torsdag 24 maj 2018

FILM: Downsizing - Älskling jag krympte Matt Damon!

Matt Damon är ovanligt grå och tråkig och osympatisk i Downsizing.

Regi: Alexander Payne
Titel: Downsizing
Manus: Alexander Payne, Jim Taylor
Medverkande: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig, Udo Kier m.fl.
Land: USA, 2017
Distribution: Paramount Pictures

Älskling jag krympte barnen! (gammal halvdöd komedi). Älskling jag krympte Matt Damon! (ny stendöd komedi). Framförallt: Krymp dina förväntningar rejält! Helst till storleken av en vattenmolekyl.

Alexander Payne har gjort utomordentliga filmer som Sideways och Nebraska. Och så det här bottennappet. Vad som ser ut som en kul idé på pappret (och på affischen) blir inte det minsta kul på film och Kristen Wiig (känd från Ghostbusters) får inte vara rolig alls - hennes roll schabblas bort som svekfull fru, och så får Matt Damon leta rätt på en snäll, färgad flyktingkvinna istället. Som blivit krympt mot sin vilja. Varför? Legolandet där de bor var ju till för lyxliv? Skickar de dit några fattiga unga kvinnor också för männens skull, så de har någon att "rädda"?! Ingen logik finns i filmen och ingen vettig dramaturgi ... en sci-fi värld måste byggas upp konsekvent.

Hur ska miljön räddas om man krymper folk? Hur tjänar man på det om även djuren är krympta? Och veteaxen? Och riskornen? Och om allt är vanlig storlek ... Hur ska folk skörda ris och vete som är stora som mammutträd?

Man har inte tänkt igenom någonting här! Inklusive vilken genre man vill köra! Totalt ointressanta karaktärer, pretentiös och intetsägande film, totalt slöseri med tid, Matt Damon har aldrig varit sämre (och han har gjort en del bottennapp i sina dagar), massor med new age flum och en virrig Rolf Lassgård som håller pinsamma tal ... och ska spela norrman.

Är detta ett skämt? Norrmansskämt? Nix. Och det är inte roligt. Sämsta slutet någonsin.

Missa gärna.

Se hellre om Al Gores miljöfilmer igen - An Inconvienient Truth och An Inconvenient Sequel

Satsa inte smått.

Tänk stort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.