måndag 22 juli 2024

SCEN: Allsångsfyrverkeri med Lasse Holm, Sara Axelsson och Solteatern på ett soligt Vallarna!

Plats: Vallarna, Falkenberg, 22 juli 2024
Gästartister: Lasse Holm, Micke Bäck, Sara Axelsson, Solteatern

Allsångsledare: Robin Rösehag, Annika Andersson
Medverkande: Jonathan Larsson & Carl-Oscar Korenado producenter, Bo Liljedahl allsångslegendar, Axel Andersson kapellmästare & gitarr, Benjamin Önnhed kapellmästare & bas, Xerxes Andrén trummor, Sandra Boman sång, Lydia Schough sång


Kungen av Schlager är här - med spänst i steget, vit John Travolta kavaj och en avundsvärd bränna under en regnig sommar. Mannen, myten, 800+ låtar i STIM-katalogen ... och pizzabagarnas favoritkompositör: Lasse Holm. Det är det här vi kallar schlagerslag. Och det är det här vi kallar måndagsmys på Vallarna.

Annika Andersson gör ingen hemlighet av att även om Allsång på Vallarna har haft (och kommer att få) besök av många stora stjärnor så är Lasse Holm hennes favorit. Alltid så coola Annika är ... kanske lite starstruck?! 

Siktar mot stjärnorna med Holm ... och Bäck

Bandet siktar mot stjärnorna och för kvällen är de förstärkta av Lasse Holms extra högra hand Micke Bäck (kanske också hans extra vänstra hand, man behöver två händer när man spelar klaviatur). Bäck skulle först bara vara med på Lasse Holms låtar. Sedan bestämde han sig för att  förhöja även alla allsångerna och alla de andra artisternas framträdanden. Det där är sann musikalisk generositet. Musik ska byggas utav glädje. Och givmildhet.

Tjejerna i bandet får jobba rejält i Växeln Hallå Hallå ... men det är inget emot hur mycket kapellmästare Axel Andersson får jobba med gitarrsolot i E' de' det här du kallar kärlek. 
Han återskapar original solot. Live. Klockrent. Det är det här vi kallar proffs. Vilket hejdundrande musikkalas det blir!

Ingen älskar Eloise mer än Falkenberg

Allsången med Lasse Holm är given: Eloise. Inget ställe i världen (utom möjligen Partille) kan älska Eloise mer än Falkenberg. Eloise är den enda schlager som varit med på alla upplagor av Falkenbergs Schlagerabstinens (som gått sedan 2008) och Eloise inledde även årets allsångande på Vallarna då Per Andersson var hedersgäst (han är från Mölndal, inte Partille ... men det är nära). Det är så klart något alldeles visst att ha själva kompositören som allsångsledare ... Publiken är definitivt mer än bara vänner, de är glada superfans!

Lasse Holm bjuder även på anekdoter från ett långt och varierat artistliv - mesta och bästa divamötet kanske var det med Arja Saijonmaa och så levereras Högt över havet med toner som svävar högt över floden Ätran så det står härliga till.

Efterrätten är självklar: pizzahyllningen.

Egen turné utan Diggiloo-ballast

Lasse Holm turnerade länge varje sommar med sin egen uppfinning, artistkollektivet Diggiloo, och drog sig sedan ur. Det sades att det var för att han var "för gammal" - och det var för länge sedan. Nu turnerar pigge 81-åringen Lasse Holm hela sommaren alldeles själv utan att dra på ballast och marknadsföra andra - ja, inte helt själv, han har Micke Bäck med sig - och Holm ser yngre och piggare ut än någonsin förr. Tiden har inte stått stilla för Holm sedan han släppte E' de' det här du kallar kärlek - den har gått baklänges.

Tji fick Robin ... och alla som gissade på Beck

Alla medlemmar i Vallarnas trogna ensemble får sitt eget ögonblick att skina under sommaren. Den här kvällen är det sångaren Robin som levererar en känslosam version av She (känd från slutscenerna av Hugh Grant filmen Notting Hill) och basisten Benjamin som både levererar ordvitsar (där She byts ut mot Tji) och tunggung från basen. Publiken får gissa vilka låtar han spelar, signaturer från kända serier, bara med hjälp av basstämman. Det har funnits lättare frågor i SVT:s Kontrapunkt i avdelningen Lager på lager. Jag är lite besviken över att Benjamin bara väljer att spela basstämman från Jönssonligan och inte Beck. Som en hyllning till kvällens Bäck! (Och för att undertecknad känner igen signaturmelodin till Beck.)

Solteatern rockar Sommar i Falkenberg

Lasse Holm är långtifrån den enda populära gästartisten - många har kommit för att se musikalartisten Sara Axelsson och det lokala bandet Solteatern som rockar Vallarna med sin egenhändigt komponerade Sommar i Falkenberg och sin egen svenska version av Mamma Mia, som finns med i årets allsångshäfte.

Lysekils stjärna på nästan-hemmaplan

Sara Axelsson är från Lysekil men man kan nästan säga att hon är på hemmaplan ... Hon har varit med i Vallarnas sommarteater Soldat Bom (hon spelade Soldat Boms kärleksintresse), hon har varit med i flera av Kålle Gunnarsons Stage Fantasy produktioner, hon har spelat pigan Lina mot Annika Anderssons Alma i Emil i Lönneberga ... och så är Sara även en nationellt och internationellt turnérande musikalartist. Med allt från Sound of Music (som gick i flera år) till ett ABBA tribute band som rest kors och  tvärs över Amerika. Sedan så får man inte glömma hennes del i Sångkollektivet och att hon medverkar i Musikalkväll på Vallarna, en omtyckt tradition som grundades av Emmi Christensson och Peter Johansson ... förra året. 

Megapopulär musikalkväll

Annika Andersson frågar hur många som ska gå på Musikalkväll på Vallarna i morgon ... det känns som om hälften av alla i publiken viftar med händerna uppe i luften. (Vi som inte räcker upp händerna ... vi såg Musikalkväll på Vallarna premiären igår.) Annika lyckönskar handuppräckarna ... för det är slutsålt.
De som missade att fixa biljett i år får trösta sig med två saker: Musikalkvällen kanske kommer till Vallarna även nästa år? Och viktigast av allt: De får i alla fall se musikalartisten Sara redan här och nu.

Allsångslegendaren Bo kuppar in dragspel ...

Och visst är det härligt när Sara sjunger allsång och allsångslegendaren Bo smyger in med dragspelet och gör en liten kupp ... Eller när Sara ska lära Robin och Annika att dansa. Jag vill se denna trio köra Tre gubbar och tre gummor från pepparkakeland i ett Vallarna-julspel någon gång ...  Robin har lika mycket energi som ett helt fält av vindkraftverk och studsar upp och ner med smittande glädje. Om du nu kan tänka dig ett  vindkraftverk studsa som Håkan Hellström på speed. Annika kontrar med att vara väldigt grundad och lågmäld, "the straight woman" i duons samspel och en duktig intervjuare som bland annat verkligen lyckas överrumpla Lasse Holm. Annika har verkligt fin personkemi med Sara och i höst kommer de två att mötas på scenen igen i en nyskriven revy.

Kvällen börjar bra och blir bara bättre och bättre. Dessutom slutar hällregnet precis innan signaturmelodin drar igång.  Det går så fort att vädret slår om och blir perfekt. Folk kämpar fortfarande med sina nyinköpta regnponchos. Sedan blir det sol ute sol inne ... sol i hjärta sol i sinne. Och massor av musik. 
Det är det här vi kallar festkväll ... och vi vill alla vara med!

Bildspel med några höjdpunkter från kvällen:




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.