tisdag 30 juli 2024

Idag firar vi Världsbroderidagen!

Herrgården på Fredriksdal - Gisela Trapps gamla hem




Dags att plocka fram nål och tråd ... idag firar vi Världsbroderidagen!

Behövs det inspiration att komma igång? Täcklorna gästar Fredriksdal för dagen och bjuder upp till dans på väven. Föreningen visar upp sina egna konstverk, håller i workshops och visar upp  gamla broderitekniker och delar med sig av sitt kunnande i den anrika konstformen broderi. För broderisugna finns tyg, nål och tråd att ta del av .. och ett antal pigga Täcklor som hjälper till.

Kan ana tidens vingslag ...

Herrgården på Fredriksdal är ett fint och anrikt ställe att hålla till ... och man kan ana att Gisela Trapp och hennes vänner designade saker här för glatta livet förr-i-tiden. Gisela var känd konstnär och illustratör, och en utställning med hennes barnboksillustrationer, målade möbler och andra konstverk kan besökas precis intill den väldoftande rosförsäljningen på Flora Linnea. Familjen Trapp donerade Fredriksdal till Helsingborgs stad och sedan dess kan alla njuta av parken, rosorna, herrgården, bondgården med lantraser och mycket mer.


Täcklor stärker statusen för konstformen

Varför kallas broderientusiasterna för Täcklorna? Det är en fin liten historia. Täcklebo Broderiakademi grundades 1993 i Täcklebo i Bohuslän av Elsa Agélii. Målet är att stärka samhörighet mellan de som har broderi som intresse och konstform, men även att marknadsföra och stärka broderi som konstform. Alla intresserade är välkomna, broderikunnigheten och tidstillgången måste inte ligga på en viss nivå. 

Det finns ett femtiotal  broderande lokalgrupper runtom i Sverige, i Helsingborg heter lokalgruppen Täcklorna. Idag är en bra dag för att prova på broderi som ny - eller nygammal - hobby. Och kom ihåg det gamla ordspråket: a stitch in time saves nine. Idag är en bra tid att börja.

 

I huset till vänster om herrgården kan man också pyssla ...
och göra sina egna magiska doftpåsar

Gisela Trapp gjorde mer än brodera i herrgården ... här ett bildspel med ett axplock från den nya utställningen med konst, illustrationer och möbler av Gisela:




















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.