torsdag 5 juli 2018

FILM: Oceans 8 - Heistfilm som charmar och underhåller med 8 coola kvinnor

Cate Blanchett, Helena Bonham Carter och Sandra Bullock  i Oceans 8.

Regi: Gary Ross
Titel: Oceans 8
Medverkande: Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Richard Armitage, James Corden m.fl.
Land: USA, 2018
Bioaktuell: Hela sommaren!
Distribution: 20th Century Fox

Heistfilm eller kuppfilm är en helt egen genre i filmvärlden och här kan man blanda in alla möjliga andra genrer: thriller, komedi, romance, bromance, action ... Oceans 8 är en trivsam och rolig kuppfilm där humorgenren härskar för det mesta ... och där man tack och lov slipper någon "romance" där heistgängets enda kvinna ska vara inblandad ... eller någon lurig femme fatale ... för Oceans 8 följer inte "reglerna" för kuppfilm, här är alla i gänget kvinnor och romantik står inte överst på dagordningen för någon av dem. Däremot hämnd, revansch och att tjäna storkovan ... Och på något sätt finns här även en "bromance" med, eller rättare sagt den kvinnliga motsvarigheten till en sådan (fast det finns inget vedertaget genreord för det än) --- mellan Sandra Bullocks karaktär Debbie och Cate Blanchetts karaktär Lou . För tillsammans är de som starkast och det var när de lämnade varandra som allt gick snett ...

Huvudpersonen i filmen Debbie Ocean är en yngre syster till Danny Ocean som gett namn till filmerna Oceans 11, 12 och 13.

Det här är en syskonfilm snarare än en reboot --- för "originalserien" finns ju kvar, och visst äär det troligt att det finns mer än ett kriminellt geni i samma familj?
När det gällde den kvinnliga rebooten av Ghostbusters retade den upp gamla fans mycket för att den inte låtsades om att Ghostbusters 1 & 2 någonsin existerat.

Metron efter the Met gala ...
Nu säger jag ändå "originalserie" när det gäller Oceans 11-13 för Oceans 11 var i sig en remake eller reboot av Oceans 11 med Frank Sinatra, Peter Lawford, Sammy Davis Jr och Dean Martin ... Och nej, den kom inte upp i samma klass som originalet. Hur många manliga stjärnor som man än bakade in i kakan. Och tråkigt nog hamnade fokus inte på kuppen till syvende och sist, utan på att huvudpersonen Danny Ocean (spelad av George Cloony) skulle få ihop det med Julia Roberts karaktär igen ... det var DÄRFÖR de gav sig på ett visst casino! och för att få ihop det med henne var de tvungen att göra två kuppfilmer till för att betala tillbaka vad de snott i den första ...  (och dessutom gjorde hon slut med honom i alla fall. Vilket man kan förstå. Roberts hade bättre roller att fiska upp! än att vara "token female" i en kuppfilm).
Ja, här är det bäst att göra en ghostbuster och inte låtsas om att tvåan och trean i serien någonsin existerat.

I den här filmen sägs Danny Ocean vara död (men Debbie säger "nej" när någon frågar om hon är säker - han kan alltså göra en comeback!)
Och Oceans 8 är mycket bättre än Oceans 11, för alla rollkaraktärerna får mer screen time och mer tid att utveckla sina personligheter - de blir inte bara stereotyper som flimrar förbi. Dessutom är Oceans 8 bättre för den helt skippar romance biten (med "enda tjejen i filmen") och det är mycket roligare med en film som kretsar kring hämnd och payback och revansch en en som handlar om att "få ihop det igen".
Lady och Lufsen delar en måltid ...

Debbie Ocean planerar att sätta ihop världens bästa team, slå till mot the Met (världens mest exklusiva modegala) sno ett halsband för 150 miljoner dollar ... och sätta dit det svekfulla exet som tidigare satt dit henne för hela kuppen.

Det är bra tänkt! Och det gnistrar mellan Debbie och Lou! (Ja, Cate Blanchett är mycket bättre än Brad Pitt i samma typ av rollfigur!).

De rekryterar de olika specialister till den planerade kuppen. Det privata hämndmotivet försöker Debbie Ocean dölja för de andra så länge det bara går ...

När det gäller revansch så drivs alla av olika motiv och alla har olika drömmar vad de ska använda sin del av bytet till.

Den vackra skådespelerskan är inte nöjd med sin lott, hon vill själv göra film och regissera.

Den tjusiga hemmafrun är inte nöjd med sin lott, hon vill ha ett eget affärsimperium.

Den snofsiga modedesignern är verkligen inte nöjd med sin lott - HON vill ha revansch för att ha räknats som uträknad och tillhöra toppen igen! (Kuppen mot the Met inspirerar henne till att göra mode som räknas som aldrig förr!)

Det är det som är roligt --- att skaffa en massa pengar och spendera på kvinnor och champagne på Bahamas och låtsas vara James Bond är liksom inte vad som driver de här kupp-deltagarna. Det är något helt annat ...

På köpet blir de ett väldigt bra och sammansvetsat team, och det kan vara guld-och-diamanter värt!
Anne och Helena - ett skojigt par!

Alla är väldigt bra och roliga i sina roller, men skojigast ändå är nog Helena Bonham Carter!

Eller så är det Anne Hathaway som till sist stjäl showen som skådespelerskan och modellen
som har en image av inte alltför betungande allmänbildning ... men hon är betydligt smartare än vad alla tror. Inklusive de andra i gänget.

Sandra Bullock, som även pratar imponerande bra tyska, och Cate Blanchett är coola och smarta ledare för det hela. Rihanna spelar en hackare som gör viktiga insatser för gänget. Sarah Paulsons rollfigur balanserar småbarnsfostrandet med framgångsrikt häleri.

Richard Armitage spelar en farlig och lite trist snygging medan James Corden har en roligare uppgift som envis försäkringsdetektiv och lyckas vaska fram kul ögonblick från sin roll. Han skulle faktiskt ha kunnat ingått i gänget ... som "token male" istället för "token female"!

Det här är ett riktigt underhållande äventyr med glimten i ögat. Kuppfilmer är kul när de görs rätt och den här filmen får jobbet gjort --- och ser fasligt snygg ut hela tiden! Filmen är en klar biofavorit och tål att ses flera gånger. Vacker, kul och elegant --- det är vad man vill ha av en bra sommarfilm!

Det kanske blir en uppföljare? Hoppas! Oceans 9 och Oceans 10 är ju inte upptagna som titlar. 
Och om Debbie nöjer sig med 7 medarbetare och Danny med 11 kanske man kan göra en Oceans 7 Eleven som avslutning på serierna? Om det inte inspirerar till alltför mycket kaffedrickande!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.