tisdag 1 maj 2018

Billie - Alla tillsammans - Trilogin om Billie i Bokarp avslutas

Författare: Sara Kadefors
Titel: Billie. Alla tillsammans
Serie: Billie (del 3)
ISBN: 9789163899003
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2018-04-23


Billie är uppvuxen i Stockholm, men när hennes morsa blir sjuk placeras hon i familjehem i Bokarp. Plötsligt har hon en ny morsa som är präst, en farsa som är idrottslärare --- och vill att hela familjen ska göra sportiga familjegrejor UTOMHUS varje helg --- och två nya bonussyskon som INTE vill det farsan vill. Lilla Tea har en egen youtube kanal med sminktips och blir internetmobbad och Arvid, som är jämnårig med Billie, gillar konst. Inte sport. Speciellt inte pingis! Som farsan tvingar honom att spela.

Allt blir än mer komplicerat när Billie "blir ihop" med Arvids kusin Douglas (som Arvid inte gillar). Plötsligt är de två killarna rivaler om Billie och i krig och kärlek är allt tillåtet! Billie funderar på om hon verkligen vill vara ihop med Douglas. Hon var lyckligare innan.

Samtidigt ska prästen och idrottsläraren skiljas och då underkänner plötsligt soc. den perfekta familjen som familjehem.

Var det bättre att de låtsades vara lyckliga tillsammans?

Ska man lida pin och vara ihop eftersom vara ihop är normen?

Eller ska man gå sin egen väg?

Den första boken om Billie utkom 2015 och heter Avgång 9:42 till nya livet, uppföljaren Du är bäst kom 2016 och nu 2018, är sista delen i Billie trilogin här, Alla tillsammans.

Något som är synd är att man hela tiden i trilogin talar om fosterhem - det är ett gammalt ord. Det heter familjehem idag. Billie, som är elva år och bokens berättare, borde använda det nya ordet helt naturligt.

Sedan är det också synd att böcker med tjejer i (nästan) alltid ska handla om att vara ihop eller inte - även om det bara handlar om en elvaåring. Böcker med killar i handlar liksom om att göra mål i fotboll, jaga demoner, drakar, onda trollkarlar, spela hockey, hänga med kompisarna, lösa mysterier ...

Sedan får man inte reda på hur det går i många av berättelsernas trådar. Hur gick det t.ex. med Teas internetmobbing?

I två böcker har Billie tjatat på familjen att ta tag i Caspars död och prata om den --- och när nu familjen gör det, tar fram grejer och foton med Caspar på, gör hon narr av det (i narrativet) som om de sitter och gör en obligatorisk läxa.

Hur ska hon ha det egentligen??!

Det är väldigt mycket som byggts upp i två böcker som tydligen sedan bara inte är viktigt.

Det är så mycket som bara rinner ut i sanden.

Hela tiden ser Billie sig själv som cool (hon är ju från Stockholm) till skillnad från fosterhemsfamiljen som är från Bokarp och till sist inser hon att det inte är så --- på sista raden i boken.

Där hade det varit kul att börja en avslutande bok i serien ... Med att vända på den stek som bränts vid på en sida i de tidigare böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.