måndag 5 augusti 2024

SCEN: Guldkantad Allsång på Vallarna satte publikrekord med Johansson, Johnson, Laevendel & Co


Plats: Vallarna i Falkenberg, 5 augusti 2024
Gästartister: Magnus Johansson & trumpet, Jill Johnson & country, Lavendel & fiol, duon Carl-Oscar Korenado & Mattia Sossella alias Klockmajor, komikerna Mikael Riesebeck och Alexander Korenado, spelmannen Peter Bengtsson.

Allsångsledare: Annika Andersson, Sonny Enell
Medverkande: Jonathan Larsson & Carl-Oscar Korenado producenter, Bo Liljedahl allsångslegendar, Axel Andersson kapellmästare & gitarr, Benjamin Önnhed kapellmästare & bas, Xerxes Andrén trummor, Mårten Holmberg keyboard, Sandra Boman sång, Lydia Schough sång, Falkenbergs bordtennisklubb funktionärer.


Johansson. Johnson. Laevendel. Publikrekord. Solsken. Guldfest. Vilken kväll. En helt vanlig, ovanlig måndag på Vallarna.

En sommar går så fort. Nyss var det den första allsången. Med den bästa grand finalen någonsin, Per och Annika Andersson i knätofsmundering tillsammans med hela Falkenbergs folkdanslag. Sedan följde ett par kvällar med "Det är det här vi kallas schlagerkärlek" och Mellomys. Därefter en sensationell rockrökarkväll med Räisänen & Valhgren & Co och nu ... nu är det grand final för hela sommaren. Med ett mycket starkt och kärt startfält med flera återvändare.

Trumpetfanfar för Magnus Johansson

Magnus Johansson is back. Med sin eminenta plus one: trumpeten. Amazing grace på trumpet .... icke ett öga är torrt. Det här verkar bli den mest finstämda kvällen någonsin ... Men vi befinner ju oss på Vallarna, friluftskomedins högborg, och Magnus är visst även pigg på galna upptåg. Han blåser ballonger i ett cirkusnummer medan keyboardisten Mårten från Halmstad gör volter och körtjejerna kör akrobatik. Magnus skrattar så att han knappt kan blåsa upp en enda ballong och säger att det är det sjukaste han varit med om. Magnus tar också en rejäl svängom i allsångshavet tillsammans med sin trumpet och den lika falkenbergskt folkkäre Bo Liljedahl på dragspel ... I allsångsklassikern Jag tror på sommaren figurerar en speleman med sin fiol ... Magnus ändrar finurligt till texten till trumpet (och dragspel) för att inkludera fler spelemän.

Stående ovantioner - mitt i programmet

Magnus Johansson får stående ovationer. Mitt i allsången. Mitt i programmet. Ovationerna brukar annars komma när det hela är över och alla artister samlas på scenen för att tacka för hela kvällen. Det är ett mått både på Magnus Johanssons högklassiga artisteri och på hans trivsamma folklighet.

Magnus Johansson avslutade även förra säsongens allsång på Vallarna och ligger i topp bland de mest älskade och önskade allsångsgästerna när publiken får säga sitt. Det är lätt att förstå varför. Han klarar det finstämda, det folkliga, det humoristiska, det smått galna och allt däremellan. I pausen går han ut i publikhavet och ställer sig i fikakö som alla andra ... för att hälsa på folk.


Mysigt pingisprat i pausen

Kvällens volontärer är återigen från Falkenbergs bordtennisklubb och visst blir det lite trevligt pingisprat om den senaste OS-sensationen, ett OS-silver till Truls Möregårdh, och minsann, det ser även bra ut i lagtävlingarna. Sverige har fått pingisfeber. Just ikväll sneglar en del på mobilen för att se om Armand "Mondo" Duplantis försvarar sitt guld. Däribland allsångsledaren Sony Enell. Han behöver inte vara orolig. Det går som en dans i Paris. Det går som en dans i Falkenberg. Tilläggas bör att utan volontärer, ingen mysig allsångskväll. De är först dit, sist att gå. Och utan volontärer inget svenskt idrottslandskap ... och i förlängningen inga OS-medaljer.

Laevendel plus fiol

Nu till en speleman med sin fiol: Laevendel. Som går från klarhet till klarhet och skriver riktigt bra egna låtar. Och han  är en fena på fiol. Han förgyller verkligen kvällen. En speleman på flera olika instrument är Peter Bengtsson, vän till allsångslegendaren Bo Liljedahl som spelat med hans pappa ... och farfar. Det låter som om Bo är väldigt gammal, men han började väldigt tidigt. Och fick en Aladdinask som gage. När brorsan också fick jobb inom showbiz hoppades de på två Aladdinaskar för en kvälls jobb. De fick en enda ask. Att dela. Det blev i alla fall ett lager var ... Första allsången i år hade förresten tre allsångsledare och sedan blev det "bara två" ... kanske för att de skulle kunna dela på en Aladdinask i gage utan att gräla om vem som ska ha den fina pärlnougaten?

Kvällens pärlnougat: Klockmajor

Från en pärla till en annan: det finns fler pärlor med lokal anknytning som publiken önskat tillbaka: duon Klockmajor som gjorde succé på premiärkvällen, där det annars var Per och Annika Andersson som briljerade med sina vansinniga upptåg. Klockmajor presenterar en ny låt och det går en susning genom publiken. Det är ännu en hit. Men duon är också känd för att tolka Queen och med Mattia Sossellas pipor vore det synd att inte leverera åtminstone en stor hit: We Are The Champions. "Det är minst lika bra som originalet!" hör jag folk viska andäktigt i publiken. Och det blir stående ovationer. Igen. Innan kvällen är slut. Vad är på gång?

Välbehövlig comic relief med påtdunkande Mikael Riesebeck

Mitt i allt detta vackra och högstämda och pampiga måste det komma lite comic relief under kvällen. Det gör det. Alexander Korenado (bland annat känd från årets Vallarnasuccé  Korvfabrikören) kommer in och kör en liten scetch och ska presentera sin kompis Timmy ... Det visar sig att Timmy spelas av ingen mindre än Mister Funny Bones Himself: Mikael Riesebeck. Publiken riskerar snabbt att få skrattkramp. Han är knäppt rolig. Och vilken idiotisk sång, med refrängen Släng det i brännbart, en hyllning till att grilla giftig korv över brinnande traktordäck, epadunka skiten ur "miljömupparna" och allt vad politisk korrekthet heter och leva som om var dag är den sista. Vilken vansinnig sketch. Men den funkar. Och publiken sjunger allsång direkt i en låt de aldrig hört förr. Det visar sig att Korenado och Riesebeck och några till kommer att vara med i en sketchrevy som uppförs i Falkenberg 2025 vid namn Paraden. Biljetterna råkar vara släppta idag. Detta ska inte blandas ihop med den klassiska  Falkenbergsrevyn som brukar filmas av SVT (av copyrightskäl blir det inga "sneak peaks" på dessa revysketcher). Och visst kan man se båda! Världen är stor nog att  rymma mer humor än en enda revyuppsättning.

Land of ... Imse Vimse ...?

Om publiken inte blev frestade tillräckligt av Riesebeck och Korenado som duo så förstärks de sedan av en hel ensemble där alla är utklädda i röda uniformsjackor och björnskinnsmössor (Annika Andersson har väldiga problem med sin, det här är förmodligen ofrivillig komik som inte var planerat i sketchen till en början). och alla börjar plötsligt sjunga när Magnus "trumpetgeniet" Johansson spelar den otroligt vackra Land of Hope and Glory i ett fenomenalt finstämt trumpetsolo ... och så börjar de sjunga fel text. Imse Vimse Spindel. Det låter bara vansinnigt, men med rätt typ av komiker blir det också vansinnigt roligt. Och med björnskinnsmössorna käckt på svaj.

Fler fenomenala ovationer

När Klockmajor kommit in en andra gång och fått stående ovationer känns det som om en helt fenomenal kväll (på mäktiga två timmar och en kvart) hade kunnat vara över. Alla är mer än förnöjda. Men då är det dags för Jill Johnson att komma in och sjunga country. Som   grädde på moset. Eller "pickleback" till grillen. Jill är mindre integrerad i showen än andra artister som gästat allsången och som alla kört allsånger och sprungit ut i publikhavet och uppenbarligen njutit av att leka allsångsledare för en kväll (Per Andersson, Sara Axelsson, Lasse Holm, Fredrik Vahlgren, Timo Räisänen ...) Det här är mer ett separat showcase för Jills nya låtar som även framfördes tidigare i sommar på Allsång på Skansen. Sedan blir det extranummer med tolkningar av några av countryns stora drottningar, med Jolene som självklart finalnummer. Ingen är större än Dolly. Hon kör country som till och med de som inte gillar country tycker om. Armand "Mondo" Duplantis, kvällens OS-guldmedaljör och världrekordsättare, laddar förresten med country. Han skulle ha trivts lika bra som fisken i vattnet (eller laxarna i Ätran) med kvällens utbud.

Förnämligt kilopris på korv och sånger

Att döma av eftersnacket ... så kommer publiktrycket på den nya revyn Paraden att bli stort. Liksom på nästa års allsångssäsong. Sony Enell, eminent allsångsledare som för kvällen matchar Annika Andersson i likadan beige kostym, har räknat ut att de kört 150 låtar i år. Med ett säsongskort på allsång blir det 9 kronor och 30 öre per låt. Man får tänka på kilopriset! Det låter som ett fynd. Var annars kan du hitta live musik med kända sångare och fenomenala musiker för korvören? Du får till och med lite klirr i kassan över till den berömda krutkorven som säljs i pausen --- och till att se friluftsteatern Korvfabrikören på Vallarna. Kanske en gång till ...? Med metaforiskt grädde på moset.


Bildspel från kvällen:
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.