söndag 3 januari 2016

FILM: Insidan ut - En av 2015 års bästa filmer
En stor film om alla små känslor!

Att växa upp kan vara knepigt, och för den unga flickan Jenny är det just så. Hennes pappa får ett nytt jobb och familjen flyttar från det trygga livet i en småstad till storstaden San Francisco. Precis som alla andra så styrs Jenny av sina känslor; Glädje, Rädsla, Ilska, Avsky och Vemod. Känslorna bor i Huvudkontoret, ett kontrollcentrum inuti Jennys hjärna där de hjälper henne genom det dagliga livet. Jenny och hennes känslor kämpar med att anpassa sig till en ny stad, ett nytt hus och en ny skola – det blir lite mycket på en gång och det utbryter tumult i Huvudkontoret.


Det är inte helt oväntat att 2015 års bästa film är en tecknad historia. Nu tävlar ju inte tecknade filmer och spelfilmer i samma kategori längre (som på Skönheten och Odjurets tid) men den här filmen är mycket mer vuxen och komplex än de filmer som säger sig vända sig till vuxna.


Enda felet (om fel nu är rätt ord) är att filmen inte verkar vara speciellt rolig för barn. Det blir inte alls samma respons som på Bilar, Flygplan eller Monsters University. De väntar bara på det roliga som inte kommer, att bilen/flygplanet/monstret ska vinna en tävling mot alla odds och att alla ska hurra och vara glada. Eller så väntar de på skämt som de kan förstå. Bonusfilmen med vulkaner som sjunger en mesig kärlekssång går inte heller hem. Gammelvulkanen ser för gammal ut för den unga tjejvulkanen, ungefär som en pedofilvulkan. Det är inte alls lika roligt som den lilla hundvalpen i Mums.


Men för en äldre publik så är Insidan ut en tänkvärd film och det finns ingen regel att tecknad film måste vara för barn. Varför kan man inte få använda hela färglådan (och datorlådan) och göra en tänkvärd film för äldre? Typ 12+ kan man ta till sig alla teman i filmen, om att det inte alltid är positivt att växa upp, inte positivt att flytta, man vinner inte alla matcher, personligheten förändras och alla personlighetsöar rasar samman ... Detta INNAN pubertetsknappen går i bruk!


Jenny är inte någon tjejig tjej, hon spelar hockey, gillar inte rosa, och är kul och livlig och busig. Men allt förändras när hon flyttar och Glädje försöker rädda Jenny --- men till sist inser Glädje att Jenny behöver Vemod. Hon behöver visa att hon behöver tröst och inte är den där glada käcka tjejen hon var förr. Det är ett positivt anti-Pollyanna-budskap i en amerikansk film. Det går inte alltid att leka vara-glad-leken och barns känslor är komplexa.


Regi:Pete Docter / Ronaldo Del Carmen
Titel: Insidan ut
Extra: Biovisad kortfilm: Lava, Kortfilm: Jennys första dejt, kommentarspår med regissören Pete Docter, medregissören Ronnie Del Carmen och producenten Jonas Rivera
USA, 2015
Walt Disney Studios Home EntertainmentInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.