onsdag 27 januari 2016

FILM: Love & Mercy - En sagolik film om Beach Boys geni Brian Wilson

Brilliant musician or insane genius? God only knows.

God Vibrations. Bad Pills.
Love & Mercy presenterar en ovanlig bild av Brian Wilson, den snabbtänkte och livlige sångaren, låtskrivaren och ledaren för Beach Boys. Med en bakgrund mot Wilsons banbrytande låtrepertoar handlar filmen mycket om den personliga resa och slutliga räddning som denne ikon gjorde, och vars framgångar fick ett orimligt högt pris i privatlivet.


Paul Dano blir otrolikt lik Brian Wilson i den del av filmen som utspelar sig förr i tiden.
Han och hans två bröder och deras kusin och deras kompis är Beach Boys, alla iklädda rödrandiga skjortor. De är ett lag. De är bäst i Amerika. Snabbt förvandlas ränderna till blåsvart, mer blekta ränder. Skjortorna och ränderna börjar påminna om ett fängelse.
”I think I’m losing it”, säger Brian Wilson till sina bröder, inlindad i ett blött lakan på sin altan i Bel Air. ”I don’t blame you. There is so much to lose out there”, svarar hans broder Dennis, den där sportige killen som faktiskt var den ende i Beach Boys som surfade. Den snyggaste och starkaste av dem - och den som dog först. Han drunknade. Vilket bevisar att sport inte alls förlänger livet.


Skjortorna är nu individuella blommönster, de är inte ett lag längre och Brian Wilson når inte bra.Brian har hört röster i flera år , efter en panikattack med psykotiska inslag, som Paul Dano gestaltar med briljant trovärdighet.
Hittills har han vetat skillnaden mellan psykosen och de har­monier som hans hjärna alltid varit sprängfull av, uppdelade i ­exakta fragment inte bara ton för ton och instrument för instrument utan i så små delar att det närmar sig digital nivå.
Men Brian börjar experimentera med LSD. Han hör ännu mer musik, han bryter ner och kombinerar musiken på nya sätt - men hans psyke bryts också ner.
Den legendariska inspelningen av albumet ”Pet sounds” är minutiöst återskapad.
Brian Wilson  är i absolut kontroll av fragmenten.
Vad skulle hända om den försvann? Vem skulle han vara utan musiken? Han ställer själv frågan i ett snabbt klipp som öppnar filmen.


Den äldre versionen av Wilson – tolkad av John Cusack – låser plötsligt in sig i en Cadillac tillsammans med en vilt främmande, vacker bilförsäljerska (Elizabeth Banks),  och stänger ute sina livvakter och sin maktgalna psykiatriker ute och skriver en liten lapp med ett förtvivlat rop på hjälp till den vackra försäljerskan Melinda. Sen slussas han ut av sitt obehagliga entourage. Melinda
har fått en uppgift från sagornas värld: rädda prins från draken, eller snarare ur en ondskefull trollkarls grepp. Och försöka få honom att avstå från "trollpillrena" som söver ner honom.


Dano är otroligt lik sin rollfigur,  Cusack är inte lik Wilson. Eller Dano heller för den delen.


Det  här är en underlig och vacker film om en någon som trots sitt absoluta popgeni aldrig kom ur familjens stämsång och blev instängd.


Melinda räddar honom, men en del hjälp från hushållerskan, och musiken kommer tillbaka igen.


Det här är en så sanslös historia att om den inte varit sann hade man ifrågasätt trovärdigheten hur någon kan hitta på något så långsökt.


Världens största popgeni blir kär i en bilhandlare som räddar honom från ond psykiater som försöker ärva allt som Brian Wilson äger och har (vilket är en hel del). Men vilken intrig!


Regi: Bill Pohlad
Titel: Love&Mercy
USA, 2015
Universal Sony Pictures Home Entertainment


OM:
Brian Wilson.

Född 1942 i Inglewood, Kalifornien. Sångare och galjonsfigur och det legendariska popbandet The Beach Boys. Äldre bror till två av de andra bandmedlemmarna, Dennis och Carl, som numera är avlidna.
Efter ett nervöst sammanbrott slutade Wilson att turnera med Beach Boys 1964, men fortsatte att skriva och producera låtar åt bandet, däribland albumet ”Pet sounds” som räknas till ett av pophistoriens största mästerverk.
Sedan slutet av 90-talet har ­Wilson varit soloartist, senaste skivan ”No pier pressure” släpptes i våras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.