fredag 9 augusti 2024

FILM: Trap - Varning för spoilers ... redan i trailern ...




















Betyg: 4

Filmens Lady Raven drar till stor del tjejer och samma sak är det med Josh Hartnett. Publiken skrik-skrattar sig igenom stora delar av filmen (vissa delar är avsedda att vara roliga, andra inte) och det hade möjligen varit en stor idé att marknadsföra filmen som komedi. För den enda som drar ner mer skratt i år är Deadpool & Wolverine. Josh Hartnett och Lady Raven ligger alltså tvåa efter en superhjälteduo. Det är inte kattskit.

Tyvärr har "M Night Shamalayan bashing" blivit till en sport, främst i angloamerikansk media. Men även nordisk media har tagit efter. Man ska tycka att M N S är dålig och man ska absolut tycka att hans nepobabies är dåliga - en tjej har blivit filmregissör (The Watchers) den andra har blivit popstjärna. Men att amerikanska politiker har kotterier, är tydligen helt okej?

Den delen av filmen som är en konsertfilm är riktigt rolig och trallvänlig, man känner nästan för att stå upp och dansa och tralla med, tillsammans med alla glada tweenies i filmen. Seriemördarjakten är parodiskt rolig. Självklart är det långsökt - QRD. Om du vill ha lite mer realism i mordjakten kan du stanna hemma och kolla på Morden i Midsomer.

Josh Hartnett och Lady Raven drar ner många skratt från publiken - ibland är det meningen att de ska vara roliga, ibland inte.

Visst finns det en del humor i att hem-och-skola favoriten är en bindgalen mördare, helylleamerikanen som jobbar som hyllad brandman är en psykopat ... och Hartnett kanaliserar bitvis Jason Bourne när han tar sig ur knipa efter knipa och snabbt byter förklädnader och personlighet. Som när han förvandlar sig till en anställd på konsert arenan på jakt efter kaffe och tränger sig rätt igenom det enorma polisuppbåd som är ute efter dem ... och bjuder dem på sockrat kaffe och donuts.

Det finns homager till olika gamla klassiker - främst de av Hitchcock. Blinkningar till hans morddramer med scentema (som Rampljus) är uppenbara, liksom blinkningarna till Psyko (ibland gör Josh Hartnett en Antony Perkins min) och Stanley Kubricks The Shining där maken i grand finale attackerar sin egen fru. Men också till M. Night Shyamalan egen Split. Mördaren har en liknande OCD problem och han avskyr folk som verkar perfekta och har perfekta liv 8folk som hr det för djävligt kan få leva vidare) Det finns också en liknande psykolog eller profilerare, en äldre, klok, vithårig kvinna. Hayley Mills i The Trap är bland annat känd från The Parent Trap. Det här är ett kul litet påskägg ---- kändisen från en fälla (där hon fastnade) går till en annan fälla (som hon själv riggar).

M. Night Shyamalan himself dyker själv upp i en roll som Lady Ravens morbror.

Det finns en hel del humor i att det blir Lady Ravens sak att jaga seriemördaren. Popstjärnor får vara mångsidiga nu för tiden. Till sin hjälp har hon sina fans som följer henne via live streams. Ett fint kärleksbrev till fankultur och en "yes we can" anda. Antagligen känner M. Night Shyamalan likadant för sina fans. Det är bäst att gå via egna kanaler och prata direkt med fansen. Vi förstår varandra och vi har kul ihop.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.