fredag 4 maj 2018

Hemma hela sommaren och Veckan före barnbidraget - Elin och Ellen kan göra ett hattrick!

Man kan ha kul utan ny dator, ny ipad, ny mobil, ny film-
kamera, ny cykel, ny jacka, dyr hämtmat och dyra resor ...
Författare: Elin Johansson, Ellen Ekman
Titel: Hemma hela sommaren
Illustrationer: Ellen Ekman
ISBN: 9789129708493
Förlag: Rabén & Sjögren

Utgivningsdatum: 2018-04-27

Snälla Elin och Ellen - gör en tredje bok! Ett riktigt hattrick och sätt den i krysset - igen!

Hemma hela sommaren är Elin och Ellens nya bok - och man kan med fördel passa på att även leta fram deras omdiskuterade debut, Veckan före barnbidraget. (Kom ut 2016 - finns fortfarande i boklådorna och definitivt på biblioteken!)

Grundtemat är detsamma --- hur kan man ha kul för en väldigt liten slant --- och budskapet är detsamma: Med snällhet, påhittighet och fantasi kommer man långt!

Huvudpersonen, jaget, som berättar historien, är en finurlig liten flicka, hennes mamma och även hennes mormor är hur coola som helst och böckerna är trots --- eller just på grund av --- sina allvarliga ämnen väldigt, väldigt roliga.

Humorn ligger både i texten och i bilderna och de två kompletterar varandra så bra!

Till exempel ... När flickan och mamman ska ha korv och makaroner "glömmer" mamma korven i affären. Korv med makaroner går ju lika bra att äta utan korv ... Man kan ju ha ketchup till.

Och skattjakten är jättekul! Liksom att flickan fixar ett slags låtsas-resa för mamman ... Fast hon inte kommer till Paris på riktigt ...

I den här nya boken är återigen drömmar om resor på tapeten --- Hemma hela sommaren avslöjar direkt i titeln att det blir ingen långresa för flickan och hennes mamma. Men det blir så småningom en cykelresa ...

Allt börjar med att fröken frågar alla barnen vad de ska göra för kul i sommar. Legoland, Vattenland, resa till Thailand ... och "Vi ska på safari!" säger huvudpersonen. Hennes mamma sätter avslutningstårtan i halsen. 

Fröken tror däremot på att de ska på safari. Eller så är hon så pass finkänslig att hon inte ifrågasätter barnens fantasier (man kan faktiskt bygga ett eget Legoland hemma också, ett litet ett! Och fixa vattenland med trädgårdsslangen och en balja eller två hemma på gräsmattan ...)

Men det blir i alla fall ett slags safari ändå för flickan och mamman --- och mormor kommer också med på ett hörn! --- för de cyklar ut till badplatsen och tältar där och har ett riktigt äventyr när de låtsas att det är ett vattenhål för vilda djur ...

Som grädde på moset får de till och med se en bäver!

Generationerna är så fint skildrade och det är kul med en bok där barn hela tiden INTE tjatar om att få saker ... och att det är så orättvist om de inte får nya mobiltelefoner varje månad, typ. Det sämsta jag läst är Bennys hemliga rapporter - lillsyrran (8 år) har egen ipad, egen mobil och egen dator, trippel skärmtid, och grejor till att göra egna filmer, och killen har väl lika mycket eller mer grejar, han är ju äldre ... och de ska äta ute på restaugang med kompisarna (det är billigare att äta hemma) och de lurar kvarterets småungar på deras sparpengar istället för att leka gratis med dem, och de behandldar hela tiden föräldrarna som någon slags servicemaskiner och bankomater som hela tiden ska serva dem .. samtidigt som de talar om att de vill ha frihet. Ja, tjena.

I såna fall hade de där bortskämda ungarna själva ha kunnat kolla hur långt barnbidraget räcker! Det räcker inte till både korv och makaroner!

Speciellt inte när det är en vecka kvar till nästa barnbidrag!

Barnböcker drar allt oftare upp förväntningarna hur mycket grejor som barn ska ha, hur mycket som de förväntas ha, och det är väldigt sällan att det ifrågasätts.

Utan trippla skärmar, nya mobiler och ipads och egen filmutrustning lyckas i alla fall den här lilla flickan ha kul i alla fall - hon har bara en loppisbok coh en kikare som hjälpmedel.

Total kostnad för äventyret: 30 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.