitt inte i sofforna om du inte är kusin med Birgit Nilsson!

Idag säljs dock inga ägg längre på Birgit Nilssons gård, men det är lätt att fantisera om hur det var när den här gården var aktiv. Längorna ligger placerade som i en hästsko, med boningshuset i mitten. I sidohusen, de gamla stallängorna, finns idag moderna utställningar och femstjärnig förtäring. Stallkaféet är otroligt mysigt inrett. Det finns till och med fikabord uppställda i gamla kalvbås - och trågen finns kvar i golvet! Utställningshuset är snyggt bohochic och kombinerar ladans gamla bjälkar med nya kristallkronor i taket. Mitt i salen står en flygel, redo att användas för konserter. Överallt finns det rosor.

Huvudbyggnaden, Birgit Nilssons hem, är fortfarande omgivet av vackra perennrabatter och gammaldags torparrabatter med pioner och rosenskära och rikligt blommande stockrosor och dagliljor. I ett hörn av tomten finns mängder med svarta och röda vinbär och rabarber. 
Dagens kaka i stallkaféet är rabarber och vaniljkaka. Men Aida-tårtan får inte missas! Birgits eget favoritrecept, och den serveras med färska jordgubbar och en liten Birgit-Nilsson- chokladmedaljong.


Utsikt mot Birgit Nilsson gården och Birgit Nilsson museum, från Stallkaféet.

Luncherna är också helt fantastiska, primörerna är så färska att de praktiskt taget känns nyplockade direkt till tallriken. Svensk husmanskost och italienska läckerheter samsas här sida vid sida. Det omtyckta "bussfikat" är en läcker morotsbakelse, ett vetebröd och en småkaka - en stor havredröm med korinter i.

Allt är generösa portioner. Så ska det vara i Skåne - god mat och mycket mat! - och allt är mycket prisvärt. Det här är ett ställe där man lätt kan tänka sig Birgit själv fika eller luncha med vännerna --- eller servera gäster! --- för hon var både ekonomisk och matglad och uppskattade god kvalitet.

Många besökare kommer tillbaka flera gånger --- nya saker plockas fram på museet varje år och utställningen görs om --- och dessutom ska man inte underskatta attraktionskraften från en mysig fika eller en god lunch. Med utsikt över en lantlig landsväg, som varken Edvard Persson eller Birgit Nilsson sjungit om.

Helena Döse berättar gärna om sina minnen från tiden med Birgit Nilsson.

En del besökare på museet kände Birgit Nilsson personligen --- som hovsångerskan Helena Döse, som i sommar besöker museet för första gången, och passar på att se sig omkring, tillsammans med pianisten Thomas Schuback.
Helena Döse och Birgit Nilsson alternerade om samma roll på det nybyggda Scandinavium, i början av 1970-talet.

- När Birgit Nilsson sjöng var det över 15.000 i publiken! När jag sjöng var det bara 7.000! säger Helena Döse och skrattar gott. 

Även 7.000 är en enorm publik för en operasångerska i Sverige! Birgit Nilsson lärde Helena Döse många bra sångartips, när det gällde andning och magstöd och hur man ska använda bokstaven "S" på rätt sätt --- men även andra praktiska tips. Som hur man ska handskas med regissörer som ger väldigt dålig regi (som att stå på ett visst ställe på scenen för att strålkastaren redan är riggad, trots att man inte hörs alls, ut till publiken).

- Man kan ju "glömma" vad regissören har sagt ... tipsade Birgit.

Helena lärde sig då att bli "glömsk" --- och fiaskot med föreställningen vändes till publiksuccé. Publiken föredrog att höra, framtör att se, en operasångerska. Publiken hade mer vett än regissören --- och det är ju till syvende och sist publiken som betalar biljetterna.

- Birgit Nilsson var så otroligt generös mot mig, ja mot alla, summerar Helena Döse sina minnen av Birgit.

Det är just detta som genomsyrar Birgit Nilsson gården, stallkaféet, muséet och upplevelsen "the Birgit Nilsson experience" idag --- känslan av generositet.

Birgit Nilsson hade varit märkta stolt!

B.GrahamSommaren 2018 
Birgit Nilssons hem 
och museum 
och stallkafé 
öppettider:
20 maj-26 augusti, 
tisdag-söndag 
kl. 11.00-17.00.

Dessutom:
Extra många konserter och evenemang
under hela 2018 för att fira Birgit Nilsson 100 år!

Under ditt besök här får du lära känna en spännande personlighet - som dessutom blev en världsstjärna!

B.Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.