onsdag 27 januari 2016

Tove Folkesson - Sund


  

Det finns en annan värld på den andra sidan sundet.

Detta är den stilsäkra uppföljaren till den prisade debuten "Kalmars jägarinnor" av Tove Folkesson. Det här är en coming of age-story, kombinerad med klassresa och samhällsatir över det politiskt korrekta.

 


Titeln Sund kan tolkas på olika sätt. Den politiskt korrekta människan strävar efter att verka vara sund.

Tove Folkesson
Sund
ISBN: 9789175791418
Förlag: Pocketförlaget Tove Folkesson. Foto: Gian-Luca Rossett
Folk som skryter över att de diskar alla sina sopor och sedan avverkar massor av flygmil till Thailand och andra exotiska resmål. Folk som blir upprörda över att finna ett politiskt inkorrekt bananskal av märket Chiquita i komposten. Folk som, för att använda ett gammalt ordspråk, silar mygg och sväljer kameler, medan de säger "hen" och komposterar och konsumerar och är allmänt självgoda och dubbelmoraliska.


Huvudpersonen är redan känd från Kalmars jägarinnor.
Och nu är hon - eller politiskt korrekt sagt "hen" - på jakt igen. Men hon vet inte vad hon jagar efter. Alla andra jagar också. Det är svårt att skjuta prick på lyckan.
Eva Zackrisson är en sökare, hon letar efter ett annat liv, en klassresa som hon tror ska göra henne lycklig. Hon vet inte vad hon söker efter. Hon vill hålla på med något konstnärligt och inser att arkitekturskolan inte var rätt val för henne. Alla är klädda i någon slags uniform, svarta kläder, polotröjor, och perfekta pagefrisyrer. Alla uttrycker sin individualitet genom att se likadana ut.
Eva inser att det hon söker finns någon annan stans. Hon måste jaga vidare. Det är måhända vägen som är mödan värd, men vägen är mödosam.


Kalmars jägarinnor är en ovanlig debut, skriven på poetisk prosa och romanen om de vilda festande unga kvinnorna från Kalmar gav Tove Folkesson en rad nomineringar till fina litterära priser. Det är svårt att upprepa en sådan succé, men Sund ligger bra nära.
Eva har så höga förväntningar på det nya livet i Stockholm, men huvudstadens gator är inte belagda med guld och hon känner sig inte hemma på festerna, inte på utbildningen och inte bland de nya människorna.


Det blir en lång, sökande väg för Eva, där hon letar efter konsten och skönheten och reser till Kuba och träffar nya människor ... och det finns folk som inte drar sig för att slå mynt av "ung människa i kris". Äkta människor är svåra att hitta, vänner som de i Kalmar verkar inte finnas i resten av världen. Men även de kan förändras och skaffa sig nya liv, flytta och bilda familj.
Eva blir inte en hel människa förrän hon inser att hon inte kan fly från sitt jag, sin historia, hon ska inte skämmas över sin Ölandsbakgrund.


Parallellt med Evas sökande löper också berättelsen om mormor och släkten på Öland med liv och jordbruk och en tillvaro som har en stillsam, strävsam ton.
Titeln Sund kan tolkas på olika sätt. Den politiskt korrekta människan strävar efter att verka vara sund. Eva hoppas på ett annat liv på andra sidan det sund som skiljer Öland från resten av Sverige. Det finns även osynliga klyftor mellan olika människor. Över dem går ingen Ölandsbro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.