tisdag 6 augusti 2024

FILM: Det slutar med oss - Romantisk bästsäljare om misshandel förtjänar att ses - och att ses om

 
















Betyg 4


Det slutar med oss. Bästsäljare. Nu film. Att få två tidsplan att stämma i en film är inte alltid lätt, men man har lyckats med Blake Lively och hennes unga kopia, det nya fyndet Isabela Ferrer. De är oerhört lika varandra. I dåtiden är Lily en ung flicka som lider av att se pappa misshandla mamma bakom lykta dörrar. Hennes livlina är Atlas - en smart ung man som förstår hennes situation och de blir varandras första kärlek. Hennes pappa dunkar skiten ur Atlas.

I nutiden flyttar Lily till Boston för att starta en blomsteraffär och hon träffar Riley, en snygg neurokirurg som hon inleder ett förhållande med. Rileys syster Allysa är Lilys bästa vän (och anställd i blomsterhandeln) och allt verkar frid och fröjd och en dans på rosor. Allysas man är snygg och rik och Lily gifter sig med Riley som är snygg och rik. De lever alla i en snygg och rik värld. Men bakom lykta dörrar börjar misshandeln av Lily. Gång på gång kommer hon med ursäkter för sin man. Han har haft en svår barndom. Han har det tufft på jobbet. Det var bara en olyckshändelse. Hon provocerade honom. Och så vidare. 

Så träffar hon Atlas och han ser direkt det Lily inte ser: att hon långsamt håller på att förvandlas till sin mamma ...

Hur misshandeln eskalerar är subtilt skildrat, så pass nedtonat att man för en millisekund tänker: Det var nog bara en olycka, han älskar henne ju ... precis det man INTE ska  tänka. Men det är det som är poängen. Det är sällan så svart och vitt, så tydligt som det brukar vara på film, och som det blir när förhållandet verkligen har gått åt pipsvängen. Det börjar med små små saker. Inte med att hon direkt blir inlagd på akuten.

Historien är baserad på författaren Colleen Hoovers egna minnen av att växa upp med misshandel. Filmen passar både de som läst boken och de som inte läst boken. Får höga betyg av bokklubben!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.