fredag 2 augusti 2024

SCEN: Lysande Lucia di Lammermoor tar gothic chic till nya höjder

Titel: Lucia di Lammermoor
Turné: Skånska Operan
Betyg: 5




Gladiator chic eller en hyllning till skräckgenren? Det här liknar inget annat som Skånska Operan någonsin har gjort och heller inget annat som står att finna bland scennyheterna just nu. Ensemblen rockar svart läder, rivna kjolar, nitar, svarta korpfjädrar och skyhöga klackar. Opera lives next door to heavy metal. Årtalet är ovidkommande, befinner vi oss i 1500-talets Skottland eller 1800-talets Italien? Den här operan är modern utan att ha moderniserats. Inlevelsen är total, maktmissbruket ack så aktuellt, passionen förödande ... och Lucia helt lysande. Linnéa Sjösvärd helt enkelt äger i huvudrollen.

Ett litet problem med operan Lucia di Lammermoor är att huvudrollen och hennes passion och hennes sorg och hennes bländande arior, oavsett vad hon känner, lätt överskuggar allt och alla andra i hela uppsättningen. Men här finns det ändå utrymme för mindre roller att ta plats och det finns en ensemble av karaktärer som är uppenbart medskyldiga till det som händer, fast de inte vill kännas vid det. Det är brodern, en baryton, som får bära hundhuvudet, han tvingar Lucia till ett grymt resonemangsäktenskap för att stärka familjen politiskt (släkten har gjort "fel val" i det förflutna) och alla, hela personalen, festar vilt och ohämmat under bröllopsnatten eftersom de nu tillhör ett hushåll som betyder något och de tror att de vet att de kommer att få det bättre i framtiden. De tänker redan på hur de ska skörda frukterna från Lucias offer. Ända tills Lucia gör entré på scenen, blodig och hallucinerande, efter att ha huggit ihjäl sin nye make ... Lucias vansinnesscen är en av operavärldens starkaste och här görs den så vacker, så modern, så nu ... så övertygande. Inte ett öga är torrt.

En Romeo och Julia passion med ödesdiger brevväxling

Lucia di Lammermoor är en historia om den stora kärleken, kärlek med förhinder, som i Romeo och Julia. Det är också en historia om vad som händer när postgången inte går som den ska. Ett brev betyder så mycket. Speciellt det förfalskade brev som Lucias bror använder för att få henne till att gifta sig mot sin vilja. Hon älskar ju Edgar - hennes brors fiende som räddat henne från ett vildsvin när hon besökte familjegraven.

Edgar sjungs av en gammal favorittenor när det gäller Skånska Operan: Markus Pettersson. Edgar och Lucia skapar ett vackert par på scenen, ett som alla i publiken givetvis hejar på, trots att man vet att deras förhållande är dödsdömt, liksom Edgar och Lucia själva. Det är ju klassisk tragisk bel canto opera ... vi vet vad vi har att vänta oss av genren. Passion, kärlek, mord, blod, vansinne, mer blod, hämnd, blod.

Klockren skildring av maktmissbruk

Skildringen av maktmissbruk och förtryck är klockren. Lucia är levnadsglad och lekfull i denna uppsättning när hon för första gången studsar in på scenen i höga vita klackar. Detta kommer att ändras. Lucia blir ett offer för alla i sin omgivning som vill projicera sina viljor och sina framtidsplaner på henne: sin bror Henry, sin biktfader som hon litar på, Arthur som hon tvingas gifta sig med, och även sin älskade Edgar. Och, kan man tillägga, till och med den festande personalen i slottet.

Står någon på Lucias sida? En fin liten roll är bästa väninnan som inte har mycket att säga till om, eller sjunga till om, hon får stå bredvid medan henne älskade Lucia gör allt sämre val och helt enkelt gilla läget. Väninnan är inte den typen, som alla pjäsens män, som styr och ställer och projicerar sina egna önskningar på andra ... Med hennes agenda, då kanske pjäsen hade kunnat få ett lyckligare slut? Finns det någon sensmoral, förutom att det är viktigt att posten gör sitt jobb, så är det att man ska lyssna på tråkiga väninnor. De har ofta rätt.

Kärlek, svek och galenskap

Kärlek, svek, galenskap, sorg, hämnd och passion. Missa inte denna gothic chic uppsättning av Gaetano Donizettis klassiska opera. Du kan ta med dig vampyrdiggare och hårdrocksälskare, de kommer att känna sig som hemma. Extremt snygg regi, koreografi och scenografi som skapar extra mycket ögongodis av det lilla. och så ska vi inte glömma de extravaganta kostymerna som många av oss säkert hade velat ha hemma i garderoben.

Operan är förresten baserad på en bästsäljare av Sir Walter Scott, mannen vars verk ligger till grund för den svenska nyårstraditionen Ivanhoe. Så ta med dig riddarfansen också. De kan behöva se en annan sida av den gode Sir Walter Scott.

Lucia di Lammermoor spelas från Ystad teater i söder till Kalmar slott i norr - missa inte denna turné.

Lucia di Lammermoor spelas på Palladium i Malmö i helgen - för fler platser och speldatum besök Skånska Operans hemsida. Skånska operan | Opera åt folket! | Skånska operan (skanskaoperan.se)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.