fredag 4 maj 2018

FILM: Tjuren Ferdinand - Charmig långfilm om världens mest kända tjur ...

Nina & Ferdinand är de nya "Fern & Wilbur"!

Full fart med Ferdinand ...
Carlos Saldanha
Originaltitel: Ferdinand
USA, 2017
20th Century Fox
Tjuren Ferdinand är en varm, rolig och färgglad komedi med hjärtat på rätta stället och med massor av skojiga karaktärer --- och det är stort fokus på djuren i denna moderna fabel! Hurra! (Alltför många barnfilmer har mest en massa människor som barnen blir uttråkade av i stora roller ...)

Ferdinand är en tjur som fanns på riktigt, i verkligheten, i Spanien, och han överlevde tjurfäktningshelvetet genom att göra den bästa showen någonsin, han blev berömd, han blev staty och han blev berömd barnbok (fast med "fel slut" - Ferdinand överlevde inte bara genom att vägra slåss, då hade han bara blivit slaktad direkt) och sedermera blev Ferdinand berömd Disney-kortfilm (som går i Sverige på SVT varenda julafton) och nu har Ferdinand äntligen fått sin egen långfilm - designad av Fox. Gänget bakom Ice Age och Rio har satt tänderna i nya djurkaraktärer ... !

Här finns det massor av tjurar som har olika personligheter! Och tre skojiga ekorrar! Förlåt, igelkottar. Och världens festligaste get! Som drömmer om att bli personlig tränare till nästa "Tjuren från Bronx" ... Men att få Ferdinand att "tänka som en vinnare" går helt enkelt inte. Han förstår inte varför livet måste vara en tävling ... Och han vill inte slåss.

Han vill hellre lukta på blommorna!

Något som man saknar är den kloka och förstående mamman (känd från julaftons-Ferdinand!) som gett Mamma Mu ett ansikte innan Mamma Mu ens fanns ...

Här finns inga mammor alls --- Ferdinand och de andra tjurkalvarna har bara pappor (som så ofta i Hollywoodfilmer och tecknade filmer). Vanligtvis brukar tjurkalvar växa upp med sina mammor, och inte ha en susning om vem pappa är eller hur många halvsyskon de har (genom samma avelstjur) ...

Men till skillnad från många filmer (vare sig för små eller stora filmälskare) så finns här i alla fall flera "bra kvinnoroller" (även om de är i minoritet) --- en tuff igelkottstjej som leder igelkottsligan, en rolig get (plus för komisk roll!) och en människoflicka, Nina, som blir Ferdinands bästa vän ... Tillsammans dansar de och luktar på blommorna ...
Nina och Ferdinand luktar på blommorna tillsammans ...

Den här versionen av Ferdinand har drag av den stora amerikanska barnklassikern Fantastiska Wilbur där vänskapen mellan en människoflicka, Fern, och en liten griskulting, Wilbur, var kärnan i berättelsen  --- även om spindeln Charlotte också var en vän till griskultingen och det är hon som räddar hans liv ...

Men i Ferdinand finns ingen magisk spindel, så hur ska Ferdinand klara livhanken när alternativen är slakthuset (för mesiga tjurar som inte vill slåss) och arenan (för tuffa tjurar som blir dödade)?

Det är inte precis en "win-win" situation. Snarare en "lose-lose" situation.

Ferdinand är den enda i tjurgänget som genomskådar det ruttna systemet och han konstaterar kallt att "tjuren vinner aldrig".

Alltså blir hans mission i den här versionen inte bara att rädda sig själv, utan att solidariskt rädda ALLA tjurarna i filmen ... Lättare sagt än gjort!

Av de andra tjurarna är den absolut roligaste en highland cattle tjur som inte ser ett smack för sin långa lugg, och som pratar skånska (i den svenska versionen).  "Vilken del av Skåne är det är?" är en obetalbart rolig översättning, när tjurgänget befinner sig i på flykt i Madrid,  mitt i en trafikstockning ...
Undvik trafikstockning och tjurrusning - var miljövänlig och ta bussen!

Ferdinand filmen har kritiserats för att uppfostra en ny generation av mesar/ pacifister/ vegetarianer/ tjurfäktningsmotståndare ... you name it. Och att filmen "ljuger" om tjurarnas sanna, våldsamma natur.

Men som det brukar vara i fablernas värld: det står klart att djuren inte är djur, utan att de representerar människotyper - precis som på Aesops tid, när man berättade sagor om den smarta Räven som lurar Korpen, om Vargen i Fårakläder, om den Kloka Ugglan och så vidare. Även (Leksaks-)djuren i Nalle Puh representerar människotyper. Inte djur.

Man behöver inte vara Einstein för att direkt se att tjurgänget är som ett gäng skolungar som hela tiden ska ha ett nytt mobboffer --- och vem det är och hur maktbalansen är, skiftar ofta, som en gungbräda. Och budskapet i Tjuren Ferdinand om att alla (oavsett läggning, intressen, utseende etc.) har rätt till att vara sig själva och välja sitt liv, utan att bli mobbade för den skull, är enbart positivt.

Ferdinand vinner i längden!

Tjuren Ferdinand nominerades både till Golden Globe och till Oscars för bästa tecknade långfilm - och det är den roligaste tecknade långfilmen i år!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.