torsdag 28 januari 2016

Sarah Dessen - Du är aldrig ensam
Klassisk coming-of-age story kombinerat med klassresa under "hösten då allting hände"

Sarah Dessens skriver så att man känner sig hemma direkt i de amerikanska miljöerna. Varför? Kanske för att Dessen är bra på att dra in läsaren, kanske för att detta är en miljö som man känner igen från otaliga amerikanska filmer. Man skulle kunna kalla genren för “sommaren då allting hände”. Eller ”hösten då allting hände”. En coming of age-historia där huvudpersonen står inför flera svåra val.

 


Snart upptäcker Ruby hur lätt det är att glömma och nya vänner ersätter de gamla. Men vilka vänner är egentligen bäst? Och vart har mamma tagit vägen?
Sarah Dessen
Du är aldrig ensam
ISBN: 9789129696448
Översättning: Ylva Kempe
Förlag: Raben & Sjögren


Sarah Dessen. Foto: KPO
Valet av utbildning. Valet av framtid. Valet av vilka vuxna man ska lita på. Valet mellan vänskap och pojkvänner, valet mellan pojkvän och utbildning, valet mellan två helt olika pojkvänner.


Huvudpersonen i Du är aldrig ensam är den rödhåriga tonåringen Ruby Cooper. Ruby säger att hon alltid förväntar sig det värsta – för på så sätt slipper man att bli besviken. Men hon förväntar sig ändå inte att hennes mamma plötsligt ska sticka och Ruby är själv kvar i ett fallfärdigt hus fullt av obetalda räkningar och fler och fler saker stängs av. Men Ruby klarar sig. Tills någon skvallrar om att en minderårig bor ensam i ett hus utan ljus och värme, och då får hennes storasyster vårdnaden om henne. Ruby har inte sett henne på över tio år.


Storasyster är en främling, och som Ruby ser det, en klassförrädare. Ruby känner sig inte hemma i det lyxiga, varma huset med mjuka mattor. Systern har gift sig rikt, hon bor i ett välbärgat, flott område, typ "gated community", som är byggt för att hålla sådana som Ruby och hennes ursprungliga vänner borta. Systern skickar Ruby till privatskola. Men hur ska hon passa in?
Snart upptäcker Ruby hur lätt det är att glömma och nya vänner ersätter de gamla. Men vilka vänner är egentligen bäst? Och vart har mamma tagit vägen?


Sarah Dessen är en mästare på att fånga det amerikanska klassystemet och ingenting bagatelliseras i Rubys klassresa. Dessen kryssar också skickligt mellan klichéerna – egentligen borde Ruby och den vackra, blonda Heather (som dumpat Rubys kompis Nate) bli fiender, men de blir vänner istället.


Du är aldrig ensam är en engagerande uppväxtroman av Sarah Dessen och hon lyckas väva ihop alla trådar om utbildning, vänskap, kärlek och framtidsdrömmar.
Det är lätt att förstå varför Sarah Dessen är en av USA:s mest populära ungdomsboksförfattare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar