fredag 5 juli 2024

SCEN: Diggiloo - en blandad påse av surt, sött och salt




Titel: Diggiloo
Medverkande på scen: Anders Bagge, Lucianoz, Wiktoria, Andreas Lundstedt, Liamoo, Andreas Weise, Elisa Lindström, Jessica Andersson, Lisa Stadell, Saga Ludvigsson, Cimberly Wanyonyi, Ann Westin och Diggiloo-bandet
Speldatum: Ronneby 4/7, Ystad 6/7, Vetlanda 7/7, Oxelösund 11/7, Gränna 12/7, Osby 13/7, Halmstad 14/7, Västervik 19/7, Helsingborg 20/7 Varberg 21/7, Älvsbyn 25/7, Skuleberget 27/7, Rättvik 28/7, Borgholm 1/8, Hestra 2/8, Vänersborg 3/8, Karlsborg 4/8, Kristinehamn 9/8, Uppsala 10/8, Linköping 11/8, Bollnäs 16/8, Stockholm (Ulriksdals Slott) 17/8, Eskilstuna 18/8, Göteborg (Skatås) 24/8

Diggiloo - en blandad påse av surt, sött och salt


Diggiloo fyller 21 år i år. Gammal myndighetsålder. Men något grandiost kalas blir det inte. Snarare känns det i år som om man har baksmälla från förra årets storstilade firande. Med Thomas Di Leva, Anne-Lie Rydé, Bruno Mitsogiannis, Hanna Hedlund ... och ett publikfriande Lasse Holm medley.


Det finns många artister som ger en wow-känsla, "tänk att Diggiloo fick med just denna artist ..." Som förra årets riviga Diggiloo-debutant Anne-Lie Rydé. Eller artister som Thomas Di Leva och Lena Philipsson som har massor av hits under bältet och som kan sälja slut arenor alldeles själva. Vissa artister blir favoriter för att de har så bra publikkontakt. Som Bruno Mitsogiannis, med lång erfarenhet som musikalartist, eller Hanna Hedlund som kan sjunga och spela buskis och agera konferencier på en och samma gång. 

Från Lill-Babs till anonym blandning
Första året med Diggiloo var Lill-Babs med. Hon kunde lätt sälja ut egna konserter och krogshower men valde att vara med i ett kollektiv för skoj skull.  Alla i första årgången är fortfarande megakändisar och "household names" (utom ena halvan av duon Fame). Vilka i årets uppsättning kommer att vara kända om 21 år? Om två och ett halvt år?
Nu i år är det snarare så att man häller lite vad som helst i godispåsen för folk köper den ändå, bara det står Diggiloo på omslaget. Det är Diggiloo som är stjärnan, inte artisterna. Ungefär som en Marvel film förr i tiden sålde bara för att det var Marvel. Och allt ska passa in mallen, i Diggiloopåsen. Ann Westin brukar vara mycket coolare och mer edgy, och nu har hon slipats ner till en rund och glad discokula. Att vara komiker i Diggilooland verkar ofta vara en otacksam syssla.

Arton år i Diggiloolandet
Man kan så klart inte säga att årets namn är okända ... för visst finns Alcazars frontman Andreas Lundstedt med igen, och Diggilooveteranen Jessica Andersson som varit med i arton år på Diggilooandet. Men det är ingen överraskning att de finns där. De är stabila, en del av Diggiloos konstruktion och det märks att de gör allt för att hjälpa upp där det fallerar och att stötta de som är mindre rutinerade.

Vattentäta skott mellan SVT och TV4
Numera går det vattentäta skott mellan Melodifestivalen i SVT och TV4 programmet Idol, men ändå känns det som om årets Diggiloo upplaga är mer Idol-reklam än någonsin. Förr i tiden räckte det med att gå förbi artisterna i diverse köpcentrum, påpekar någon som minns. Nu är fyra-fem idolare med på turnén (två av dem har även varit med i Melodifestivalen, fler kommer säkert att bli inbjudna från Idol,  det är ingen högoddsare). Mest känd är Anders Bagge. Som skrivit en låt till Celine Dion. Som han sjunger med Jessica Andersson. Eftersom han aldrig sjungit den med Celine Dion. Ett name-droppande som får en att tänka om inte detta är ett Bagge-tröstpris, långt från Las Vegas?

Name-dropping som haglar
Och apropå droppande. Det är kallt och det är inte nog med regnskurar, det kommer hagelskurar också. Förmodligen kommer showen att bli bättre och tajtare när ensemblen vant sig (och när värme och solsken kommer?) för den riktiga partystämnigen infinner sig inte.
Den nye dansbandsstjärnan är med oväntat lite med sina dansbandscovers. Man sjunger mycket väntat ABBA-karaoke under kvällen, precis som i den där hyllningsgalan som nyss gick på SVT och så har man med hyllningar till Lasse Berghagen, Stefan Nilsson, Peter LeMarc och den nygamla heta trenden country.

Pålitliga Jessica och Andreas
Jessica Andersson gör en fin version av Bonnie Tylers Holding Out for a Hero och och estradören Andreas Weise, som också är en stabil Diggilooåtervändare, gör en rivig version av Jackie Wilsons souliga Higher and Higher. Musiken är live - så klart - levererad av ett nio personer starkt och proffsigt band.
Finns det någon logisk koppling vilka låtar man väljer? Vilken artist som ska göra vad? Vilka covers som ska levereras? Man gräver lite var som helst, hur som helst, i världens musikskatt. Det är inte självklart att publiken ska få partaja och allsångsvråla schlagers som alla kan. Diggiloo lider ibland av ett post-Lasse-Holm syndrom. Eller postraumatisk schlagerstress. De som vill bota sin schlagerabstinens, i väntan på nästa års Melodifestivalcirkus, får söka sig någon annan stans.

Röd tråd och varm soppa
Den som letar efter en röd tråd, en musikalisk röd tråd eller vilken röd tråd som helst, får leta förgäves. Ibland är det fina, eftertänksamma tolkningar som ger något. Ibland är det karaoke med "work" snarare än "after work" som ledstjärna. Det ska se lätt ut. Det ska inte märkas att detta är artisternas slitsamma sommarjobb.
Det hela pågår i 170 minuter. Det känns längre. Det är få som kan få tre timmar att flyga förbi. Alla är inte Håkan Hellström. Och fler kockar ger inte automatiskt en mer smakrik soppa. Fast varm soppa hade varit trevligt i pausen när det haglar ... ;D


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.