fredag 12 juli 2024

Drottning Tove regerar i Edinburgh - den gamla kulturhuvudstaden

 

Edinburgh har varit kulturhuvudstad ... och det är lätt att förstå varför. Från historiens vingslag och framår. Harry Potter skrevs på ett café i Edinburgh och den som gillar gamla slott och herresäten får sitt lystmäte. 


Många orienterare - däribland Tove Alexandersson och Emil Svensk - har uttalat sig mot att sprint tar över mer och mer inom orienterignen. Många, i alla fall alla i den svenska truppen, verkar ha börjat med orientering för att de gillar att springa ute i skogen. Att springa på asfalt och kullersten är inte samma sak.


Jag misstänker att den nya vurmen för sprint har en hel del att göra med publikfrieri. Stora delar av världens TV-publik kanske inte är så intresserade av att titta på skog, skog, skog, stenar, gropar och mer skog (undertecknad älskar det!). Istället bjuder man på vykortsvackra vyer och turistreklam från vackra ställen runtom i världen. Världscupen tidigare i år har sänts från ställen som ser ut som Hotell Portofino (som spelades in i närheten) och Edinburgh är verkligen fotogeniskt. Man börjar med reklam för slott och parker och Holyroad House. Jag har bott i Glasgow och känner igen det mesta.

Hur går det då för svenskarna som älsar skogen denna första dag på VM i orientering?

Emil Svensk fyller år idag, gör ett kanonrace och leder länge. Han slutar trea.

Gustav Bergman slutar fyra. 

Martin Regborn tar sin första VM-guld medalj.


Och Tove Alexandersson ... tar sin tjugonde VM-guld medalj. 20 guld. I VM. Få idrottare har ens ett ... och hon har totalt tyo 32 VM-medaljer. (Jag kan ha tappat räkningen lite. Det är i alla fall över trettio) och massor av EM-guld och EM-medaljer och Världscupvinster och vinster av totala världscupen.

Vad säger man? Jättegrattis Tove, som vinner i en gren som du inte ens gillar ...

Sympatiska fina Tove ägnade en stor del av intervjun åt att hylla hela laget i allmänhet och Martin Regborn i synnerhet, som har en stor del i guldet, enligt Tove själv. Kul att han fick ett eget första guld när han är så generös och hjälpsam, kul att det blev en dubbel.

Alla andra medaljer gick till Schweiz - föga överraskande.

Och på söndag är det stafett. Mer vyer från Edinburgh. Där orienterarna springer genom en stor del gränder med soptunnor som de måste väja runt ... ja, ja, det är väl också en del av stadsbilden.

Fast inte så mycket turistreklam som att se ut som Hotell Portofino.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.