lördag 7 juli 2018

Falsterbo Horse Show - Lika mycket Show som Horse och lika mycket kultur som sport!

The game is on!  7-stars finalen går redan den första dagen av Falsterbo Horse Show 7-15 juli 2018.

Falsterbo Horse Show 
Lika mycket "Show" som "Horse" - och lika mycket kultur som sport!


Människans bästa vänner genom tiderna - hästen och hunden - kan inte firas bättre än i Falsterbo, under nio magiska dagar med spännande tävlingar och shower och event. Det hela är som ett enda långt kalas, med både skoj och allvar i botten.

Falsterbo Horse Show är en höjdpunkt på grand prix turnén, men också på sommaren i södra Sverige. Ett evenemang som är lika populärt bland bofasta skåningar som bland besökande sommargäster och alla inbitna hästfans från hela världen! 


Falsterbo Horse Show hindret påminner om att Falsterbo Horse Show funnits sedan 1920.


Falsterbo Horse Show innebär givetvis världsberömda tävlingar, men också show, underhållning och kultur - det här är helt enkelt en folkfest, ett familjevänligt evenemang där det finns något för alla att göra!
Jana Wannius invigningstalade.

Man kan träffa kända författare och hundar, berömda hästar och hästmänniskor, se alla möjliga hundraser, fira kaninhoppningens dag, gå på tornerspel --- och avsluta dagen med att titta på fotboll på storbildsskärm och ta en svalkande drink.

Falsterbo Horse Show arrangeras i juli varje år och är Skandinaviens största utomhusevenemang inom ridsporten. TV-sändningar från tävlingarna visas i över 70 länder. Falsterbo Horse Show innebär inte bara internationell toppsport där svenska och internationella elitryttare tävlar i både hoppning och dressyr, utan man har även gett sig vinn om att ge en totalupplevelse där spänning, show, fest och spännande möten är A och O.


Ny arena invigs - utan gräs! - för hoppning och dressyr och för framtida
 konserter och underhållning.Här går också Krafft the Tour of Amateurs.
De senaste åren har evenemanget växt ytterligare och har haft ungefär 60 000 besökare årligen. I år invigs en ny bana för dressyr och hoppning och nya läktare, som ger välkommen skugga i hettan --- en arena som även kommer att användas för konserter och annan underhållning i framtiden. Kanske även för teateruppsättningar med hästar i stil med Hovturnén? Eldsjälen och hästsportslegendaren Jana Wannius invigningstalar på den nya arenan, band klipps av nästa generations hästfans och Staffanstorps musikkår spelar.

Falsterbo Horse Show har utvecklats något enormt genom decennierna och har blivit större och större som evenemang.

- Jag minns när pappa tävlade och folk satt på picknickfiltar runt banan och tittade på, berättar Tobias Grönberg under lunchen. Det fanns inte ens läktare på den tiden!

Tobias Grönberg, del i en framgångsrik hästfamilj.

Tobias är en av de tävlande i år. Efter topplaceringar under några år på Falsterbo Horse Show, och en vinst som punkt, tackade Tobias för sig och gick vidare till en karriär som tränare -  där han bland annat stöttar sin dotters lovande och framgångsrika ridkarriär. Men nu gör Tobias alltså comeback som tävlande med en ny unghäst och han ser fram emot det. Och att få göra comebacken just på favoritarenan i Falsterbo.

Alla ryttare talar mycket varmt om att tävla på Falserbo Horse Show. Douglas Lindelöw påpekar att som tävlingsryttare reser man runt i världen på många olika grand prix event, men Falsterbo har de allra bästa banorna - något som både internationella ridsportstjärnor och banläggare instämmer i. Falsterbo bjuder på underbart perfekt mjukt gräs, som ligger på 15 meter av sandjord - något som är optimalt för hoppning. Hästarna älskar det. Sedan är det ju också själva arrangemanget, folkfesten och publikstödet, som de tävlande uppskattar.

Douglas Lindelöw ser fram emot tävlingarna.
- Det är väldigt speciellt att tävla i Falsterbo, säger Douglas Lindelöw, banorna är de bästa som finns, och det är alltid speciellt att få tävla på hemmaplan och att få ha publiken bakom sig.

- Att Falsterbo Horse Show är min favorit när det gäller internationell grand prix hoppning är inget jag säger bara för att jag är svensk - tävlande från andra länder känner på samma sätt, publiken är underbar och hejar på alla, och banorna är oslagbara!

Hoppstjärnan Johanna Lassnack, som också är en känd youtubestjärna, instämmer. Falsterbo Horse Show är något som man ser fram emot hela året --- både för banornas skull och för publikens skull. Ibland stämmer sägessättet verkligen om att "gräset är grönare!" I alla fall i Falsterbo!
Johanna Lassnack, youtubestjärna OCH hoppstjärna.

På premiärdagen anmärker en tävlingsryttare i 7-star finalen skämtsamt att det är väl värt att komma till Falsterbo bara för att få se grönt gräs. Det är annars ont om den varan i år!

Redan första dagen av Falsterbo Horse Show går alltså en stor final, 7-star finalen, på det grönskande gräset.
Vinnare blir Niklas Arvidsson på hingsten Hasard.
Blågul prisrosett, segertäcke, en dyrbar sadel och vinnarglansen i all ära, men Hasard tycks mest av allt gilla att provsmaka på hoppbanan innan det är dags för segervarvet.

Niklas Arvidsson på hingsten Hasard leder segervarvet på det gröna gräset.

Falsterbo Horse Shows symbol är en hoppande häst och årtalet 1920 - men man får inte glömma bort dressyrtävlingarna.

Marina Mattsson, som ska tävla i dressyr, tipsar om att Kyra Kyrklund, kändisen nummer ett inom dressyrsporten, kommer att vara där och rida igenom programmet och kommentera med sin underbara finlandssvenska.
Missa inte dressyren - och Marina Mattson!


Man får inte heller missa alla hundtävlingar som pågår. Hundarna använder den grönskande dressyrbanan när hästarna inte är där, och här kan hundarna vinna prisrosetter och hundgodis. Gissa vad hundarna är mest intresserade av! Agility (hundhoppning) är givetvis en underhållande publikfavorit. En relativt ny gren på Falsterbo Horse Show är kaninhoppning - under kaninhoppningens dag firas de små husdjuren rejält. Miniatyrhästar och deras hästhoppning är en annan publikfavorit -miniatyrhästarna är betydligt mindre än de största hundarna.

Vinnande hund gör ett segervarv! I bakgrunden syns inte en miniatyrhäst - det är en stor hund.

En stor barnfavorit är också tornerspelen och alla roliga aktiviteter som finns varje dag i family corner.
Elin Frost visar upp käpphäst och boken Ellinors sommar.
Rita omslaget till uppföljaren på Falsterbo Horse Show!

Här finns bland annat en scen där barnen kan leka och klä ut sig och uppträda själva eller bara njuta av att vara och lyssna till sagor. Kända författare uppträder och läser från sina böcker, en tävling pågår under hela Falsterbo Horse Show där man kan designa omslaget till den nya Ellinor-boken av Emelie Johnson Vegh. Den första i serien heter Ellinors sommar och ännu mera hästar utlovas i fortsättningen av bokserien. Omslagsbidragen som lämnas in under Falsterbo Horse Show kommer att hängas upp på Skanörs bibliotek och sedan kommer en jury att se ut det vinnande bidraget.
Ett stort pysseltält erbjuder massor av populärt kvalitetspyssel --- som att designa sin egen hjärtformade burk för fina minnen (häst- eller hundminnen?) eller att göra sin egen käpphäst.

Omtyckt pysseltält ger svalka och förströelse.
En stor mässa har öppet under alla dagarna, alla de små tälten ser ut som en hel liten stad, och många köper något till sig själva och något till sin hund, katt eller häst. De flesta besökarna verkar belastade med många påsar när de letar efter åtråvärda platser på skuggiga läktare för att se nästa tävling på programmet.

Det finns både stora och små stjärnor under Falsterbo Horse Show - och alla tycks hitta något roligt att göra här under dessa minnesvärda sommardagar. De största internationella stjärnorna är här och tävlar i hoppning och dressyr, men samtidigt är det lika roligt att prata med alla vanliga hundägare som tar med sin bästa vänner, i en del fall för första gången, för att tävla och umgås och ha en härlig dag i solen, på det berömda grönskande gräset.

Falsterbo Horse Show firar verkligen människans bästa vänner genom tiderna. På ett sätt är alla här stjärnor på sitt sätt. Och det är den vetskapen som får upplevelsen att glittra lite extra.
Hoppning och grönt gräs! Falsterbo Horse Show är igång!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.