lördag 21 juli 2018

SCEN: Hästdoft, musik och dramatik! - Intervju med Wille Crafoord om Robin Hood och tio år med Hovturnén!




Tio år med hästar, dramatik och musik! Hovturnén tar musiken tillbaka till det gedigna rötterna, med fantastiska musiker och musikalartister till häst! I år är temat Robin Hood och den tio-års-jubilerande turnén är hetare än någonsin. Martin Stenmarck intar rollen som Robin Hood och Wille Crafoord rollen som hans antagonist. Det här är en högtidsstund för musik-och-hästälskare i södra Sverige. Inför turnéns premiär filosoferar Hovturnéns grundare Wille Crafoord om hästen som förmedlare av musik (och med helt annan doft än Spotify) och om underbara barndomsdrömmar som infrias på hästryggen.
Redo för att rida med Robin Hood i de skånska skogarna:
Wille Crafoord, Hanna Hedlund och Martin Stenmarck.


Ett decennium med hov-dramatik


- Grattis till Hovturnén tio år! Hur känns det att i ett helt decennium ha förgyllt sommarkvällar på skånska slott och herrgårdar med hästdoft och musik och dramatik?


- Ja, ha ha, det är själva poängen med ursprungsidén. Mitt i prick! Hästdoft och dramatik lyfter musiken. Det avspeglar sig mycket tydligt på scenen. Äventyret osar ut över publiken. Därmed kan sommarkvällar förgyllas. Tio år har varit ett nöje!

- Vilka dramer, pjäser och historier har ni satt upp i hästform under de tio åren som gått? Hur jobbar ni med att få fram musik som passar till dem?


- Ofta växer dramat fram under resans gång. Sånger skrivs i skogarna. Det är egentligen en färdig föreställning först när vi kommer fram till Krapperup. I år blir det en inriktning på Robin Hood, eftersom Martin Stenmarck vill förverkliga sina barndomsdrömmar. Å ena sidan har man i dramat den genomgode hjälten! Å andra sidan kan jag själv inte låta bli att beröras av den ynklige, och därmed kanske mer mänsklige, Prins John.

- Under de tio åren, är det några speciella ögonblick du minns? Några speciella artister som du är glad över att ha värvat till Hovturnén? Eller några speciella dramer som blev särskilt lyckade i hästform?

- Första året är förstås ett minne för livet. När den underbara Arja Saijonmaa helt oförväget kastade sig upp i sadeln och följde med ut i det okända. Inte ens hästarna med vår cowboyledare Anna, från gedigna Söderåsens turridning, visste var vi var. Linda Bengtzing var också tuff! Men framförallt törs jag nog påstå att samtliga artister visar upp nya, härliga sidor efter ett par dagar i sadeln.

- När ni letar efter artister till Hovturnén, hur viktigt är det med hästvana? Hur bra måste de kunna rida?

- Helst inte alls! Desto roligare är det att kunna visa hur fort man lär sig. Och desto dråpligare blir kontrasterna. Men artister och musikanter är påfallande ofta sportiga och en viktig faktor är ju hästen som en länk till den sagolika naturen. Lyckan sprutar ut ur ögonen! Musiken blir därefter.

- Hur kom ni på konceptet hästar och drama och musik från början? Det finns ju experter som säger "jobba aldrig med barn och djur" och hästar är ju inte de minsta djur man kan välja att frakta runt till olika scener ... De kräver liksom sin plats!

- Jobba med djur så blir ni som barn! Det finns nästan ingen som inte delar Martins Robin Hood-drömmar. Eller musketördito. För övrigt är hästen det första formatet för att distribuera sånger till folket! Idag har vi Spotify men för 500 år sedan var det ridande trubadurer som sjungande spred budskap från by till by. Cirkeln är sluten!

- Hur har Hovturnén utvecklats under åren? Hur väljer ni ut vilka arenor ni ska spela på, och har ni några favoriter att återkomma till?

- Vi utgår ju från städerna i och runt Söderåsens nationalpark. Där är ridäventyren som intensivast. Sedan rör vi oss ut mot kusten. Då är föreställningen mättad av upplevelser och vi kan visa våra strapatser på storbildskärm. Många ser showen två gånger. En i början och en i slutet.

- Alla i Skåne verkar verkligen älska Hovturnen! - Speciellt hästtokiga människor! På Falsterbo Horse show i år var "surret" kring den nya arenan, som ska användas för event utanför FHS, att "Nu kanske Hovturnén kommer hit!" Folk är verkligen förväntansfulla! Hur känns det att vara så efterlängtad?

- Oj! Det var roligt att höra. Ja vi är öppna för allsköns arenor, särskilt FHS. Vår idé är emellertid inte finridning, utan nästan tvärtom. Att visa hur kul enkelt och mysigt det är med hästen som transportmedel och kompis. Mycket enklare än att cykla! Men gemensamt för oss alla är ju kärleken till farten fläkten och de livsbejakande glädjeskutt som umgänget med de fyrhovade ger.

- När det gäller att välja var ni ska spela, hur väljer ni ut arenorna?

- Inom ridavstånd är prio ett under första delen av turnén. Särskilt med nybörjare i sadeln. Sedan är jag ju personligen pinsamt förtjust i gamla gods. För mig är kopplingen till historien viktig. I min släkt kokar det av Skånekopplingar från Råå till Blekinge via Ljungbyhed, Flyinge och Ystad. En de nakna ryttarna på den berömda Dragontavlan är min farfars farbror.

Det är Robin Hood vi vill ha!


- I år är ju temat för Hovturnén Robin Hood. Vilket passar särskilt fint ihop med hästar! Och så har ni värvat Martin Stenmarck till huvudrollen. Hur bestämde ni er för årets jubileumstema och för Martin som Robin Hood?

- Det föll sig synnerligen naturligt eftersom jag skriver sånger med den förtjusande Hanna Hedlund och hon tog med mig på hennes makes show i Stockholm. Jag blev verkligen berörd och när sedan gänget kompletterades med den ultraheta saxofonisten Nils Berg, så var sagan i rullning!

- Vilken Robin Hood växte du upp med och vilken är din personliga favorit som Robin Hood? (Förutom Martin Stenmarck i Hovturnén så klart!)

- Kevin! Costner givetvis. Errol gör sig nog bäst på bilderna liksom att filmen med Russel Crowe är en topp! Får jag slänga in Braveheart? Glöm aldrig att jag är skotte. Crafoord har egen tartan och William Wallaces mamma är en anmoder!

- Givetvis får du ha med Braveheart som en Robin Hood story! Det är ju strålande! Graham har förresten också en egen tartan - så man får heja lite extra på Skottland! Apropå historia, är ni många på Hovturnén som varit med i alla tio år (människor och hästar) som ska fira tillsammans?


Ja, det är en försvarlig bunt som både har varit och fortfarande är livsavgörande i verksamheten.
Allt från kommuner till privata godsägare, liksom föräldrar och barn. För att nämna några så jobbar vi nära Anna Lewijn, Cecilia på Skäralid och ljudteknikern Johan Blomé, och fina Kongagården var med de första åren. Sen är det krögare, värdshusvärdar, hovslagare, ja herregud. Fint folk har vi här nere i Skåne!

- Finns det några drömprojekt för framtiden? Och för framtida hov-sångare?

- Ja, vi har tänkt expandera och har stor hjälp av vår huvudsponsor hitta.se. Vi hoppas på att kunna ta oss upp i hela landet vart det lider. Kanske återupprätta anrika Cirkus i Stockholm som en arena för hästar?! Alla artister ska ha följt med oss åtminstone någon sommar! Vi får se! Vi har bara börjat!

- Lycka till med Hovturnén i sommar! Ni har i alla fall många lycko-hästskor!

- Tack! Nu drar det igång!

Turnéplan för Hovturnén 2018:

29 juli – Stenestad - Mormors Bod
30 juli – Kvidinge, Tomarps Kungsgård
31 juli – Söderåsens nationalpark, Skäralids restaurang
1 augusti – Lund, Flyinge
2 augusti – Höganäs, Krapperups Slott
3 augusti – Höganäs, Krapperups Slott – EXTRA!

Biljetter: Via Ticketmaster
Spelningarna börjar: kl.19.30

Medverkande: Martin Stenmarck, Hanna Hedlund, Wille Crafoord, Niklas Lind, Olle Linder, Nils Berg och vacker skånsk natur och massor av hästar!

B. Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.