lördag 17 september 2022

ROSY – dokumentär gjord med små medel och stort hjärta

 Regi: Marine Barnérias
Dokumentär med Marine Barnérias, Carole Cottin-Barnérias, Pierre Barnérias, Héloise Barnérias
År: 2021
Land: Frankrike
Genre: Dokumentär
Längd: 90 minuter
Format: DVD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 3

Sjukdomar som drabbar hårt och oförklarligt och som leder till Viktig Livsinsikt och Fin Visdom är en hel filmgenre – och främst fiktiva filmer i denna kategori brukar vara tämligen melodramatiska och världsfrånvända och allmänt odrägliga.

Rosy är ett undantag i genren – och det har man huvudpersonen, tillika regissören, att tacka för. Marine Barnérias dokumenterade resan hon gjorde efter att hon fått sin MS-diagnosen. Och nu pratar vi resa. Bokstavlig resa. Jorden runt. Inte någon inre upplyst new age-ig flumresa där huvudpersonen sitter på en kudde och andas in parfymerad rökelse.

Rosy är namnet som Marine ger sin sjukdom och hon vill lära känna Rosy, och sig själv, och sin nya kropp, under tiden som hon gör sin drömresa.

Allt sitter i huvudet

Marine jobbar på att hitta sig själv, medan hon vandrar över stäpplandskap och bestiger bergstoppar och mediterar i ett kloster där man ska vara tyst hela tiden. (Verkar inte alls lika kul som att spana på snöleoparder!) Hon kommer fram till att livet och tillvaron är en gåva oavsett vad som händer. Det gäller att ha pannben, för allt sitter i huvudet, i attityden.

Har drabbat hela familjen

Det här är inte alls lika klämkäckt och odrägligt hurtfriskt som det låter. Dokumentären är full av snygga naturbilder och intervjuer med nära och kära till Marine. För MS-diagnosen är något som har drabbat hela familjen. Hur ställer sig de andra familjemedlemmarna till Rosy?

En dokumentärfilm gjord med mycket små medel och mycket stort hjärta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.