söndag 11 augusti 2024

OS Paris 2024 Bragdguldet går till ...

 Bragdguldet går till ... Ja, det vet vi i december.


Och egentligen. ALLA har väl utfört bragder som kämpat på i ur och skur, i hetta och orent vatten ... Senaste svensk ut blev en sliten maratonlöparen som kom i mål nånstans mitt i fältet trots en ruggigt dålig uppladdning. Att bara ta sig runt, fast man varit sjuk just innan den allra viktigaste tävlingen, är en bragd i sig. Fråga bara EM-guld medaljören Perseus Karlström som VISSTE att han inte skulle kunna göra sig själv rättvisa, men gav han upp? Nej. Han kom i mål. Man ska inte sluta när man är på topp. Man ska ända in i kaklet. Det är en bragd - att inte ge upp trots att ingenting blir som man tänkt sig. 


Och så de svenska handbollslagen. Vad de kämpade. Och föll för samma kryptonit: Danmark. De danska guldmedaljörerna sa storsint att Sverige-matchen var den tuffaste. Och damerna förlorade bronsmatchen mot firande danskor ... och Norge firade guldet. Det har definitivt varit ett bra nordiskt OS för handboll.

Och friidrottare som inte tog medalj men som kämpade fanns det gott om.

Största bragden: Erik Erlandsson som tog sig till semi! Som junior! "Jag ska vinna, jag ska ta mig förbi den där jamaicanen ..." Det är är stort i svensk sprint! Den här Lunda pågen kommer vi att få se mer av.

Så till medaljerna, de som kom, såg, och lyckades ...

Bronstjejerna: Tara och Jenny.

Tara, 18 år, satsade på OS-guld och vann brons. Många hävde att hon blev bortdömd och borde ha varit med i finalen. Strunt samma. Hon var med i Allsång på Skansen i alla fall ... OCH blev fanbärare tillsammans med seglaren som senare  tog ett brons ... Sverige har en ny älskling.

Jenny, 30 år, firade guld i Rio och det här var ett brons med guldkant. Många sorger, skador och hjärnskakningar senare ... på något sätt kändes det skönt med en mer lugn och introvert glädje och att de två bronstjejerna kompletterar varandra på något sett. Tara älskar rampljuset. Jenny vill därifrån. Men man måste väl fira ... och så åkte hon hem, körde Cykelvasan och vann stort. Hennes pojkvän vann herrklassen. Han är från Danmark. Någon i Sverige är alltså glad när en dansk vinner ...

Jenny borde förresten också få pris för bästa sportsmanship (sportswomanship?) hon hjälpte sin vän som blev silvermedaljör för USA flera gånger. Som när hon skrek Hailey har fått punka så de fick preppa och ta fram grejor och förbereda (Jenny ledde då) och senare när Hailey mot alla regler hoppade över drickaflaskan och cyklade om Jenny. Men svenska teamet klagade inte. Det är inte så man vinner OS-silver, var kommentaren.

Så ... blev det silverfest.

Svetsaren från Sjöbo. Viktor, nybliven VM-guldmedaljör, bäst i världen igen ... förutom en kines och Kina är svåra på skytte i alla kategorier (och schack och pingis och gymnastik ... Bara att stå i värmen och inte dåna av värmeslag i den där skyttekostymen är förresten en bragd.

Silvertjejerna Bobek och Netzler. 
Så var det dags för segling igen och seglarna höll utanför Marseille, långt från Paris. Vattnet var säkert renare i Marseille. Det började trögt och sedan plockade de poäng och platser ... Vilket finalrace!

Ett snabbt hopp fram till mixed-seglingen ... där blev det brons. Seglar-fest igen!

Två av två medaljer! Fint facit.

Friidrott, stavhopp, Mondo Duplantis. Och gratis Världsrekord.

Han har vunnit allt. Han har varit på Kalle Anka omslaget (senaste numret). Han SKA bara vinna! Det är en  naturlag att Duplantis hoppar bättre än alla andra ... Men efter fem timmar på stadion trött och hungrig sätta Olympiskt Rekord och sedan Världsrekord ... Det är klass.

En utländsk tidning påpekade att folk brukar spara världsrekorden till galorna (om de kan ... man kan ju inte springa långsamt med flit och missa medalj!) för där är ett världsrekord värt en bonus på 100 000. Och Duplantis gör världsrekord på OS. Gratis. Som en bonus för publiken. Folk älskar verkligen stavhopp i Frankrike och Rene Lavillnie, förre världsrekordhållaren, var på plats bredvid Duplantis föräldrar-slash-tränare och jublade lika högt som päronen. Lavillnie är en del av familjen. Stavhoppsfamiljen. Och när det gäller sportsmanship ... Så fint att se hur Kendricks och Karalis (USA och Grekland, de övriga två medaljörerna) hejade på och eldade på publiken och gjorde ALLT för att det skulle bli lyckade försök. Briljant! Och sen firade ALLA stavhoppare som om de satt världsrekord. Det var en enorm kollektiv glädje i hela stadion. 80 000 satt kvar efter alla tävlingars slut ... för att se Mondo hoppa. Världstjärna.

Firargesten med skyttetema blev viral.


Guld-Sarah. Super-Sarah.

Två starter. Två guld. Mic Drop.

OS har en svensk drottning och det är Sarah Sjöström ... och drottningen hyllades av Carl XVI Gustaf medans drottning Silvia stod bredvid! Två drottningar på podiet. Mic Drop. Igen.


Truls, Truls, Truls!

Sverige har pingis-feber igen! Och febern stavas Truls. Han slog ut världsettan i sextondelsfinalen. Världsettan. Wang Chiquin. Kinester blir väl aldrig utslagna innan finalen om de inte möter andra kineser ...? Men pågen från Eslöv gav sig inte. Han tog sig till final. Och där blev det silver ... med guldkant.

Och så vändningen mot Japan i lag. HELA bordtennislaget genomförde en enorm bragd som tog sig till final. Där det blev silver igen. Mot Kina. Som inte behövt spela femsettare på hela turneringen, men det behövde de mot Sverige ....

Fan Zendong sa efteråt att han bara hade haft TUR som vann över Truls (artigt sagt) och fransmännen ringde upp fem på morgonen och undrade om de skulle OS-festa tillsammans. Då hade svenskarna redan lagt sig.


Sista dagen ... guld vid Eiffeltornet.

Vad är väl ett ståtligt Eiffeltorn mot ett eget svenskt hoppande Kaknästorn? Åhman och Hellvig är inte längst i turnéringen men de hoppar högst blockar bäst och utklassar mest ... och de fullkomligt spelade brallorna av tyskarna. På 34 minuter. Det där måste vara världsrekort i beachvolleyboll när det gäller att vinna snabbt, effektivt och elegant ....

Sista medaljen blev ett efterlängtat guld för världsettorna. Men så är det att vara världsetta ... man kan inte bara vara glad, känslan är också mest lättnad. Eftersom man just gjort bara "vad alla förväntat sig" - inklusive atleterna själva. De kunde i alla fall njuta av den tjusigaste arenan av dem alla. Att spela vid ett upplyst Eiffeltorn och ta emot medaljer där ... Det blir knappt mer Paris-OS-igt än så .

Alla älskar en skräll

Att vara orankad eller rankad 26 och slå ut världsettan ... där kan man snacka glädje. Truls glädjefnatt under OS är otroligt sköna bilder. Det är så härligt med en skräll! Men skrällen får så klart inte vara att de svenska världsettorna (Sarah Sjöström, Mondo Duplantis, Beach Boys Åhman och Hellvig) blir utskåpade av någon oseedad uppstickare från ett annat lands motsvarighet till Eslöv.

Vid hemkomsten höll Truls ett gulligt och hjärtevarmt tal om att han är stolt att tävla för Eslöv och Sverige --- de andra två killarna i laget, Anton och Kristian,  tävlar för Dusseldorf i Tyskland. Man kan  alltså bli bland de allra bästa i världen och välja att stanna kvar och spela för Sverige ... och inte bli proffsvärvad någon annan stans.

Värt en tanke.

Vem kommer att få bragdguldet? Det kan bli delat bragdguld mellan Truls och bordtennislaget. För makalösa vändningar, för att ha slagit ut mycket högre rankat motstånd och för att ha gett alla pingisfeber igen ... under ett oförglömligt OS.



SVERIGES MEDALJER I PARIS:


Guld:
Sarah Sjöström, simning, 100 meter frisim
Sarah Sjöström, simning, 50 meter frisim
Armand Duplantis, stavhopp
David Åhman/Jonatan Hellvig, beachvolleyboll

Silver:
Victor Lindgren, skytte
Rebecca Netzler/Vilma Bobeck, segling, 49er FX
Truls Möregårdh, bordtennis singel
Truls Möregårdh, Anton Källberg och Kristian Karlsson, bordtennis lag

Brons:
Tara Babulfath, judo 48 kg
Jenny Rissveds, mountainbike
Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, segling 470


FOTNOT: SOK hade 10 medaljer som mål. Det blev 11. Och... två fanns inte med i prognosen. Pingismedaljerna: "Det blev två svenska bordtennis-silver med Truls Möregårdh i herrsingel och herrlaget där även Anton Källberg och Kristian Karlsson ingick. Ingen av dessa medaljer fanns med i prognosen." Vi älskar saker som inte är med i prognosen. Bring it on. Medaljregn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.