fredag 4 maj 2018

FILM: En fluga gör ingen sommar ... Men en fluga gör en lyckad fars!

"Min herre är en riktig flugtyp!" försäkrar expediten, som säljer en fluga istället för en slips till Hasse Ekmans karaktär, den förhoppningsfulle författaren Bertil, i filmen En fluga för ingen sommar (1947). 

En fluga gör ingen sommar är en svensk komedifilm från 1947 i regi av Hasse Ekman. I huvudrollerna syns Eva Henning, Hasse Ekman, Sonja Wigert och Lauritz Falk.

Filmen premiärvisades 17 september 1947 på biograf Anglais i Stockholm. Inspelningen skedde i AB Europa Studio i Sundbyberg med några utomhusscener från Nybrokajen, Centralen i Stockholm och Venedig i Italien av Bertil Palmgren.

Sekreteraren Inga och författaren Bertil är gifta. Inga övertalas av sin chef att följa med på en affärsresa till Italien. Lite motvilligt går Bertil med på detta. Medan de är isär förförs båda två, Inga av sin chef, och Bertil av en bokförläggares dotter. Bertil får det sedan jobbigt när han ska försöka dölja sin affär, han vet ju inte att Inga råkat ut för samma sak - och Bertil trasslar snart in sig en massa lögner. Bland annat för att förklara att han blivit av med den unika sidenslips som Inga gett honom ... Och varför han istället har en fluga på sig!

Fin personkemi mellan Hasse Ekman och Eva Henning som även i verkligheten var gifta när filmen spelades in!

Det är Sonja Wigert och Hasse Ekman från filmen
En fluga gör ingen sommar som pryder Hasse Ekman boxen Guldkorn volym 3 ...

Sången En fluga gör ingen sommar har både text och musik av Hasse Ekman.

Filmen gavs ut på DVD för första gången någonsin i april 2018 och ingår i  den gula Hasse Ekman boxen, guldkorn volym 3.

Farsen håller förvånansvärt bra än idag - främst tack vare vitsig dialog och smart manus och att frun (Eva Henning) ständigt verkar dra det längsta strået i olika situationer ... Eva Henning gjorde sin debut i kritikerrosade komedier och har enorm komisk tajming --- även hon hon gått till filmhistorien som lovordad i stora tragiska roller. Men det är kul att se henne göra ett återbesök i komedigenren, som hon behärskar så utmärkt! Eva Henning och Hasse Ekman är också mycket roliga tillsammans som syskon i filmen Kungliga Patrasket!

Inga i filmen är den som försörjer familjen, medan Bertil sitter hemma och hoppas på att bli författare - och på hans lott står det bland annat att laga middag och att få tag på middagsmat i den tidens affärer, där man betjänades över disk och lämnade sina ransoneringskuponger ...

Fortfarande görs det mesta hushållsarbetet av kvinnor (typ 80%) så visst är det kul med ombytta roller där mannen gör 100% - tills han anställer ett hembiträde,s om visar sig vara helt värdelöst, så istället får han TVÅ personer att göra kaffebricka och frukost på sängen till - både frun och hembiträdet!

Filmen är aldrig fördömande mot snedsteg - eller mot de två "farliga förförarna" som faktiskt passar bäst ihop som par - vilket är ovanligt, än idag, och även i farser och komedier.

Sonja Wigert och Hasse Ekman hade tidigare gjort den vackra och tragiska Ombyte av tåg tillsammans - en klassisk pärla i svensk filmhistoria - och det är synd att Sonja Wigert inte fick en längre filmkarriär med fler roller.


Rollista i urval:

Eva Henning – Inga Brantemo, sekreterare
Hasse Ekman – Bertil Brantemo, författare, Ingas man
Sonja Wigert – Christina "Chris" Lovén
Lauritz Falk – direktör Berger, Ingas chef
Olof Winnerstrand – Lovén, bokförläggare, Chris far
Katie Rolfsen – Agnes Karlsson, hembiträde
Douglas Håge – Granlund, reklamchef
Margit Andelius – fröken Santesson, Lovéns sekreterare
Gunnar Björnstrand – 40-talisten
Ulla Andreasson – Bettan, Bertils syster
Gull Natorp – fru Andersson i matvaruaffären
Charlie Almlöf – Oskar Andersson, hennes man
Astrid Bodin – fru Lundgren, en granne
Carl Ström – Pekoralet
Sven Lindberg – Svante, skulptör

Eva Henning, spelar Inga, som är sekreterare på ett företag, Korpen, som säljer unika slipsar och flugor ... En tjänsteresa till Italiens Venedig för att köpa siden blir ett vackert inslag i filmen.
Hasse Ekman återvände till Venedig när han skulle spela in den omtyckta och lyckade komedin Sjunde himlen  med Sickan Carlsson i huvudrollen som läkare.

När systern kommer på besök kommer Bertil på att den tillfälliga älskarinnan marknadsfördes för grannarna som hans syster, så hur ska ha ta sig ur det här trasslet?
Och älskarinnan marknadsförs när hon kommer på besök som det nya hembiträdet .. SURPRISE! Hon är faktiskt mycket bättre på att laga mat och baka och passa upp än det riktiga hembiträdet!
Fast oturligt nog blandas potatismjöl och sömnmedel ihop ... Fast kakan smakade i alla fall okej!
Det finns gott om Hembiträdeskomedier där "fina flickan" byter plats med ett hembiträde och får se vilket svårt jobb det är .... Men i det här fallet är "fina flickan" mycket arbetsammare och duktigare än "det riktiga hembiträdet" - som mest av allt är intresserad av semester och kaffe och bullar och skorpor på sängen varje morgon ...
Katie Rolfsen spelar det hopplösa hembiträdet ... som egentligen inte kan någonting, utom att hålla på alla sina lediga dagar (alla utom måndagen ...) och förkunna allt som hon INTE gör! Efter Christinas läckra matlagning verkar Agnes mat ännu äckligare och oaptitligare ...
En hel del av komedin kretsar kring en borttappad slips med hundhuvuden, som bara finns i ETT exemplar ... HUR ska nu Bertil klara sig ur knipan? Utan att få bära hundhuvudet?!


BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.