fredag 4 maj 2018

Handbok för superhjältar - Ensam - Röda maskens återkomst!

Kolla in: Lilla Rödluvan och stora stygga
vargen i superfin superhjältetappning !!!

Författare
: Elias Våhlund, Agnes Våhlund
Titel: Handbok för superhjältar - Ensam
Serie: Handbok för superhjältar (del 3)ISBN: 9789129705089
Förlag: Rabén & Sjögren

Utgivningsdatum: 2018-04-27

Det här är en superbra missa-inte-serie om superhjältar ... Eller? 

Egentligen handlar serien mycket om vardagssituationer, om Lisa som blir mobbad i skolan och måste ta itu med sin situation, om att flytta till en ny stad, om ensamhet och om att längta efter kompisar ...

När Lisa hittar boken om hur man blir en superhjälte i den första boken tror hon optimistiskt att allt kommer att lösa sig. Det gör det inte. Nu är man inne i bok tre i serien och Lisa är ensammare än någonsin. Visst, alla gillar superhjälten Röda masken, men ingen bryr sig om Lisa.

Det är inte så roligt att vara superhjälte heller. Det är mest jobbigt och tröttsamt. Jaga bovar på nätterna, gå i skolan på dagarna ... och så måste hon till och med ställa upp på foto med borgmästaren!

För att göra saker ännu värre - en superhjälte verkar automatiskt locka till sig superskurkar och Lisa funderar på om hon verkligen gjort sin hemstad till en tryggare, snällare och bättre plats ... 

(Batman hemma i Gotham borde ställa sig samma fråga! Han är som en magnet för superskurkar och Gotham har blivit en mycket farligare plats sedan Batman började med sin brottsbekämpning ...)

Så blir plötsligt allt mycket, mycket värre ... Och Lisa inser att hon inte bara behöver en vän. Hon behöver en side-kick. En superhjältekollega. Men hur ska hon hitta någon och hinna träna upp någon innan det är för sent ... ?

Det här är en helt suverän bok, om man trodde att ämnet superhjältar och deras utmaningar var uttömt i de första två böckerna, så får man en rejält positiv överraskning i den här boken!

Superhjältemytologi med en twist!

Och ett extra plus i kanten: Det är faktiskt en av Lisas före detta mobbare, Max, som blir hennes nye bäste vän ... Efter att han grundligt bett om ursäkt.

Något som är intressant (och som kanske en del läsare missar vid första genomläsningen) är att det är inte helt klart om Max verkligen är mobbare eller mobboffer ...

Gjorde han det han gjorde mot Lisa för att han föll för grupptrycket? Och nu när gruppen inte har Lisa som hackkyckling länge, så ger sig gruppen på Max istället ... Men den där sortens subtila mobbing som är typisk för grupper som maskerar sig som "vänner". Tyvärr, du kan inte vara med oss idag, vi kan bara vara två när vi gör det här ... Det där är en typ av mobbing som är svår att se och upptäcka och definiera ... Mycket svårare än den typen av mobbing som Lisa utsattes för i bok ett i serien ...

Boken avslutas med information om mobbing, fakta om hur man ska motverka mobbing och information om BRIS. Extra plus i kanten - igen!

Och extra guldstjärna i kanten för att den här boken kommer med en sådan fin gråskala hur mobbing egentligen ser ut - det är sällan solklara fall ... !

Förutom att boken är ett superspännande superhjälteäventyr så klart!

Det är omöjligt att inte falla pladask för de fina serierutorna som är gjorda i svensk mangastil i ett slags fantasistad som kan vara var som helst, och där alla etniciteter finns representerade i vimlet ...

Och för alla hamsterälskare: missa inte Lisas två härliga hamstrar i den här serien! Små vänner är också vänner ... och bra att ha!

Rekommenderas varmt!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.